Ben jij met je bedrijf slachtoffer geworden van hackers? Dan ben je zeker niet de enige. Elke dag proberen cybercriminelen de zwakke plekken van computernetwerken te misbruiken om miljoenen gegevens te stelen. Vaak zelfs zonder dat je ‘t door hebt. Maar geen paniek! Met onze tips en tricks spot jij een cyberaanval in een oogopslag en is jouw zaak optimaal beschermd.
Hoe kan je zien dat je gehackt bent?
Hackers staan natuurlijk niet graag in de spotlight. En dat maakt het speurwerk niet makkelijk. Daarom is het cruciaal om een soort online alertheid te kweken. Zie je een e-mail bij je verzonden berichten die niet van jou is? Of is er geld van de rekening van de zaak verdwenen? Pluis dat dan tot in de puntjes uit. In de meeste gevallen is er niks aan de hand. Maar er is altijd een kans dat je ongenode gasten over de vloer hebt.
Denk je dat jij of iemand van je medewerkers gehackt is? Er zijn twee snelle manieren om je vermoedens te bevestigen.
Kijk op je computer naar de lijst met recente bestanden. In Windows Verkenner vind je die onder ‘Snelle toegang’; bij Apple ga je naar ‘Finder’ en dan ‘Recent’. Staan er documenten tussen die jij niet geopend hebt, dan is er iemand anders aan de slag geweest.
In Windows kan je met de app Logboeken zien welke activiteiten er op je computer zijn gebeurd en op welke momenten. Als jij toen zelf niet aan het werk was, weet je hoe laat het is.
Nog niet helemaal zeker? Vul je e-mailadres dan in op haveibeenpwned.com. Daar check je helemaal gratis of jouw gegevens gelekt zijn.
Wat moet je doen als je gehackt bent?
Is het kwaad geschied? Lees hier wat je moet doen bij phishing, hacking, telefoonfraude of fraude via sms. Denk zeker aan de volgende zaken.
Verwittig de politie én je contacten
Hackers zijn criminelen. Wil je dat de feiten niet ongestraft blijven, dan moet je ze aangeven bij de politie. Dat kan op meldpunt.belgie.be. Daarbij geef je het best zo veel mogelijk informatie over de cyberaanval:
Wanneer merkte je de aanval op?
Wat is de oorsprong en oorzaak?
Met welk soort virus werd je toestel geïnfecteerd?
Wat veroorzaakte het virus op je toestel?
Welke gegevens werden aangetast door de aanval?
Gebruik je een antivirusprogramma? Zo ja, welk?
Is je mail gehackt? Dan is het belangrijk om al je contactpersonen te verwittigen. Zo kunnen zij zich beter wapenen tegen mogelijke hackpogingen via jouw account.
Verander je wachtwoord
Geen virussen of andere malware meer op je toestel? Dan is het tijd om je wachtwoorden te veranderen. Want alleen zo ben je zeker dat hackers jou geen tweede keer beet kunnen hebben. Lees hoe je een waterdicht wachtwoord kiest.
Hou een oogje in ‘t zeil
Je blijft beter nog een tijdje op je hoede, want je weet maar nooit welke data de hackers allemaal hebben ontvreemd. Check daarom regelmatig je bankrekening en andere belangrijke persoonlijke gegevens.
Beter voorkomen dan genezen: tips van onze experts
De hack terugdraaien, da’s onmogelijk. Maar je kan wel een aantal stappen ondernemen om te voorkomen dat hackers je opnieuw lastigvallen. Cybercriminelen vinden namelijk voortdurend nieuwe methodes om je beveiliging te slim af te zijn. Onze Telenet Business-experts geven hun tips om je bedrijf te beschermen tegen hackers.
1. Hou je toestel virusvrij
Wanneer hackers inbreken op je computer, tablet of smartphone kunnen ze malware installeren om jouw gevoelige informatie te stelen. Daarom is het belangrijk dat je toestel die programma’s kan opsporen en verwijderen. Met een antivirusbescherming maak je het pakken moeilijker voor hackers om je netwerk te kraken. En als ze niet meer binnen geraken, kunnen ze ook geen schade aanrichten.
Hieronder zetten we enkele antivirusprogramma’s op een rijtje:
Norton
- McAfee
- Safespot Pro
2. Laat een pentest doen
Volgens Willem Janssens, Security Presales Consultant bij Telenet Business, ga je het liefst nog verder dan de klassieke firewall en antivirusbescherming. “Cybercriminelen breiden hun terrein voortdurend uit en volgen trends zoals de populariteit van sociale netwerken, apps en smartphones op de voet. Vooral voor kmo’s zijn die nieuwe toepassingen en apparaten een doelwit. Waar je je ook bevindt, de beveiliging zou altijd dezelfde moeten zijn.”
