Schoolnet+: snel internet voor Sint-Gummaruscollege

26 april 2021 - 7 min

Corona katapulteerde onze scholen het digitale tijdperk in. Zo ook het Sint-Gummaruscollege in Lier. Snelle, stabiele en veilige wifi is essentieel in het digitale verhaal van deze school. Deze vinden ze bij Telenet Business, dat via Schoolnet+ de ervaren leverancier van connectiviteit aan scholen is.

‘In het verleden was er een duidelijk gedefinieerd bedrijfsnetwerk waarbinnen alles met elkaar gekoppeld was’, zegt Serge Ego, technology leader bij Telenet Business. ‘Tegenwoordig heeft een organisatie verspreide virtuele kantoren. Die moeten stuk voor stuk beveiligd worden. Dat is toch een uitdaging.’

We kunnen altijd rekenen op internet en wifi. Dat vinden onze leerkrachten en leerlingen top

Job Van Dessel

Leraar bij SGC Lier

Wifi is onmisbaar in digitale revolutie

Digitale scholen zijn vandaag de norm. Leerlingen volgen de lessen met hun laptop op de schoolbank. Thuisonderwijs gebeurt online. Leerkrachten downloaden ingestuurde huiswerktaken en werken op hun smartphone. Rondlopende directieleden en staf zijn altijd telefonisch bereikbaar via de telefooncentrale van het secretariaat. En internet is essentieel in dit verhaal. Zonder internet geen digitale school.

 

Internet kwam 20 jaar geleden voor het eerst binnen bij het Sint-Gummaruscollege in Lier. Een vijftal jaar geleden werd het wifi-netwerk voor het eerst professioneel ingeschakeld op de hele campus. Sindsdien is er veel veranderd. Dat zag Job Van Dessel tijdens zijn eigen carrière als leerkracht Nederlands, Engels en Geschiedenis. Sinds september 2020 stuurt hij de digitalisering mee aan als directeur logistiek en organisatie bij het SGC in Lier. “Wifi en internet zijn topprioriteiten voor mij”, legt Job uit. “Er gaat geen dag voorbij of ik ben er mee bezig.”

 

Dat internet een prioriteit is voor Job verwondert niet. De noden van de secundaire school zijn sterk gedigitaliseerd. “Leerkrachten vragen leerlingen tijdens fysieke en online lessen om hun afgewerkte huistaken te uploaden”, vertelt Job. “Ze geven de aanwezigheden gemakkelijker door met hun smartphone dan via de desktop in de klaslokalen. Meer lesplannen en methodieken vragen om digitale tussenkomsten.”

 

“Vandaag zijn enkele goed-voorziene IT-klassen te weinig. Nu vangen we dit nog op door voor heel wat lessen laptops en tablets naar de klassen te brengen. Binnenkort heeft hopelijk iedereen zijn eigen toestel.”

Tot 2.600 laptops en smartphones

Tegen 2023 evolueert de klassieke secundaire school in Lier naar een laptopschool met bijna 1.300 laptops. Deze digitale versnelling vraagt om sneller en stabieler internet én betrouwbare wifi. Zeker wanneer je weet dat het aantal toestellen verdubbelt als iedereen ook met zijn eigen smartphone online gaat. “Leerkrachten willen altijd kunnen rekenen op wifi wanneer ze hun laptop of smartphone openen. En ze wensen snelheid.”

 

Na een vergelijking van leveranciers op aanbod, prijs, snelheid en kwaliteit van service koos het SGC Lier voor Schoolnet+ van Telenet. Twee weken na het eerste gesprek werd het al geïnstalleerd op school.

 

“Voor maar een klein bedrag meer kregen we een aanzienlijke update”, zegt Job. “Ons internet is nu sneller en een pak comfortabeler. Zelfs als onze leerlingen massaal huistaken uploaden of online projecten maken en delen, werken we allemaal vlot verder.”

Leerkrachten willen dat de wifi werkt als ze hun laptop of smartphone openen. En ze wensen snelheid.

Job Van Dessel

Leraar bij SGC Lier

Hackers geraken niet binnen

Enkele onmisbare extra’s zitten in het Schoolnet+-pakket inbegrepen. Zo is de school altijd online, zelfs al valt de vaste verbinding uit. “Wanneer het vaste internet 20 seconden uitligt, neemt de back-uplijn het over”, legt Job uit. “Zelfs zonder dat we het merken. Alleen ons IT-team zag dat het één keer is gebeurd.”

