Webmail

Cybercriminaliteit bij kmo’s: 4 risico’s

24 januari 2016 - min

Als grote jongens gehackt worden, lezen we het in de krant. Maar 90% van de datalekken gebeurt bij kleine bedrijven. Jawel. We zetten vier grote risico’s op een rij.

Welke gegevens van je klanten sla jij op? Kredietkaartnummers? Persoonsgegevens en concurrentiegevoelige informatie? En kan je er prat op gaan dat die info veilig is voor hackers?

Risico 1: Ontevreden medewerkers

Aanvallen door eigen personeel vormen een bedreiging. Gekrenkte of miskende werknemers met kennis van IT en toegang tot netwerken zijn het grootste risico. Zeer moeilijk te voorkomen, op te sporen en aan te pakken.

Risico 2: Mobiele apparaten

Medewerkers werken steeds vaker via hun eigen mobiele apparaten (BYOD). En als ze dit doen via openbare netwerken of wanneer één van hun toestellen gestolen wordt, slaan ze zo een gat in uw beveiliging. Bewustmaking, training en wachtwoordmanagement-apps beperken dit risico.

Risico 3: Onbeveiligde netwerken

Hackers scannen het internet steeds vaker, op zoek naar onbeschermde systemen. Ze hacken elk slecht beveiligd systeem en zelden zonder schade aan te richten. De enige manier om dit te voorkomen? Je firewall versterken.

Risico 4: Spam, phishing en malware

Ongewenste e-mails, schadelijke software, afpersvirussen, ... Via internet en de mailbox komen ze voortdurend binnen. Filters en oplettende medewerkers vormen hier de beste wapens tegen. Check ook regelmatig op onbetrouwbare programma’s.

Nog meer inspiratie

Artikel

Wachtwoorden bewaren hulpmiddelen
Wat is de beste manier om al je wachtwoorden te onthouden? Deze 3 hulpmiddelen bewaren veilig je paswoorden.

Artikel

Hoe veilig is een gratis antivirusprogramma?
Online criminaliteit: iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Ook kleine bedrijven. Maar hoe kies je een antivirusprogramma? En hoe veilig is dat écht?

Artikel

Tips tegen hackers
Het aantal cyberaanvallen, ook op kleine bedrijven, neemt alleen maar toe. Hoe kan je zien dat je gehackt bent? En hoe kan je je beschermen tegen hackers?

Artikel

Hoe sterk is jouw wachtwoord?
Benieuwd of jouw wachtwoord sterk genoeg is om aan digitale dieven te weerstaan? Doe de test. Dan weet je meteen of je wachtwoord aan vernieuwing toe is.

Artikel

Stijn werd slachtoffer van phishing
Internetveiligheid is belangrijk voor élk bedrijf, ook voor kleine ondernemingen. Stijn werd opgelicht via een sms: de daders plunderden zijn rekening.

Artikel

Hackers op de loer. Hebben ze uw gegevens al?
Regelmatig ontvreemden hackers duizenden mailadressen en paswoorden. Hoe weet u of hackers uw zakelijk mailadres en paswoord gestolen hebben?

Artikel

Online gevaren voor je zaak (+ hoe je ze vermijdt)
Steeds meer Belgische ondernemingen worden het slachtoffer van online criminaliteit. We lijsten de vaakst voorkomende scams voor je op én geven je tips om je niet te laten vangen!

Artikel

Tips voor sterk wachtwoord
Een ijzersterk wachtwoord is onmisbaar om je onderneming en je bankrekening te beschermen. Maar hoe ziet een stevig versleuteld wachtwoord eruit?

Artikel

Ransomware: wat u moet weten over gijzelsoftware
Ransomware of gijzelsoftware is een beangstigende epidemie. Hoe beschermt u uw bedrijf ertegen? Wij vatten het voor u samen.

Artikel

Cybercriminaliteit bij kmo’s: 4 risico’s
Als grote jongens gehackt worden, lezen we het in de krant. Maar 90% van de datalekken gebeurt bij kleine bedrijven.

Artikel

Wedden dat we uw wachtwoord kraken!
Natuurlijk hebt u een moeilijk te kraken paswoord op computers, tablet en smartphone. Durft u dan ook testen hoe snel wij uw wachtwoord kunnen kraken?