De business continuity van je kmo verzekeren?

04 maart 2024 - 10 min

Uit een onderzoek van Telenet Research bleek dat 99 procent van de kmo’s internet als hun meest essentiële technologie zien. Dat is ergens logisch. Zonder internetverbinding komt hun business continuity immers in gevaar. Hoe zorg jij ervoor dat je zaak altijd bereikbaar blijft voor je medewerkers en klanten? Jurgen Lasseel en Wim Rossey delen hun inzichten hierover.

Internet is onmisbaar

Internet werd lang beschouwd als luxeproduct. Intussen is het voor zo goed als alle bedrijven echter uitgegroeid tot een basisvoorziening. Het stelt medewerkers in staat om samen te werken vanop verschillende plaatsen, informatie te delen, toegang te krijgen tot essentiële gegevens in de cloud en bovendien om de bedrijfsvoering efficiënter te maken.

Internet is met andere woorden even cruciaal als elektriciteit in jouw organisatie. Met als enige verschil: als het internet uitvalt, werkt het koffieapparaat tenminste nog.

Jurgen Lasseel

Product Manager Connectiviteit bij Telenet Business

Schaalbaar netwerk

Als je kmo groeit, dient de onderliggende connectiviteit mee te groeien. Dat geldt in functie van jouw eigen noden, maar even goed voor de noden van jouw klanten. Het meegroeien van je connectiviteit kan resulteren in een hogere bandbreedte, in een verbeterd service level agreement of in de combinatie van beide.

 

We bekijken dit vanuit een technologie agnostisch perspectief. Ben je op zoek naar een dienst die aan bepaalde noden moet voldoen? Dan stellen we jou de gepaste oplossing voor. Van de technologie hoef jij niet wakker te liggen.

 

Om zeker te zijn dat jouw bedrijf altijd bereikbaar blijft, heb je een back up voor jouw internetoplossing nodig. Er zijn twee mogelijkheden:

 

  • een back-up voor je internet die lager in performantie is dan je primaire verbinding, zoals 4G back-up. Deze oplossing heeft niet dezelfde snelheid als je primaire verbinding, maar kan dienen als een tijdelijke oplossing wanneer de impact op je kernactiviteiten niet al te groot is.

 

  • Wanneer het merendeel van jouw business over het internet verloopt, raden we je aan om een back-up te nemen die even performant is als jouw primaire verbinding. Een robuuste internetverbinding zorgt voor een naadloze werking en ononderbroken toegang tot bedrijfskritische applicaties.

Business continuity is meer dan online blijven

Naast een betrouwbaar netwerk zijn ook het beheer en de beveiliging van alle data die door je bedrijf stromen van cruciaal belang. Nog niet zo lang geleden was dat beheer relatief eenvoudig. Iedereen zat in één gebouw en de informatie en data bleven ook daar in het datacenter. De enige bescherming die je toen nodig had, was een firewall.

 

Vandaag, in een gedigitaliseerde, geconnecteerde wereld, is dat beheer en die beveiliging een stuk complexer geworden: een groot deel van de bedrijfskritische applicaties draait niet langer in een eigen datacenter, maar ergens in de cloud. Bovendien werken medewerkers van thuis uit en gebruiken ze ook hun smartphone om te werken.

Hoe de business continuity van jouw bedrijf garanderen?

Hoe kan je de business continuity van jouw bedrijf op niveau van data garanderen in deze veranderende wereld?

 

We geven enkele tips:

 

  1. Zorg dat je ziet wie er op jouw systemen komt en wat ze met je data doen.
  2. Beveilig zowel je toestellen als je data en zorg ervoor dat mensen die inloggen hun identiteit op een beveiligde manier moeten bewijzen. Dat is de dagelijkse bescherming van jouw bedrijf.
  3. Maak proactief procedures op zodat je weet wat te doen en snel kan reageren wanneer er een cyberaanval plaatsvindt.
  4. Zorg voor een back-up van je datagegevens, ook als die zich in de cloud bevinden. Zo kan je jouw bestanden altijd terugvinden en herstellen indien nodig

Schrijf je in voor meer inspiratie*

Ontdek interviews, podcasts en andere content

Word uitgenodigd voor webinars, beurzen en netwerk-events

Download e-books en whitepapers

* We sturen je via e-mail op regelmatige basis onze content. Je ontvangt geen commerciële berichten of voorstellen. Uiteraard kan je op elk moment uitschrijven, of je voorkeuren aanpassen via de link onderaan elke e-mail. Door je in te schrijven aanvaard je het privacybeleid van Telenet

Inspiration