Een smart-tv is hét startpunt voor je slimme woning. Bedien je verlichting, thermostaat, of bekijk je huis via slimme camera's. Natuurlijk is deze slimmerik ook perfect voor YouTube en gaming. En hoe kies je de juiste smart-tv?
Keuze te over: hoe kies je de juiste smart-tv?
De belangrijkste vraag die je je moet stellen als je een smart-tv kiest: wat ga ik ermee doen? Want de tijd dat je zo’n toestel alleen gebruikt om naar het journaal en je dagelijkse soap te kijken, ligt natuurlijk al lang achter ons. Ben je een gamer? Of eerder een filmfanaat? Wil je kunnen zien wie er aanbelt op je tv? Je keuze hangt af van je doelstellingen.
En daarnaast zijn er natuurlijk nog andere vragen die je moet beantwoorden. Heb je een beperkt budget? Hecht je meer belang aan gebruiksgemak? Overweeg ook welke apps je wil gebruiken, want niet elke smart-tv ondersteunt alle streamingdiensten. Ons advies: denk goed na over de features. En ja: zo’n hele dure state-of-the-art hightech parel aan je muur is mooi, maar heb je die daadwerkelijk ook nódig?
Je smart-tv als hub voor je slimme woning
Eenvoudig uitgelegd is een smart-tv een tv die je kunt verbinden met internet. Dankzij die verbinding en een gebruiksvriendelijke gebruikersomgeving heb je meteen toegang tot onlinecontent.
Zo krijg je toegang tot heel wat verschillende apps, games en zelfs websites die je dan rechtstreeks op je tv bekijken. Ook streamingdiensten zoals Netflix, Streamz en Spotify werken op een smart-tv.
En zelfs andere slimme gadgets verbinden met je smart-tv kan! Niet alleen je smartphone of tablet, trouwens. Zo kan je smart-tv dienen als centrale startplek voor je slimme woning. Dim de lichten, zet de verwarming hoger, of speel je favoriete muziek af. Krijg meldingen van je slimme deurbel of beveiligingscamera's rechtstreeks op je tv-scherm. Sommige smart-tv’s bieden zelfs integratie met slimme huishoudelijke apparaten, zoals je wasmachine of koelkast. De was starten vanuit je luie zetel? Check!
Smart-tv’s vergelijken: dit zijn de kenmerken om op te letten
- Budget
Smart-tv’s zijn er in alle prijsklassen. Van budgetvriendelijke modellen tot high-end toestellen met alle toeters en bellen. Tip: bepaal op voorhand je budget, en ga op zoek naar mooie kortingen.
- Grootte
In welke ruimte komt je tv terecht? En hoe ver zit je gemiddeld van je tv-toestel verwijderd? De ideale grootte hangt af van de kijkafstand en de grootte van de kamer.
- Gebruiksgemak
Elk merk heeft zijn eigen besturingssysteem op de smart-tv. Samsung gebruikt z’n eigen Tizen-systeem en ook LG en Panasonic hebben een eigen besturingssysteem. Sony en Philips kiezen dan weer voor Android TV van Google. Daardoor zijn er verschillen in het gebruiksgemak en de apps die je met je smart-tv kunt gebruiken.
- Schermtype
LCD, LED, QLED en OLED. Elk type heeft zijn voor- en nadelen qua beeldkwaliteit, kijkhoek en prijs. OLED biedt de beste beeldkwaliteit, maar is wel duurder en gevoeliger voor inbranden. QLED is een goed alternatief met levendige kleuren voor een budgetvriendelijkere keuze.
- Resolutie
Full HD, 4K of 8K? Hoe hoger de resolutie (het aantal beeldpuntjes op het scherm), hoe scherper je beeld. 4K is momenteel de standaard en is ideaal voor gamers en filmfanaten.
- Verversingssnelheid
Hoe hoger de verversingssnelheid (Hertz), hoe vloeiender de beelden. 120 Hz is een goede keuze voor tv-kijkers. Gamers gaan helemaal blij worden met een refresh rate van 240 Hz.
- Aansluitingen
Bekijk alle HDMI- en USB-poorten op je toestel, en zorg dat het er voldoende zijn om alle apparaten die je wil verbinden met je smart-tv, aan te sluiten.
- Apps
Fan van YouTube, Spotify of Netflix? Controleer dan zeker of je favoriete apps beschikbaar zijn op de smart-tv van jouw keuze.
- Ingebouwde virtuele assistent
Als je je huis écht slim wil maken met je smart-tv, is deze optie handig voor spraakbediening. Geen virtuele assistent aanwezig? Dan kan je nog altijd een aparte streamingtoestel zoals een Google Chromecast gebruiken.
5 smart-tv’s die je absoluut moet overwegen
Deze smart-tv biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding met een 55-inch scherm, 4K-resolutie en Android TV. De handsfree Google Assistent helpt je om je huis slimmer te maken, en voor de Game Master Pro 3.0 + 240Hz Game Accelerator gaan zelfs de meest doorgewinterde gamers overstag.
Een Neo QLED TV met een 65-inch scherm, 4K resolutie en Tizen als Smart platform. Neusje van de zalm: intense beeldhelderheid, subliem contrast en 3D-geluidservaring.
Een stijlvolle smart-tv die eruitziet als een schilderij wanneer hij uit staat. Met een 43-inch scherm, QLED technologie, 4K resolutie en Tizen. Ideaal voor designliefhebbers die geen al te opvallende smart-tv in hun woonruimte willen.
Een 65-inch ULED TV met 4K. Omdat duizenden lampjes in het scherm individueel oplichten of dimmen, zijn donkere delen van het beeld erg donker. Hierdoor zie je veel details in donkere scènes, tijdens bijvoorbeeld een actiefilm of spannende game.
Een QLED TV met een 65-inch scherm en 4K. Om ervoor te zorgen dat je jouw favoriete films en series makkelijk vindt, maakt deze tv gebruik van Google TV, een besturingssysteem waarmee je makkelijk toegang hebt tot de streamingdiensten waar jij een abonnement op hebt.
Tv-kijken, gamen én je huis slimmer maken voor een spotprijs?
Upgrade je One en krijg een TCL 55T8B smart-tv voor maar € 59
Benieuwd naar het Telenet-aanbod smart-tv’s tegen een supervoordelige Telenet Klantenprijs?