1. Persoonlijke info? Da’s een no-go!
Wanneer jouw persoonlijke gegevens in je wachtwoord staan, heeft een cybercrimineel het in een mum van tijd geraden. Je naam, geboortedatum, adres of andere informatie over je privéleven hou je dus beter gewoon voor jezelf.
2. Elk (verschillend) teken telt
Een veilig wachtwoord is ongeveer 12 tekens lang. Gebruik zo veel mogelijk cijfers, hoofdletters en speciale tekens (&, ?, #, !, %, …). Je kan ook altijd terugvallen op dialect, codetaal of zelfs hele volzinnen. Dan ben jij de enige die het kan onthouden en blijft jouw wachtwoord alleen van jou.
3. Nieuw account? Nieuw wachtwoord!
Gebruik jij overal hetzelfde wachtwoord? Dan hoeven cybercriminelen alleen dat ene wachtwoord te kraken om aan AL jouw gegevens te geraken. En dat kan je beter vermijden. Zorg er daarom dus voor dat elk account een apart wachtwoord heeft.
4. Check je wachtwoordveiligheid
Zeker dat jouw gegevens nog steeds onaangeroerd zijn? Je kan het beter even dubbelchecken op haveibeenpwned.com. Daar zie je of jouw wachtwoord betrokken was in een gegevenslek. Sta jij ertussen? Dan verander je het best meteen je inloggegevens.
5. Reset regelmatig je wachtwoord
De beste manier om je wachtwoord uit de handen van cybercriminelen te houden, is om het minstens 1 keer per jaar te veranderen. Zelfs wanneer er op het eerste gezicht geen gevaar lijkt te zijn. Merk je toch verdachte activiteiten op? Dan moet je zo snel mogelijk ingrijpen!