Een goeie oplossing, volgens Willem? “Een penetratietest, of kortweg een pentest. Daarmee vraag je een hacker om de kwetsbaarheden van een netwerk uit te buiten en de omgeving veiliger te maken. Uiteraard vragen we hiervoor eerst toestemming aan de werkgever en schakelen we een ethische hacker in. Het is een van onze services die we aan organisaties aanbieden om zich beter te wapenen tegen cybercriminelen.”
3. Informeer je werknemers
Als Service Delivery Manager bij Telenet Business specialiseert Luc Van Houtte zich voornamelijk in de zwakste schakel in een technologische omgeving: de mens. “Vier op de vijf datalekken zijn het gevolg van een menselijke fout. Denk maar aan een werknemer die een vreemde e-mail opent of wachtwoorden die gemakkelijk te kraken zijn. Daarom mogen we dit absoluut niet verwaarlozen”, zegt Luc.
Volgens Luc is het cruciaal om voldoende bewustzijn te creëren rond cyberveiligheid in je organisatie. “Het is belangrijk dat alle medewerkers leren over de verschillende vormen van cybercriminaliteit, en hoe ze zich ertegen kunnen wapenen.”
4. Beveilig je endpoints
“Via endpoints is het vandaag heel gemakkelijk om organisaties te hacken”, zegt Lore Mattelaer, Security Competence Manager bij Telenet Business. “Endpoints zijn bijvoorbeeld de persoonlijke smartphones en tablets van de werknemers, maar evengoed het kopieerapparaat dat volledig automatisch nieuwe toners bestelt. Die toestellen bevatten allemaal geen bescherming.”
Volgens Lore ligt de oplossing bij een degelijke endpoint security. “Die bescherming zorgt ervoor dat de meest geavanceerde malware en ransomware geen toegang krijgen tot je toestellen. Het werkt met drie lagen: de preventielaag houdt zoveel mogelijk malware tegen. Omdat je niet alles kan stoppen, is er ook een detectielaag. Die weet puur op basis van het gedrag of iets goed of slecht is. Ten slotte is er nog de responslaag.”
5. Stel je cybersecuritybeleid op punt
“Het gaat er niet langer om óf een organisatie wordt gehackt, maar wel wanneer.” Als Senior Strategy Manager Cybersecurity weet Stefaan Wuytack bij Telenet Business alles over cybercriminaliteit en hoe je jouw bedrijf er beter tegen kan beschermen.
“Cybercriminaliteit blijft een onderschat probleem. Als organisaties niet opletten, zal het aantal cyberaanvallen in sneltempo toenemen”, weet Stefaan. Zeker nu thuiswerken almaar populairder wordt. “Bedrijven mogen dan nog de duurste antivirusprogramma’s en firewalls hebben, als een werknemer zich op een onbeveiligd of publiek thuisnetwerk inlogt, is dat allemaal niets waard.”
Een onderzoek van Check Point Research toont aan dat het aantal cyberaanvallen op Belgische bedrijven in het derde kwartaal van 2022 met 28 procent gestegen was ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. Stefaan: “Organisaties denken nog te vaak dat ze zich moeten wapenen tegen één hacker. In werkelijkheid is er een volledig professioneel ecosysteem waar ze tegenover staan. Een beleid rond cybersecurity is daarom onmisbaar.”
6. Verklein je digitale voetafdruk
We zetten foto’s online van ons doen en laten, we tonen op sociale media waar we allemaal geweest zijn … Misschien denk je niet altijd na over hoe die info wordt opgeslagen en waarvoor ze gebruikt (of misbruikt!) kan worden. Door minder persoonlijke info op het internet te zwieren, bescherm je je privacy.
Een paar tips:
Hou je accounts op sociale media privé.
Beperk wie je een volgverzoek kan sturen tot ‘vrienden van vrienden’ in plaats van iedereen.
Schakel je locatie uit op sociale media.
Heb je een diploma gehaald, een reis geboekt, een huis gekocht, … en wil je dat nieuws delen? Zorg dan dat er geen gegevens zoals je naam, adres of telefoonnummer op de foto’s staan.
Beveilig je slimme apparaten met een wachtwoord en verwijder apparaten die je niet meer gebruikt van je netwerk.
Onze experts staan voor je klaar
Nog vragen over hoe jij je bedrijf kan beveiligen tegen hackers? Onze experts beantwoorden ze met veel plezier.