Van een korte boodschap in Los Angeles tot een wereld vol kattenfilmpjes: het internet is een heel eind gekomen. En ook de technologie zelf heeft niet stilgestaan! Dankzij fiber zet Vlaanderen ook vandaag weer een stap richting de toekomst. Maar waar komen we eigenlijk vandaan?
Op 29 oktober 1969 probeerden netwerkpioniers aan de universiteit van Los Angeles het woord ‘login’ digitaal te verzenden. Bij de ‘g’ crashte het systeem al, maar het internet was geboren. Pas twintig jaar later rolde de Universiteit van Leuven het eerste netwerk in ons land uit en nog eens vier jaar later werden ook de eerste privéwoningen op het wereldwijde web aangesloten. Het begin van een nieuw tijdperk.
Eenrichtingsverkeer
In de begindagen was het internet vooral een onuitputtelijke encyclopedie. Studenten met een modem konden er bronnen raadplegen en vooruitstrevende bedrijven en organisaties hadden er een pagina met wat summiere informatie op. Op mailen na, was het internet eenrichtingsverkeer. De alledaagse mens was er nog niet echt mee bezig, maar het piepjonge Telenet wel. Een jaar na haar oprichting in 1996 rolde ze haar eerste netwerk uit. Net op tijd voor de grote doorbraak.
Met het nieuwe millennium deed ook een nieuw internettijdperk zijn intrede. Dankzij fora en blogposts kon iedereen plots meningen delen met elkaar. Dat lokte veel volk naar het scherm. Ongeacht je interesses: online vond je gelijkgestemde zielen. Zeker toen ook chatbox MSN op het toneel verscheen! Dankzij het snelle hybride fiber-coaxnetwerk van Telenet was je in luttele seconden met de andere kant van de wereld verbonden.
Sociale media
De volgende grote schokgolf begon aan de universiteit van Harvard, waar student Mark Zuckerberg The Facebook programmeert: een digitaal platform waar studenten kunnen samenkomen. Zijn hobbyproject barst uit zijn voegen en luidt het tijdperk van de sociale media in. Plots werden we Facebook-vrienden, volgden we elkaar op Instagram, keken we video’s via YouTube en hadden we gameplezier met Second Life. Het internet was volgroeid tot een dynamische plek waar iedereen met elkaar in verbinding stond.
Die online verbondenheid versterkte alleen maar wanneer ook de Blackberry en iPhone het levenslicht zien. En vandaag? Het internet is nu écht overal en sijpelt in alle aspecten van ons dagelijks leven binnen. Online en offline vloeien in elkaar over nu we alles en iedereen in onze broekzak zitten.
Videobellen
In 2014 neemt Telenet het voortouw met haar ‘Grote Netwerf’. Het doel: zoveel mogelijk Belgen van fibersnelheden tot 1 gigabit per seconde laten genieten. Daarom zet de telecomoperator dubbel en dik in op de uitrol van het glasvezelnetwerk (ofwel: fiber). Met die technologie surf je bliksemsnel en hyperstabiel.
Wanneer de wereld in 2020 op slot gaat, wordt duidelijk hoe belangrijk dat is. We gaan massaal series streamen, vergaderen plots digitaal en videobellen zelfs met onze grootouders. Anno 2024 bestaat je Telenet-netwerk voor 95 % uit fiber. In de komende jaren zal dat verder uitgebouwd worden. Zo is iedereen klaar voor de volgende internetrevolutie.
Netwerk van morgen
Hoe de revolutie er exact uit zal zien, weten we nog niet. Al kan je wel enkele beloftevolle trends spotten. Denk maar aan de vele AI-toepassingen! Met fiber in huis zullen ook slimme apparaten aan populariteit winnen. En met fiberinternet haal je het maximum uit die slimme thermostaat, wasmachine of deurbel.
Zal ons sociale leven zich in de toekomst nog meer in de metaverse afspelen? Zullen we binnen enkele jaren massaal online gamen in virtuele realiteit? Of gebeurt er iets wat we nu nog niet eens kunnen voorspellen? Wat de toekomst ook brengt: het netwerk van morgen vind je vandaag al bij Telenet.