 

Ook de beveiliging tegen hackers wordt versterkt dankzij Schoolnet+. Cybercriminelen kunnen niet zomaar de school schaden of gijzelen. En ja, ook dat werd getest. “We hebben een zeer goede leerling-amateur ethische hacker op onze school. We vroegen hem om gecontroleerd in te breken in het netwerk, maar het lukte hem niet. We zijn bijzonder goed beveiligd, zei hij ons.”

Thuisonderwijs maakt noden duidelijk

Dit is het ideale moment om de digitalisering verder uit te rollen, ervaart Job. “Corona en het bijhorende thuisonderwijs maken onze noden heel duidelijk. Ook zien we nu welk type laptops sommige leerlingen nodig hebben voor hun technische vakken.”

 

“Om deze noden in te vullen, kunnen we rekenen op de Digisprong van de Vlaamse Regering. Ze ontvouwt plannen, en biedt financiering voor laptops en ondersteuning voor nodige hardware zoals servers, connectiviteit, netwerkinfrastructuur, randapparatuur en beveiligingssoftware.”

 

“Samen met regionale basis- en secundaire scholen trachten we daarin een juist toekomstgericht traject te bepalen.”

 

Natuurlijk brengt dit hele project vragen met zich mee en zijn er veel knopen door te hakken. Het IT-team en Job kunnen hiermee gemakkelijk terecht bij Telenet. “We hebben één telefoonnummer gekregen dat ons rechtstreeks toegang geeft tot de technische dienst bij Telenet. Zo hoeven we niet langs de algemene klantendienst. Fantastisch dat we zo heel snel en toegankelijk geholpen worden.”

 

Het Schoolnet+-pakket is flexibel in te vullen volgens de noden van elke school. Zo loopt de interne telefonie van het Sint-Gummaruscollege nog deels via een andere provider. “Het voelt goed dat we zelf onze bundel samenstellen. We maakten onze keuze. En ik hoef er verder niet naar om te kijken.”

Meedenkende partner

Telenet was al tien jaar leverancier van connectiviteit en security aan scholen via het Schoolnet+ raamcontract van de Vlaamse Overheid. Vandaag voorziet Telenet het Sint-Gummaruscollege in Lier van vast en mobiel internet. Telenet levert krachtige en stabiele connectiviteit die hoge snelheden mogelijk maakt op honderden toestellen tegelijkertijd en combineert dit met een persoonlijke service.

 

De grote tevredenheid van de school zal er ongetwijfeld voor zorgen dat de rol als partner wordt uitgebreid. “In de toekomst ga ik Telenet nog vragen hoe ze de wifi-dekking zouden optimaliseren”, zegt Job Van Dessel. “De accesspoints die we indertijd lieten installeren, dekken niet de volledige schoolcampus. Er zijn te veel zones met beperkt bereik.”

Over het SGC Lier

Het klassieke jongenscollege SGC Lier is de laatste 20 jaar veranderd in een meer diverse school waar meisjes nipt de meerderheid vormen. Momenteel is de school zoekende om de digitale revolutie niet te missen. Zo stelt het momenteel een plan op om te evolueren naar een volledige laptopschool. Tijdens het schooljaar 2021-2022 zullen hiervoor de eerste testen worden opgestart.

IoT maakt het verschil voor productiebedrijf Typhoon
Data speelt een cruciale rol in het productieproces. Met behulp van IoT kunnen technische tekenaars hun complexe ontwerpen gemakkelijk digitaal delen.
Videohouse stuurt live televisiebeelden via 4G
Videohouse bespaart door live televisiebeelden over het mobiele 4G-netwerk te sturen. Vaarwel dure satellietwagens, helikopters en vliegtuigen!
Telecom die net zo flexibel is als eb en vloed
Supersnel vast internet is een basisbehoefte voor Toerisme Oostende. Ook mobiel wil de dienst zorgeloos kunnen bellen.
DCA is steeds online met een 4G back-uplijn
Bouwbedrijf DCA heeft een internetverbinding met een 4G back-up. Deze garandeert de toegang tot het internet wanneer de verbinding via de vaste internetkabel wegvalt.
Q8 koppelt snelladers aan IoT-oplossing
Een performante IoT-oplossing is cruciaal voor een laadinfrastructuur voor elektrische wagen. Dat ervaart mobiliteitsspecialist Q8.
5G voor bedrijven? Dit is wat je moet weten
5G wordt uitgerold en biedt heel wat nieuwe mogelijkheden. Wat kunnen bedrijven met deze technologie doen?