Webmail

Smart home

Smart home

Robotstofzuigers: wat kunnen ze (beter dan jij)?

09 december 2024 - 7 min

Wie wil er nu geen stofvrij huis zonder moeite? Hoewel je af en toe nog zelf moet schoonmaken, maakt een goede robotstofzuiger een groot verschil. Maar welke kies je? We overlopen de belangrijkste specificaties en selecteren 2 kandidaten.

Stof tot nadenken: hoe kies je het juiste toestel?

Robotstofzuigers kunnen veel, maar geen enkele kan alles. Heb je een woning met veel trappen of lijkt jullie woonkamer op een museum? Mag je Perzisch tapijt niet gestofzuigd worden? Overweeg dan of een robotstofzuiger wel interessant is.

 

Wordt er in jullie living (of keuken) écht geleefd? Dan volstaat stofzuigen misschien niet en is een toestel met dweilfunctie (dweilrobot) misschien de beste keuze. Ons advies? Laat niet alleen je budget je keuze bepalen: het duurste of het goedkoopste toestel is niet per se de ideale oplossing voor jullie situatie.

Dit mag je verwachten van een robotstofzuiger

Algemeen geldt: hoe duurder hij is, hoe meer hij kan! Basismodellen rijden lukraak door het huis en slaan dus wel eens een stukje over. En als ze vol zijn – of de batterij leeg is – moet je zelf nog altijd ingrijpen. Maar ze zorgen er wél voor dat het meeste stof weg is en jij al eens een stofzuigbeurt kan overslaan.

 

Slimmere toestellen vinden hun weg via gps. Ze maken dus grondiger schoon en kunnen in principe ook hun laadstation zelf terugvinden. Echte toptoestellen werken bijna net zo goed als jij zelf: ze ‘zien’ via camera’s en sensoren waar ze moeten zijn, laden zichzelf op als ze leeg zijn … en gaan daarna automatisch terug aan het werk. Maar vergis je niet: ook de duurste toestellen kunnen niet onder elke zetel, of halen geen spinnenwebben uit de lampenkap.

 

Als je had verwacht nooit meer je manuele stofzuiger te moeten gebruiken, moeten we je teleurstellen. Natuurlijk kan je wel een handje helpen door je woning een beetje te ‘reorganiseren’, sommige meubelen en objecten aan de kant te schuiven … en je rommel op te ruimen natuurlijk.

 

Afhankelijk van je verwachtingen kan je dus een toestel kiezen dat je een beetje of net heel veel werk uit handen neemt. Sowieso zal een robotstofzuiger je tijd besparen én zorgen dat je woning er meestal netjes en grotendeels stofvrij bij ligt. Dus aan jou om te bepalen wat je belangrijk vindt voor je je keuze maakt …

Upgrade je One en krijg een robotstofzuiger voor maar € 59

Eigenschappen en verschillen: waarop letten als je vergelijkt

We haalden al enkel verschillen aan, maar zetten de belangrijkste functies die voor jou het verschil kunnen maken nog eens op een rijtje ...

  • Kort of lang?
    Sommige toestellen zuigen goed voor eventjes, andere kunnen urenlang doorgaan. De batterijduur, maar ook de opvangcapaciteit maken hier het verschil.
  • Zuigen of dweilen?
    Alle robotstofzuigers kunnen stofzuigen, maar sommige kunnen ook dweilen. Er zijn toestellen die met een microvezeldoekje het stof grondiger wegnemen, maar sommige kunnen ook het échte dweilwerk voor hun rekening nemen.
  • Allergieën of huisdieren?
    Heb je dieren in huis? Ben je – ook letterlijk dan – allergisch voor stof? Let er dan bijvoorbeeld op dat je een model kiest met aangepaste borstels dat dierenharen opzuigt, of over een HEPA-filter beschikt.
  • Thuis op elk terrein?
    Op ongeveer elke vloer kan een robotstofzuiger uit de voeten. Maar voor (vast)tapijt zijn enkel speciale modellen geschikt.
  • Ongeleid of gericht?
    Wil je dat elk hoekje (voor zover mogelijk) wordt meegenomen? Kies dan een toestel met navigatiecapaciteiten. Deze toestellen botsen nergens tegenaan en kunnen tegen een stootje. Handig in een gezin met (jonge) kids.
  • Thuis of vanop afstand?
    Sommige duurdere modellen kunnen ook vanop afstand bediend worden via een app op je smartphone. Zo hoef je niet thuis te zijn om je stofzuiger aan de slag te houden.
  • Volautomatisch of niet?
    Sommige toestellen keren automatisch naar hun laadstation terug. Eventueel beschikken ze ook over een automatisch leegstation, waar de stofopvangbak van de stofzuiger automatisch wordt leeggemaakt.

Automatisch zuigen en dweilen voor minder dan 500 euro

Wil je een robotstofzuiger die je écht al het werk uit handen neemt? Dan zijn enkele functies al gauw essentieel. Zo is het handig als hij kan zuigen én dweilen. Bovendien wil je waarschijnlijk dat hij zelfstandig kan werken en je niet zelf moet ingrijpen of thuisblijven. Deze kandidaten bevelen we dan aan.

De DreameBot L10s Plus zuigt, dweilt, verwijdert dierenharen, vuil en puin van elk oppervlak … en deponeert alles zelf in het leegstation.

De Xiaomi vacuum S10+ volgt schoonmaakroutes, scant de ruimte met lasertechnologie én dweilt. De bediening kan vanop afstand met de Xiaomi/Mi Home-app.

Vaarwel, stof en vuil!

Upgrade je One en bestel je Dreame L10s Plus robotstofzuiger voor maar € 59