Webmail

4G of 5G: wat is het beste voor jouw zaak?

header-4gvs5g-desktop.jpg
10 januari 2023 - 7 min

Het internet van de toekomst? Dat is 5G! Maar wat kunnen we ermee in de nabije toekomst en welke impact zal het hebben op jouw zaak? Onze twee 5G-experts, Bart Acke en Bart Lecomte, geven meer uitleg over het snelle mobiele internet van de toekomst.

 

Wat is 5G?

Na 1G, 2G, 3G en 4G komt...5G. In mensentaal uitgelegd, gaat het om nieuwe, mobiele technologie die alle mensen en toestellen snel, uniform en betrouwbaar met elkaar zal verbinden. Bart Acke: "De naam 5G doet vermoeden dat het om een upgrade gaat van het huidige 4G netwerk, maar het is veel meer dan een upgrade.

 

5G biedt een andere dimensie en veel meer mogelijkheden dan 4G. Zo is het sneller mét een veel grotere capaciteit voor meer mensen en machines die tegelijkertijd actief zijn.” Het draait allemaal om de mogelijkheid om heel veel gegevens – wat ingenieurs ‘data’ noemen – heen en weer te sturen. 5G zal niet alleen zeer snel doen, maar kan enorme hoeveelheden tegelijk aan. En dus is er plaats voor iedereen – en alles – tegelijk in het netwerk.

4G vs 5G?

Er zijn verschillende redenen waarom 5G een enorme verbetering betekent ten opzichte van 4G. Het nieuwe netwerk is niet alleen veel sneller, betrouwbaarder en groter qua capaciteit. 5G heeft ook een zeer lage latency. Die Engelse term staat voor de vertraging die een pakketje data oploopt wanneer het wordt verzonden. Bij 5G is die zó laag, dat verzenden van gegevens quasi simultaan gebeurt. Wachten tot iets is gedownload, behoort dan tot het verleden. Maar er is meer.

Network slicing zorgt voor de grootste winst ten opzichte van 4G. Via deze technologie worden op één frequentie meerdere virtuele mobiele netwerken gecreëerd voor verschillende toepassingen. Zelfrijdende auto's krijgen zo een eigen virtueel netwerk met capaciteitsgarantie. Hetzelfde kan voor operaties en spoedinterventies op het terrein, voor complexe industriële processen zoals containertrafiek in havens, enzovoort. Voor elk netwerk worden aangepaste parameters ingesteld.

Hoe snel is 5G ten opzichte van 4G?

Bart Acke: "5G is supersnel mobiel internet. Dat bleek ook uit de speedtest die we onlangs uitvoerden met apparatuur van onze partner ZTE. De downloadsnelheid bedroeg 1,2 Gbps (gigabits per seconde). Een combinatie van 5G en 4G haalde zelfs 1,8 Gbps. Dat is drie keer sneller dan de topsnelheid van 600 à 700 Mbps die we vandaag halen met 4G. En dat gaat nog verhogen in de toekomst."

Bart Lecomte: "Op zich zijn die snelheden niet de belangrijkste vooruitgang in 5G. Want 4G is ook al snel. Wel zorgt de low latency voor een grote stap voorwaarts. Op 5G zit slechts een milliseconde vertraging. Hierdoor worden processen frictieloos in realtime gemonitord. Een machine kan meteen stilgelegd worden bij een mankement, voordat er schade is aangericht. Een zelfrijdende auto verwittigt zo de achterliggers meteen wanneer die afremt, een dronepiloot kijkt in hoge definitie mee tijdens de vlucht, enzovoort."

Wanneer krijgen we 5G in België?

Bart Acke: “Bij Telenet Business evolueren we stap voor stap richting 5G. Zo breiden we ons netwerk nu al uit met 5G. Dat gebeurt geleidelijk, want voor deze nieuwe technologie zijn grondige ingrepen nodig. Regio’s waar de vraag het grootst is, komen eerst aan de beurt. Je hoeft uiteraard niet te panikeren als er nog geen 5G in de regio van jouw zaak is, want het huidige 4G-netwerk kreeg al verschillende updates en kan flink wat verkeer aan. Daarmee zit je nog voor jaren goed.

Onze klanten zullen nu al de stabiliteit en de reactiesnelheid van Telenet 5G appreciëren. Handig bij het werken in de cloud, maar ook voor vloeiend videobellen met medewerkers, leveranciers of klanten. Grote bestanden downloaden gaat een stuk sneller, streaming verloopt zonder haperen. Je zal zien, de nieuwe toepassingen zullen zich razendsnel opvolgen.”

Wat zijn de voordelen van Telenet 5G voor jouw zaak?

1. The Internet of Things

Denk vooral niet dat 5G geen invloed zal hebben op jouw onderneming. Want dat zal wel degelijk het geval zijn. Omdat 5G ruimte heeft voor zoveel verschillende mensen en apparaten, komt er vast en zeker een boom aan allerlei smart devices. Die zullen op hun beurt een indrukwekkende stroom data voortbrengen, waardoor jouw onderneming heel snel veel slimmer zal worden.

Bart Lecomte: "Dankzij de Massive machine communication die 5G ondersteunt, zijn er quasi geen limieten meer aan het aantal toestellen dat we kunnen verbinden. Dat biedt heel veel nieuwe mogelijkheden. De kans is groot dat we de meeste IOT - Internet of Things - toepassingen van 5G vandaag nog niet kunnen bedenken, maar heel wat nieuwe mogelijkheden worden al duidelijk.

