Het is handig als alles op rolletjes loopt in jouw zaak. Je ontvangt klanten, begeleidt en informeert ze tijdens hun aankoop en... laat hen op een vlotte manier betalen. Dat laatste gebeurt meer en meer contactloos – contant betalen wordt steeds vaker de uitzondering. Het elektronische betaalproces met Bancontact of een app naar keuze moet daarom gestroomlijnd en vooral veilig verlopen. Een sterk netwerk met 4G back-up kan je daarbij goed gebruiken.
Elektronisch betalen via een Bancontact terminal
De best ingeburgerde optie is wellicht de betaalterminal van Bancontact. Het bedrag verschijnt op de terminal, je klant voert zijn bankkaart in en bevestigt met zijn geheime code. Een Bancontact terminal kan je huren of kopen. Achter deze elektronische betaalterminal zit slimme beveiligingstechnologie en een sluitend contract tussen de bank die de betaalkaart uitgeeft; de onderneming die de terminals levert en de handelaars die het systeem gebruiken. Het is een door en door getest systeem, waarmee klanten al decennialang zorgeloos betalingen doen.
Contactloos betalen: hoe doe je het?
De verschillende manieren om contactloos te betalen, zijn legio. Soms lijkt het wel of er maandelijks een nieuwe manier bijkomt, de ene nog vlotter en gemakkelijker dan de andere. De basics zijn verfrissend eenvoudig. Vroeger moest je voor elke elektronische betaling een bankkaart in een apparaat steken en een code ingeven op het klaviertje van de Bancontact terminal. Nu volstaat het nu om voor alles onder de 50 euro je kaart tegen de zijkant of het schermpje te houden. Of je scant met een app op je gsm een QR-code in. Het resultaat – betalen zonder iets aan te raken – heeft de koop-en betaalgewoontes van ieder van ons danig veranderd.
3 handige manieren
1. Bancontact betaalkaart en smartphone
De Bancontact betaalkaart die we allemaal in onze portefeuille hebben, heeft sinds een paar jaar een NFC-chip (dat staat voor ‘Near Field Communication’). Die herken je aan de drie golfjes die op de kaart geprint zijn. Vraag je klanten om hun bankkaart vlak voor de betaalterminal te houden. Bedragen tot de limiet van 50 euro worden dan automatisch zonder geheime code afgerekend. Ook bij smartphones beschikken nieuwere modellen vrijwel allemaal over een NFC-chip. Zo kan je betalen met je gsm. En zelfs wearables die uitgerust zijn met een chip zijn bruikbaar als betaalmiddel: zo kunnen klanten met een slimme ring, armband, horloge of sleutelhanger de rekening vereffenen.
Klanten die voor het Apple-universum kiezen, gebruiken sinds kort ook almaar vaker Apple Pay. De dienst zit ingebakken in elke iPhone, iWatch, Mac en iPad en maakt contactloze betalingen mogelijk in winkels, taxi’s, metrostations, op sites en via apps.
2. Payconiq by Bancontact-app
Met de Payconiq by Bancontact-app betalen je klanten eenvoudig mobiel. Plaats een QR-code duidelijk zichtbaar bij de kassa. Klanten scannen de code met hun smartphone en bevestigen het bedrag met hun pincode. Klaar! Deze app is erg populair bij ondernemers omdat ze zonder dure terminal en opstart- of maandelijkse kosten werkt. Ook de transactiekosten liggen lager.
3. App van de Bank
Het spreekt voor zich dat financiële instellingen, die allemaal hun eigen bankapp hebben, hun duit in het contactloze zakje doen. Hiermee schrijft je klant geld over of betaalt hij mobiel. De meeste banken hebben hun oplossing, bijvoorbeeld: MobilePay van KBC, Belfius Mobile en de Easy Banking App van BNP Paribas Fortis.