Webmail

Zo bewaar jij het best je wachtwoord

19 april 2024 - 3 min

Al die verschillende wachtwoorden onthouden … Da’s niet altijd even makkelijk. Zeker niet wanneer je voor elk account een ander wachtwoord gebruikt. En ze om de zoveel tijd moet aanpassen! Gelukkig kan je ze op een veilige manier online bewaren: met een wachtwoordmanager.

Wat zijn wachtwoordmanagers?

Een wachtwoordkluis of wachtwoordmanager is een soort computerprogramma dat al jouw wachtwoorden voor je bewaart. Zo hoef jij ze niet allemaal te onthouden. Maar hoe werkt dat dan precies?

 

Wanneer je een nieuw account aanmaakt, doet de wachtwoordmanager suggesties om je wachtwoord sterker te maken. Daarna slaat het jouw wachtwoord automatisch op, ver weg van alle cybergevaren. Het enige dat jij hoeft te doen, is het wachtwoord van de wachtwoordmanager zelf kiezen … én onthouden!  

Welke wachtwoordmanagers bestaan er?

Elke internetbrowser heeft tegenwoordig een ingebouwde wachtwoordmanager. Of je nu Google Chrome, Safari, Microsoft Edge of Opera gebruikt. Zij onthouden al je wachtwoorden in jouw plaats.


Daarnaast bestaan er ook aparte computerprogramma’s of apps voor je smartphone die hetzelfde doen. Hieronder zetten we de beste en meest veilige wachtwoordmanagers even op een rijtje :

 

Zijn wachtwoordmanagers wel veilig?

Elke wachtwoordmanager is anders, de ene al wat veiliger dan de andere. Sommige zijn, bijvoorbeeld, beveiligd met een wachtwoord, terwijl andere een vingerafdruk- of met tweestapsverificatie gebruiken. Die laatste soort is uiteraard de meest betrouwbare optie, maar de eerste is zeker een goed alternatief.


Wachtwoordmanagers zijn over het algemeen veiliger dan wanneer je alles zelf onthoudt. Want met hackers en phishers op de loer, neem je best het zekere voor ‘t onzekere.

Met onze tips ben je altijd #zekervanjeclick

Artikel

Waarom je beveiligingsupdates niet (meer) uitstelt
Bescherm online gegevens tegen hacking door systematisch beveiligingsupdates uit te voeren. Maak ook regelmatig back-ups zodat je gegevens veilig zijn.

Artikel

Phishing herkennen dankzij deze 5 tips
Zijn jouw gegevens (nog) veilig? Met deze tips herken je phising-pogingen in één oogwenk.

Artikel

Help, een hacker! Wat nu?
Met onze tips en tricks spot jij een cyberaanval of hackpoging in een oogopslag en zijn jouw toestellen optimaal beschermd.