Redundant netwerk voorkomt downtime

19 februari 2025 - 6 min

De toenemende digitalisering maakt ook kmo’s steeds afhankelijker van stabiele en betrouwbare netwerken om hun bedrijfscontinuïteit te waarborgen. Redundante netwerkoplossingen zijn daarbij een belangrijke voorwaarde. Wat houden zulke oplossingen in en hoe ondersteunen ze kmo’s?

Toenemende digitalisering bij kmo's

Op 31 december 2023 waren er in België meer dan 1,1 miljoen kleine of middelgrote btw-plichtige ondernemingen. Als we kijken naar de kmo’s die inzetten op digitalisering, zien we dat vooral de middelgrote ondernemingen snel vooruit gaan:

Meer trends in het gebruik van digitale technologieën bij Belgische kmo’s lees je op de website van de FOD Economie.

 

Digitalisering neemt verschillende vormen aan, maar één ding is zeker: welke technologie bedrijven ook gebruiken, de basis is altijd een stabiele en betrouwbare internetverbinding om bedrijfscontinuïteit te verzekeren.

Redundantie verzekert bedrijfscontinuïteit

Organisaties moeten op elk moment in staat zijn om hun bedrijfsactiviteiten uit te voeren, zelfs tijdens onverwachte storingen. Het opzetten van redundante netwerken is een van de belangrijkste strategieën om deze continuïteit te ondersteunen. Ze zorgen voor een extra laag bescherming door back-upcomponenten en alternatieve routes te bieden voor dataverkeer. Op die manier blijft een organisatie altijd operationeel, zelfs als een deel van de infrastructuur uitvalt.

 

Dat maakt netwerkredundantie essentieel voor kmo’s in alle sectoren. Denk bijvoorbeeld aan de retailsector, waar steeds meer aankopen online of via digitale betaalsystemen gebeuren. Ook de gezondheidszorg springt in het oog. Digitale patiëntendossiers, teleconsultaties en medische apparatuur vereisen een constante en betrouwbare netwerkinfrastructuur. 

Wist je dat ...

UZ Leuven Telenet Business koos als partner om een redundante infrastructuur uit te bouwen voor zijn telecomnetwerk?
 

Lees het volledige verhaal hier >

De financiële impact van downtime

Het belang van redundantie wordt duidelijk wanneer je de financiële impact van een netwerkuitval in kaart brengt. 
 
  • Omzetverlies: Niet-verwerkte betalingen of gemiste verkoopkansen kunnen leiden tot directe financiële schade.
  • Verlies van productiviteit: Wanneer medewerkers geen toegang hebben tot cruciale systemen, kunnen zij hun werk niet uitvoeren.
  • Reputatieschade: Frequente of langdurige storingen zorgen ervoor dat klanten het vertrouwen verliezen in de betrouwbaarheid van de organisatie.   
  • Hogere kosten: Herstelwerkzaamheden, boetes voor contractbreuk en mogelijke schadeclaims zorgen voor aanzienlijke extra uitgaven.

 

Uit onderzoek blijkt dat één uur downtime tot wel € 500.000 kan kosten, afhankelijk van de sector. Productiebedrijven en logistieke bedrijven ervaren hier de hoogste verliezen, gezien de directe impact op operationele processen.

Best practices voor redundantie

Het opzetten van een robuust netwerk met redundantie vereist een strategische aanpak. Hieronder vind je alvast de tips van Telenet Business:

  1. Maak gebruik van automatische failover-systemen
    Stel systemen in die automatisch overschakelen naar een back-upverbinding wanneer de hoofdverbinding uitvalt.
  2. Test regelmatig de redundantie: 
    Voer simulaties uit om te controleren of back-upsystemen effectief werken in geval van een storing.
  3. Investeer in cloudgebaseerde oplossingen:
    Cloudoplossingen bieden ingebouwde redundantie en zijn vaak minder gevoelig voor lokale storingen.

     

Online blijven wanneer de hoofdverbinding wegvalt?

4G/5G-back-up zorgt ervoor dat jouw organisatie online blijft wanneer de hoofdverbinding wegvalt.