Webmail

5 tips voor sneller internet

19 januari 2012 - 5

Als ondernemer werk jij graag efficiënt. Ook online. Logisch dus, dat snel internet een must voor je is. Maar een goede internetsnelheid, wat is dat eigenlijk? En hoe kunnen wij je helpen om jouw wifi een bron van werkplezier te maken voor je team? Om je router te laten draaien als een naaimachientje? Om je bij de volgende speedtest van Telenet goedkeurend naar het scherm te laten kijken? Wel, we doen ons best. We verzamelden tips voor het optimaliseren van je internet. En als dit niet genoeg is, leggen we je graag uit hoe de Telenet Speedboost voor jou, je team én je zaak die extra digitale versnelling kan waarmaken!

 

Waarom is internetsnelheid belangrijk?Meteen met de deur in huis: in jouw zaak moet het vooruitgaan. Wachten op een download, terwijl een klant op je vingers kijkt. Een extra tas koffie halen omdat het uploaden van die files zo lang duurt...het is niet meer van deze tijd. Daarom is de snelheid van je internet zo belangrijk.


De internetsnelheid is afhankelijk van twee elementen: down- en uploadsnelheid.

Jouw computer, tablet of gsm maakt verbinding met het netwerk om er data vanaf te halen. De snelheid waarmee dat gaat, is de downloadsnelheid: uitgedrukt in megabit per seconde (Mbps). Ben jij een gemiddelde gebruiker, dan heb je genoeg aan 50 tot 100 Mbps. De downloadsnelheid ligt meestal een stuk hoger dan de uploadsnelheid, omdat we vaak zware bestanden van het internet halen. We downloaden films of games en bekijken hogeresolutiefoto’s.

De uploadsnelheid is de tegenhanger. Daar draait het om de snelheid waarmee jouw toestel data naar het internet stuurt. Uploaden gaat meestal wat trager dan downloaden – we hebben het dan over 10 Mbps voor een gemiddeld abonnement.


De internetsnelheid combineert beide. Als je je abonnement evalueert, kijk je naar zowel de downloads als de uploads. Zijn die allebei behoorlijk snel, dan zit je goed!

Bij ons zit je goed

Wie wil weten welk mobiel netwerk het beste is in België, kijkt elk jaar uit naar de studie van telecomregulator BIPT. Hun experten concluderen ook in hun meest recente rapport dat Telenet en Base het in absolute downloadsnelheid opmerkelijk beter doen dan de andere mobiele operatoren.

 

Meer weten?

Wat is een goede internetsnelheid? 

Hoe snel moet mijn internet eigenlijk zijn? Hoeveel Mbps is normaal? Levert Telenet snel internet? Wat mag ik eigenlijk verwachten van mijn Telenet-internetverbinding? Het antwoord is eenvoudig. De goede internetsnelheid is de snelheid die jou en je medewerkers zorgeloos elke dag jullie werk laat doen. Omdat we bij Telenet maar al te goed beseffen dat elke onderneming anders is, bieden we met Telenet Business een ruime keuze aan internetoplossingen aan. Gegarandeerd dat daar ook voor jouw zaak het perfecte antwoord te vinden is! Ontdek hier snel de mogelijkheden voor jouw zaak.

Hoe test je je internetsnelheid? 

Voor je denkt je internetsnelheid te kunnen verhogen, check je best even hoe snel het er momenteel in je zaak aan toe gaat. Da’s zo gebeurd met onze speedtest.  

 

Doe de speedtest

 

Enkele tips voor een optimale speedtest:

  • Verbind je computer met een netwerkkabel (UTP-kabel) die rechtstreeks aangesloten is op je modem.
  • Doe de test nog een keer via wifi en vergelijk de resultaten.
  • Doe de meting enkel op een moment dat niemand anders gebruik maakt van je netwerk. 
  • Download niet tijdens de meting
  • Zorg ervoor dat je computer virusvrij is.
     

Speedtest afgerond? Vergelijk je resultaat met de snelheid waarvoor je betaalt. Hou in gedachten dat de beloofde snelheden van je internetabonnement de maximaal mogelijke snelheden zijn: dat hoeft dus niet jouw gemiddelde snelheid te zijn.

 

Op basis van het behaalde resultaat, kan je ervoor kiezen je netwerk te optimaliseren.

Zin in sneller internet?


Kleine dingen die je zelf kunt doen om de internetsnelheid van je zaak te optimaliseren.

 

1. Schakel je router uit

Reset je router af en toe om het toestel zo een pauze te geven en je internetverbinding te vernieuwen. Dat is heel makkelijk: schakel je router uit, wacht 30 seconden, en schakel hem terug in. 

 
2. Leeg je cache

Terwijl jij websites bezoekt en informatie ingeeft, verzamelen browsers informatie over jou: vaak in de vorm van cookies. Marketeers gebruiken jouw gegevens om je relevante advertenties op basis van je surfgedrag te tonen. Om al die cookies kwijt te raken, moet je regelmatig de ‘cache’ in je browser wissen, zodat alle verzamelde gegevens je internetsnelheden niet beïnvloeden.

 
3. Een virus/malware-scanner

Had je dit nog niet gedaan? Installeer dan nu meteen een antivirus- en malware-scansoftware. Want aanvallen met malware en virussen vertragen je toestel aanzienlijk. Check ook regelmatig of je antivirus-software up-to-date is, een vervallen antivirus-software maakt je computer kwetsbaar. 
 

4. Verplaats je router

Bevindt je router zich in een afgelegen hoekje van je zaak? Verplaats ‘m dan snel: hou de afstand tussen je router en je internetaansluiting zo klein mogelijk - liefst minder dan twee meter. Want als het wifisignaal van de router je niet kan bereiken, leidt de internetverbinding daaronder. Plaats de router dus vlak bij de plek waar je het meest zit.

 
5. Programma's die automatisch opstarten?

Je zou verbaasd zijn hoeveel softwaretoepassingen automatisch updaten en verbinding maken met het internet zodra jij je computer opstart. De moeite dus om dit via de instellingen van je apparaat te controleren.

Altijd en overal een stabiel wifisignaal?

Overal in je zaak stabiele wifi, zonder onderbreking? Dat kan dankzij onze wifitechnologie. Ons mesh-netwerk combineert met een modem met intelligente wifi-pods, die voortdurend gegevens uitwisselen.

 

Dat netwerk past zich bovendien voortdurend aan in functie van je internetgebruik. Loop je videobellend door je zaak, dan schakelt je toestel naadloos over van de ene pod naar de andere. Zo geniet je altijd en overal van een optimaal, sterk en stabiel wifisignaal.

Zin in nog sneller internet?

Nog meer snelheid? Dan kan je ook kiezen voor Telenet Speedboost. Dé oplossing voor ondernemers die al snel Fibernet in hun zaak hebben, maar toch nóg sneller willen werken. Zware bestanden in een oogwenk versturen, 7/7 in de cloud werken. Als het snel en efficiënt moet gaan, weet dan dat je met Telenet Speedboost 3 keer sneller surft dan met Business Fibernet