“Met 4G minder zorgen en kosten”

22 september 2019 - 4 min

Vraagt u zich weleens af wie live de voetbal- en wielerwedstrijden tot in uw huiskamer brengt? Hoe verschijnen nieuwsreportages ultrasnel op uw televisiescherm? Liveverslaggeving brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Gelukkig gaat het steeds vlotter via het mobiele 4G-netwerk. Dat merkt het Belgische bedrijf Videohouse.

U staat er misschien niet bij stil, maar Videohouse is elke dag op uw televisie. Denk aan wielerwedstrijden, Belgisch en Europees voetbal, De Slimste Mens ter Wereld, Game of Thrones, Gert Late Night, Thuis, de Lotto-uitslagen, …

 

Het bedrijf uit Vilvoorde levert mobiele cameraploegen aan elk televisiestation, verzorgt ondertitels voor internationale topreeksen, doet de regie van tientallen programma’s, covert sportwedstrijden en wordt wereldwijd gevraagd als beeld- en klankspecialist. Vast en mobiel internet is voor hen dé manier geworden om beelden ultrasnel door te sturen.

We sturen steeds meer beelden over 4G. Dit spaart soms een satellietwagen uit.

Koen Bredael

Chief Operations Officer bij Videohouse

Rugzak vervangt satellietwagen

Vandaag worden dagelijks tientallen uren aan beeld live vanop het veld doorgestuurd. Opvallend is dat dit steeds vaker via 4G verloopt. “We hoeven zelden nog een satellietwagen naar de Wetstraat te sturen voor een nieuwsuitzending”, zegt Koen Bredael, chief operations officer bij Videohouse. “De cameraman draagt gewoon een rugzak waarin een 4G-zender zit. Eenvoudiger kan niet. Ook de optocht van Bart De Wever naar het stadhuis van Antwerpen werd via 4G de wereld ingestuurd, net zoals liveverslagen van sportevenementen.”

 

Met 4G camerabeelden snel versturen, betekent een revolutie in de televisiewereld. Het is gemakkelijker, goedkoper en flexibeler dan satellietwagens, helikopters en vliegtuigen inzetten zoals bij de Ronde van Frankrijk. Het maakt live-uitzendingen toegankelijker voor kleinere wedstrijden en organisaties.

4G brengt nieuws tot in de huiskamer

4G is ideaal voor reporters ter plaatse en kleinere evenementen op grote oppervlakken, bijvoorbeeld het WK Nordic Ski in Oostenrijk, de Scheldeprijs in Schoten of de GP in Zottegem. Die laatste kon voor het eerst live worden uitgezonden… op Facebook!

 

“De videobeelden worden opgedeeld in zes 4G-signalen”, legt Koen uit. “Die worden uitgestuurd door zes simkaarten over zes verschillende wegen. Dit zorgt voor een probleemloze ontvangst, zelfs al zit er storing op één signaal. Dat dit werkte, merkten we meteen tijdens een eerste test. Het bleek voor bepaalde evenementen en toepassingen zoveel gemakkelijker en sneller werken met 4G dan via een satellietwagen of een helikopter boven het evenement, die zijn signaal doorstuurt naar een hoger vliegend vliegtuig.” Een maand na de praktische testen en positieve evaluatie had Videohouse het product al in gebruik.

Fikse besparing in tijd en geld

“Het is handig dat we met 4G niet afhankelijk zijn van afstanden”, weet Koen. “De motorbeelden van een wedstrijd in Oostende ontvangen we zonder vertraging in onze regie in Vilvoorde via het 4G-netwerk van Telenet Business. Hier mixen we ze tot een televisie-uitzending die via het vaste internet opnieuw naar het evenement wordt gestuurd. Zo kunnen vips er de wedstrijd live op een groot scherm volgen.” Tegelijkertijd kan 4G het meteen overnemen als de vaste lijn tijdens een evenement uitvalt.

We hoeven niet meer na te denken over connectiviteit, capaciteit en kostprijs.

Jos Van den Sande

Business Development Manager bij Videohouse

De 4G-innovatie levert een voelbare besparing op in geld en tijd. Videohouse hoeft geen regiewagen en ploeg van tien personen meer ter plaatse te sturen. Via een handige tool volgt het de simkaarten en verbruik op. Ook de kostprijs van de tientallen GB per uur voor 4K Ultra HD-beelden blijft onder controle. 

“We kopen een datapool bij Telenet Business”, zegt Jos Van den Sande, business development manager bij Videohouse. “Hierdoor kunnen we onze camera van het schap halen… en klaar. We hebben capaciteit in binnen- en buitenland zonder ons zorgen te hoeven maken over budgetten. Dit is de ideale manier om ons helemaal creatief uit te leven.

Uitdagingen

  • Livebeelden zonder vaste kabel, satelliet of vliegtuig.
  • Kleinere sportwedstrijden live coveren.
  • Efficiënter 4G-data aanvragen, want dit was omslachtig bij een andere provider.

Oplossingen

  • Beelden versturen via 4G-simkaarten van Telenet Business.
  • Vast internet in het bedrijf en op events via Fibernet.
  • Zelfbeheer van honderden simkaarten via Connect Tinx.

Voordelen

  • ‘Always on’-oplossing voor liveverslaggeving.
  • Kleinere en goedkopere tools zoals rugzak met 4G-zender.
  • Makkelijk schaalbaar.
  • Regie op afstand.

Telenet Business als partner

Moest Videohouse vroeger drie providers combineren om zeker te zijn van de juiste connectiviteit, dan stuurt het vandaag vlot beelden door via 4G en het supersnelle vaste internet van Telenet Business.


“We worden hierin volledig ontzorgd”, vertelt Jos Van den Sande. “Telenet Business reageert erg snel op elke vraag. Het is dan ook meer dan een leverancier voor ons. Telenet Business is een flexibele partner die onze connecties perfect regelt. We voelen ons uitstekend bij hen omdat we niet meer hoeven te denken aan onze connectiviteit en capaciteit. Het is ongelooflijk wat we vandaag via 4G kunnen.”

Over Videohouse

Videohouse is de grootste leverancier van televisiediensten in België. 330 vaste medewerkers en evenveel freelancers (tijdens piekmomenten) zorgen voor het opnemen van televisiebeelden, het mixen, regisseren, ondertitelen, doorstralen en veel meer. Deze full-serviceprovider doet alles van opname tot uitzending. In de opnamestudio’s in Vilvoorde en Leuven worden populaire televisieprogramma’s als Thuis en De Slimste Mens ter Wereld ingeblikt. De openings- en slotceremonie van de Olympische Spelen in 2020 is het volgende grote evenement op de kalender van Videohouse.

 

videohouse.be

Schrijf je in voor meer inspiratie*

Ontdek interviews, podcasts en andere content

Word uitgenodigd voor webinars, beurzen en netwerk-events

Download e-books en whitepapers

* We sturen je via e-mail op regelmatige basis onze content. Je ontvangt geen commerciële berichten of voorstellen. Uiteraard kan je op elk moment uitschrijven, of je voorkeuren aanpassen via de link onderaan elke e-mail. Door je in te schrijven aanvaard je het privacybeleid van Telenet