Gezien in ‘Huis Gemaakt’ op VTM? Ben je je droomhuis aan het bouwen? Of je gezinswoning aan het verbouwen? Dan is dit hét moment om je woning fiber ready te maken. Want hoe beter je nu plant, hoe makkelijker en vlotter de installatie straks verloopt. Dus wil je breek-en graafwerken in de toekomst vermijden? Lees dan onze handige tips voor (ver)bouwers.
Wat is fiber ook al weer?
Fiber is de nieuwste generatie internetkabels: een haarfijne, maar ultrasnelle glasvezelkabel. Daarmee surf je ongelofelijk snel en stabiel. Als je de fibercheck van Telenet doet, ontdek je tegen welke downloadsnelheden je thuis nu al kan surfen.
Fiber installeren, hoe gaat dat precies?
Een fiberinstallatie betekent dat wij je woning verbinden met het fibernetwerk, via een glasvezelkabel. Die kabel komt van de straat tot in je woning, waar onze techniekers hem aansluiten op een speciale modem: de 360° Fiberbox. Vanaf dan surf je met ongeziene snelheden tot 1 Gbps. En het mooiste van al? Bij Telenet is de fiberaansluiting helemaal gratis.
Hoe bereid je je woning voor op fiber?
Doe tijdens de (ver)bouwwerken al bepaalde voorbereidingen om de fiberinstallatie binnenkort vlot te laten verlopen:
- Voorzie een wachtbuis
Als je toch al graafwerken uitvoert voor elektriciteit, water of riolering, leg dan tegelijkertijd de wachtbuis voor fiber aan. Zo bespaar je op werkuren én vermijd je achteraf extra breekwerken.
Laat een wachtbuis van minstens 40 mm lopen van de rooilijn (de grens tussen je perceel en de straat) tot in je woning. Leg die buis op zo’n 60 cm diepte en laat ze eindigen op een centrale plaats in huis, bijvoorbeeld de berging of technische ruimte.
- Vermijd obstakels in je gevel
Plan geen vaste objecten (zoals een regenwaterput, carport of fietsenstalling) vlak tegen de gevel waar je de fiberkabel wil binnenbrengen. Zo heeft de technieker zeker toegang tot de aansluiting wanneer die fiber komt installeren.
- Kies een goede plek voor je 360° Fiberbox
Laat de kabel binnenkomen waar je je modem wil hebben. Idealiter is dat een centrale plek, dichtbij je tv, computer of router. Zo vermijd je lange kabels of een slecht wifi-bereik in huis.
- Denk vooruit voor extra aansluitingen
Leg meteen ook wachtbuizen of netwerkkabels naar plekken thuis waar je vaak internet gebruikt: de woonkamer, werkkamer of kinderkamers. Zo is je woning helemaal klaar voor fiber.
- Documenteer je aanleg goed
Noteer tijdens je verbouwingen waar exact de buizen en kabels lopen (eventueel met foto's). Dat maakt toekomstige kluswerken een pak eenvoudiger, ook voor een volgende eigenaar.
- Let op bij houtskelet- of betonbouw
Bij gesloten structuren zoals betonwanden of houtskeletbouw is het extra belangrijk om vooraf goed te plannen waar de fiberkabel binnenkomt. Achteraf is het vaak moeilijker om de kabel vlot binnen te brengen zonder grote werken.
De fiberinstallatie hangt af van je woningtype
Elke woning is anders. Daarom is de installatie van de glasvezelkabel licht verschillend naargelang je woonsituatie:
- Vrijstaande woning: vaak makkelijk bereikbaar, dus ideaal om meteen een ondergrondse buis aan te leggen van de straat tot de technische ruimte.
- Halfopen of gesloten bebouwing: overleg best met je buur of de doorgang mogelijk is via een gemeenschappelijke muur of gevel.
- Appartement of nieuwbouwproject: vaak is hier al een centrale aansluitkast voorzien. Controleer even of je syndicus of bouwheer al een fiberaansluiting heeft aangevraagd.
Veelgestelde vragen over de fiberinstallatie
Hoe wordt fiber aangesloten?
We brengen de fiberkabel van je straat via een buis of opening in je gevel naar binnen. Daar sluit de technieker de glasvezelkabel aan op de 360° Fiberbox. Is er nog geen buis of opening? Dan komen we langs om te bekijken wat mogelijk is.
Hoe lang duurt een fiberinstallatie?
De installatie in je woning duurt meestal een halve dag. Als je alles al hebt voorbereid, kan het zelfs sneller.
Hoeveel kost een aansluiting voor fiber?
De fiberaansluiting is volledig gratis bij Telenet, wanneer fiber al actief is in je straat. Of dat op jouw (ver)bouwadres het geval is, kijk je na met de fibercheck.
Is een fiberaansluiting verplicht?
Op termijn wordt fiber dé standaard en verdwijnen koperkabels.. Wie nu al gratis kiest voor fiber, voorkomt later (mogelijk betalende) extra werken.
Wie installeert fiber in een bestaande woning?
Telenet werkt samen met gespecialiseerde techniekers. Zij komen ter plaatse, bekijken je situatie en zorgen voor een vlotte, efficiënte aansluiting.
Klaar om te bouwen aan je digitale toekomst?
Of je nu een nieuw huis bouwt of een bestaande woning moderniseert: een fiberaansluiting hoort erbij. Zo ben je klaar voor supersnel internet, slim wonen én de toestellen van morgen.