Branddetectie binnen uw organisatie:

de aandachtspunten

17 juli 2019 - 3 min

Onderzoeksbureau Ipsos toont aan dat er in België elk jaar ongeveer 3.000 branden bij organisaties zijn, waarvan 150 branden meer dan 1 miljoen euro schade opleveren. Hieruit kan u besluiten dat de brandveiligheid van uw organisatie van groot belang is. Niet alleen voor de materiële schade die u wellicht riskeert, maar uiteraard ook voor het welzijn van uw personeel.

 

Aan welke specifieke verplichtingen rond brandveiligheid u als organisatie moet voldoen, verschilt per situatie.

Alles begint bij een risicoanalyse!

Een brandrisicoanalyse is verplicht voor iedere werkgever. Volgens het KB van 28 maart 2014 dient iedere organisatie een risicoanalyse te laten uitvoeren met als doel:

 

  • brand voorkomen;
  • personeel evacueren in geval van brand;
  • brand bestrijden om verdere verspreiding te voorkomen;
  • gevolgen van brand beperken;
  • tussenkomst van eventuele hulpdiensten zo vlot mogelijk laten verlopen.

 

De analyse brengt in kaart wat uw huidige brandveiligheidssituatie is en hoeverre die al aan de reglementen voldoet. Daarnaast geeft het inzicht in de mogelijke gevaren in uw specifieke bedrijfspand. Bekijk de uitkomst van de risicoanalyse als checklist van zaken die u moet aanpassen om optimale brandveiligheid te garanderen.

Branddetectie met videoanalyse

Het belangrijkste aspect in brandveiligheid is uiteraard het voorkomen of detecteren van brand. Hiervoor is het belangrijk dat u een goed branddetectiesysteem installeert.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om brand te detecteren met camera’s door middel van Intelligent Video Analysis. AVIOTEC is het eerste branddetectiesysteem op basis van deze technologie. Het grote voordeel van branddetectie op basis van videoanalyse is dat een brand veel eerder gedetecteerd kan worden. Vlammen en rook kunnen al waargenomen worden bij het ontstaan. Bij een rookmelder is dit pas als de rook in de buurt is van de melder. Daarnaast biedt een branddetectie-systeem zoals AVIOTEC nog de volgende voordelen:

 

  • Snellere reactietijd: binnen een paar seconden wordt een alarm gegenereerd.
  • Het kan gebruikt worden op plaatsen waar een rookmelder minder voor de hand liggend is. Denk bijvoorbeeld aan ruimtes met hoge plafonds, grote hallen, stoffige ruimten of magazijnen.

Rookmelders

Een goede eerste stap richting branddetectie is het plaatsen van voldoende rookmelders. Rookmelders zenden een lichtsignaal uit en op het moment dat rook dit signaal verstoort, zal de rookmelder een luid geluid maken. In een niet al te groot bedrijfspand kan een rookmelder voldoende zijn om brand op tijd te detecteren.

Brandalarm

Is uw bedrijfspand groter of zijn er ruimtes waar niet altijd iemand aanwezig is? En wil u ook na de werkuren zekerheid hebben over de brandveiligheid? Dan is het aangewezen om uw rookmelders te koppelen aan een brandalarmsysteem. Op die manier zal er in het geval van brand in heel uw gebouw een alarm weerklinken en worden de nodige personen op de hoogte gesteld. Een brandalarm biedt u op die manier een aantal voordelen:

 

  • Een brandalarm is altijd hoorbaar, ook als de branddetectie zich voordoet in een ruimte waar niemand aanwezig is.
  • Bevoegde personen en eventuele hulpdiensten worden automatisch verwittigd.
  • Een brandalarm geeft ook veiligheid bij afwezigheid omdat er een melding gestuurd kan worden.
  • De meeste brandalarmsystemen geven een automatische melding als een rookmelder niet meer functioneert of als deze vervuild is.

Brandbestrijding

Is er een brand waargenomen in uw bedrijfspand, dan wil u dit natuurlijk zo snel mogelijk bestrijden. Hiervoor kan u verschillende voorzieningen treffen, zoals bijvoorbeeld brandblussers, brandslangen, sprinklers en branddekens.

Signalisatie

Vooral in grote bedrijfspanden is het belangrijk dat medewerkers goed weten waar ze bepaalde veiligheidsproducten kunnen vinden. Wanneer een brand al ver gevorderd is, moet de weg naar de uitgang goed zichtbaar zijn. U bent wettelijk verplicht om in een duidelijke signalisatie in uw bedrijfspand te voorzien. Ook op locaties waar veel personen van buitenaf komen, bijvoorbeeld een ziekenhuis, is goede signalisatie belangrijk.

Evacuatieplan

De wetgeving verplicht iedere werkgever om evacuatieplannen in het kader van brandveiligheid in het bedrijfspand te hangen. Deze plannen moeten duidelijk weergeven waar medewerkers zich moeten/kunnen begeven in het geval van brand. Het evacuatieplan neemt u best als leidraad om ervoor te zorgen dat ‘routes’ op het plan altijd goed toegankelijk zijn. Telenet Business is expert in brandveiligheid. Dankzij onze BOSEC- en ISO-certificaten hebben we alle kennis rond branddetectie in huis om u wegwijs te maken in het kluwen van snel veranderende voorschriften.

Schrijf je in voor meer inspiratie*

Ontdek interviews, podcasts en andere content

Word uitgenodigd voor webinars, beurzen en netwerk-events

Download e-books en whitepapers

* We sturen je via e-mail op regelmatige basis onze content. Je ontvangt geen commerciële berichten of voorstellen. Uiteraard kan je op elk moment uitschrijven, of je voorkeuren aanpassen via de link onderaan elke e-mail. Door je in te schrijven aanvaard je het privacybeleid van Telenet