Help, een hacker! Wat nu?

03 april 2024 - 8 min

Slachtoffer geworden van hackers? Dan ben je zeker niet de enige. Elke dag proberen cybercriminelen de zwakke plekken van computernetwerken te misbruiken om zo miljoenen gegevens te stelen. Vaak zelfs zonder dat je ‘t door hebt. Geen paniek! Met onze tips en tricks spot jij een cyberaanval in een oogopslag en zijn jouw toestellen optimaal beschermd.

 

Hoe herken je een hackpoging?

Hackers staan natuurlijk niet graag in de spotlight. En dat maakt het speurwerk natuurlijk niet makkelijk. Daarom is het cruciaal om een soort online alertheid te kweken. Zie je een e-mail bij je verzonden berichten die niet van jou is? Of is er geld van je bankrekening verdwenen? Pluis dat dan tot in de puntjes uit. In de meeste gevallen is er niks aan de hand. Maar er is altijd een kans dat je ongenodigde gasten over de vloer hebt.  

 

Niet zeker of je gehackt bent? Vul jouw e-mailadres dan in op haveibeenpwned.com. Daar check je helemaal gratis of jouw gegevens uitgelekt zijn. Sta jij in de lijst? Dan is het grootste kwaad al geschied. Maar de strijd is zeker nog niet verloren.  

Beter voorkomen dan genezen

De hack terugdraaien, da’s onmogelijk. Maar je kan wel een aantal stappen ondernemen om de hacker weg te houden en te voorkomen dat ze je opnieuw lastigvallen:

1. Hou je toestel virusvrij

Wanneer hackers inbreken op je computer, tablet of smartphone kunnen ze malware installeren om jouw gevoelige informatie te stelen. Daarom is het belangrijk dat jouw toestel deze kwade programma’s altijd kan opsporen en verwijderen. Met een antivirusbescherming maak je het pakken moeilijker voor hackers om jouw netwerk te kraken. En als ze niet meer binnen geraken, kunnen ze ook geen schade aanrichten. Hieronder zetten we de meest bekende anti-virusprogramma’s even op een rijtje:

 

  • Safespot+
  • Norton
  • Bitdefender
  • Intego (enkel MacOS-systemen)
  • TotalAV
  • McAfee

 

Volgende stap? Zorgen dat de hackers niet meer kunnen meekijken …

2. Wachtwoord gekraakt? Verander ‘t snel!

Geen virussen of andere malware meer op je toestel? Dan is het tijd om je wachtwoorden te veranderen. Want alleen zo ben je zeker dat hackers jou geen tweede keer beet kunnen hebben. Meer weten over hoe je een waterdicht wachtwoord kiest? Dat lees je hier.

3. Iedereen MOET het weten!

Hackers zijn ook criminelen. En die moet je aangeven bij de politie. Want cyberaanvallen komen tegenwoordig vaker en vaker voor, vooral identiteitsdiefstal en fraude. Dat zijn ernstige criminele feiten die zeker niet ongestraft mogen blijven. Wil je een klacht indienen? Dat kan via politie.be. Daarbij geef je het best zo veel mogelijk informatie over de cyberaanval:
 

  • Wanneer merkte je de aanval op?
  • Wat is de oorsprong en oorzaak?
  • Met welk soort virus werd je toestel geïnfecteerd?
  • Wat veroorzaakte het virus op je toestel?
  • Welke gegevens werden aangetast door de aanval?
  • Gebruik je een antivirusprogramma? Zo ja, welk?
     

Is je e-mailaccount gehackt? Dan is het erg belangrijk om al je contactpersonen te verwittigen. Zo kunnen zij zich beter wapenen tegen mogelijke hackpogingen via jouw account.  

4. Hou een oogje in ‘t zeil

Intussen heb je de voornaamste voorzorgen genomen. Maar je blijft beter nog een tijdje op je hoede. Want je weet maar nooit welke data de hackers allemaal hebben ontvreemd. Check daarom regelmatig je bankrekening en andere belangrijke persoonlijke gegevens. Want een cyberaanval kan je beter voorkomen dan genezen.


Zorg er bovendien voor dat je computer, tablet en smartphone altijd optimaal beschermd zijn. Da’s de beste manier om hackers weg te houden. Controleer dus regelmatig of jouw antivirus-bescherming nog up-to-date is. En zorg dat je wat vaker je wachtwoorden wijzigt. Meer tips om cyberaanvallen te voorkomen? Die vind je hier.