Welke van deze fibermythes kloppen volgens jou?

06 januari 2025 - 5 min

Er wordt veel over fiberinternet gezegd en geschreven. Maar wat is nu écht waar? Wij nemen tien veelgehoorde stellingen onder de loep en scheiden zo het kaf van het koren.  

1. "Fiber is nog te nieuw en experimenteel!"

FABEL: Neen, fiberinternet staat niet meer in zijn kinderschoenen. De technologie werd al in 1975(!) uitgevonden. Daarmee is ze exact even oud als computerreus Microsoft (toch ook al lang geen start-up meer). Sinds de technologie echt op punt staat, deed fiber al haar intrede in tal van landen, waaronder ook België. Bij Telenet verwerkten ze het in de kern van hun netwerk, waardoor het grootste deel, namelijk 95%, al uit fiber bestaat. Nu komt glasvezel tot bij je thuis of in je zaak. 

2. “Fiber is veel sneller!”

FEIT: Fiber haalt duizelingwekkende snelheden! Al kan je je de vraag stellen of je dat vandaag al nodig hebt. Voor de grote meerderheid van de mensen is 1 gigabit per seconde (de maximale downloadsnelheid die het hybride fiber-coaxnetwerk van Telenet biedt) echt wel snel genoeg. Laat je dus niet bang maken. Fiber is de technologie van morgen, maar vandaag volstaat een hybride netwerk ook zeker nog. 

3. “De installatie van fiber is heel duur!”

FABEL: In tegendeel, bij Telenet is de installatie zelfs gratis! Een technieker trekt dan de fiberkabel tot in je woning of zaak. Bovendien geeft die je wifi ook een check-up, zodat je verbinding écht overal supersterk is. 

4. “Zonder fiber kan je niet stabiel surfen!”

FABEL: Het klopt dat je met fiber een uitzonderlijk stabiel netwerk creëert dat ook tijdens de spitsuren superstabiel blijft. Toch is de installatie bij je thuis nog veel belangrijker voor een vlotte surfervaring. Surf je op een hybride fiber-coaxnetwerk en staat je modem centraal in je woning met slimme wifi-pods op plaatsen waar het wifi-signaal beter kan? Dan surf je waarschijnlijk vlotter dan op een volledig fibernetwerk zonder wifi-versterkers en waarbij je modem op een slecht bereikbare plaats staat. 

5. “Alleen grootverbruikers hebben vandaag al fiber nodig!”

FEIT: Anno 2024 ervaart de gemiddelde surfer waarschijnlijk weinig verschil tussen fiberinternet of een netwerk dat fiber met coax combineert. Gamers, en ondernemers zullen er waarschijnlijk wel al de vruchten van plukken. Voor hen zijn die extra snelheid en stabiliteit cruciaal. Naar de toekomst toe zal fiber echter ook voor particuliere gebruikers interessanter worden. 

6. “Glasvezelkabels zijn bijzonder breekbaar!”

FABEL: Een glasvezelkabel is een glazen draad die ongeveer even dik is als een hoofdhaar. De rubberen isolatie rond de kabel zorgt gelukkig voor een zeer goede bescherming, waardoor die wel tegen een stootje kan. Je moet dus niet bang zijn dat je internetkabel bij het minste in twee breekt. 

7. “Fiberinternet is duurzamer dan andere netwerken!”

FEIT: Waar klassieke netwerken elektrische signalen over een koperen kabel sturen, verplaatst fiber zich via lichtflitsen door een glazen kabel. Dat vergt veel minder energie en ook de productie van de kabels zelf is veel duurzamer. Win-win, dus! 

8. “Een fiberabonnement is ongelofelijk prijzig!”

FABEL: Ook nadat je woning op het glasvezelnetwerk is aangesloten, kan je bij Telenet je huidige abonnement aan dezelfde prijs behouden. Met fiber in huis heb je de keuze uit alle abonnementsformules – zowel specifieke opties voor fiber als alle andere. 

9. “De fibertechnologie kan een volledige eeuw meegaan!”

FEIT: Het klinkt hallucinant, maar het is echt waar. Experts verwachten dat we de volgende honderd jaar via het glasvezelnetwerk zullen blijven surfen. Zo toekomstbestendig is het! Wie weet zal de aansluiting die jij vandaag laat leggen dus door zes à zeven generaties gebruikt kunnen worden. 

10. “Fiberinternet bestaat alleen in de steden!”

FABEL: Die tijd ligt ver achter ons! Anno 2024 bestaat het netwerk van Telenet al voor 95 procent uit fiber, alleen de laatste meters tot aan je deur zijn nog coax. In de komende jaren wordt het netwerk nog verder uitgebouwd. Op de website van Telenet kan je checken of je je woning vandaag al volledig op fiber kan aansluiten.