Stel dat alle containers in een haven via 5G gevolgd kunnen worden. Stel dat honderden tot duizenden draadloze sensoren in een fabriek in real time met elkaar en een centrale beheercomputer communiceren, en dat verkeersstromen in Smart City beter beheerd worden, we slimme meters kennen voor water en elektriciteit… In concrete cases zien we vandaag al wat mogelijk is."

 

2. Je kunt je onderneming nu al voorbereiden op 5G

5G zal mobiel internet sneller, betrouwbaarder en alomtegenwoordig maken. Daardoor zal het bekabelde netwerken gaan vervangen. De opmerkingen ‘Ik heb hier geen bereik’, of ‘Sorry, maar hier is geen wifi’ zullen even snel verdwijnen als dat piepende en krakende modemgeluid van vroeger. Het resultaat zal verhoogde efficiëntie zijn, maar ook snelle reactietijden en nieuwe manieren om inkomsten te genereren. 

En daar moet je als bedrijfsleider natuurlijk over nadenken. Je nu al beraden over een 5G-strategie, is helemaal niet zo gek. Simpelweg brainstormen over hoe 5G jouw businessmodel ten goede kan komen, en daar ook al een budget opplakken, geeft je een voorsprong op de concurrentie. 

Vervolgens: omdat 5G een omslag betekent in IT, is het ook slim om je eigen infrastructuur onder de loep te nemen. Is die klaar voor zoveel snelle data? En moet je nadenken over beveiliging van gegevens, nu veel van je mensen online de baan opgaan? Tot slot: nu al nadenken over mensen opleiden, is zeker geen luxe. Heel veel medewerkers zullen met 5G te maken krijgen, dus moeten ze het ook begrijpen. 

Bart Lecomte: "Grotere bedrijven beginnen na te denken over concrete mogelijkheden van 5G. Maar velen wachten af tot 5G concreter wordt in België."

Bart Acke: "Ondertussen investeren ze wel in 4G toepassingen die later evolueren naar 5G toepassingen, bijvoorbeeld het tracken van voertuigen en assets, logistieke flows... Met 5G zal dit wel op grotere schaal mogelijk zijn op een kostenefficiëntere manier."

 

3. Sectoren waarin 5G belangrijk zal zijn

5G zal te vinden zijn in tal van sectoren, vaak in verrassende hoekjes. Landbouwers zullen de waterhuishuishouding op het veld in real time volgen. De hartchirurg zal een online operatierobot in New York aansturen. En de verzekeringsmakelaar zal zijn klant een korting geven op een polis, omdat die regelmatig sport met de online smartwatch rond de pols.

Bart Acke: "We verwachten een opgang van AR - augmented reality. Als dit vandaag vanwege de hoge nood aan bandbreedte enkel over wifi en vast internet kan, dan is AR met 5G ook mobiel mogelijk, gewoon op straat en in elk bedrijf. Ongetwijfeld zullen techniekers een slimme bril opzetten om aan machines te werken, ze te analyseren en te onderhouden. Lichtjes en aanwijzingen op de bril geven hen aan wat ze kunnen doen."

Bart Lecomte: "Ik denk ook aan mogelijkheden binnen retail. Die kunnen hun klanten virtueel een paar broeken en andere kledij laten passen. Andere mogelijkheden voor consumenten: bekijk hoe de nieuwe keuken er in jouw huis uitziet, check of je droomzetel wel past in jouw living. Of op bezoek in een dinomuseum of pretpark zien jij en je kinderen de dino's gewoon rondlopen…"

Nog meer inspiratie

Artikel

Met glasvezel en coax naar de toekomst
Digitalisering biedt veel kansen voor bedrijven. We werken steeds meer online, altijd en overal.

Artikel

4G Internet Back-up
Dankzij Internet Back-up (ook wel ‘4G Back-up’) blijft je zaak draaien tijdens een internetpanne. Je internet schakelt vanzelf van het vaste netwerk over op 4G.

Artikel

B&B Living in Brûsel scoort hoger dankzij snel en stabiel internet
Bij Caroline Kerremans en Pieter De Mey logeer je in stijl. Niet alleen slaap je in heerlijke luxebedden en geniet je van verse kwaliteitsproducten, je bent ook altijd gecoverd door optimaal internet en tv.

Artikel

Onderneem in Brussel met ultrasnel internet
Brussel is een bruisende stad vol ondernemers. Die willen allemaal de beste service bieden én hun personeel motiveren tot productiviteit. Daarbij hoort ultrasnel, zakelijk internet.

Artikel

KLIK voor Studio Mustique: da’s maatwerk voor maatwerk
Een geboortekaartje, trouwkaart of compleet nieuwe branding voor je zaak? Wie zoekt naar een fraai ontwerp dat perfect bij jouw verhaal past, is bij Studio Mustique aan het juiste adres.

Artikel

Jouw KLIK perfect op maat
KLIK sluit nu nog beter aan bij je professionele noden: straf internet en mobiele telefonie. Voeg zelf de extraatjes toe die je wilt: televisie, vaste telefonie, een website of webshop, … Handig!

Artikel

Gratis wifi voor klanten: veilig?
Of je nu een horecazaak, wachtzaal of receptie runt: klanten die ergens moeten wachten, verwachten wifi. Dat gaf 88% van Vlaamse consumenten expliciet aan*. Liefst via een veilig, stabiel en snel netwerk.

Artikel

Moodmaker
Een teambuilding organiseer je voor ’t plezier en om de teamspirit te bevorderen. Maar als je aanklopt bij Yves en Sofie van Moodmaker mag je nog méér verwachten. Fun is er gegarandeerd.

Artikel

5 apps om kosten te beheren
Apps-aankopen, gsm-abonnementen, streamingdiensten, … Je kosten kunnen nogal eens oplopen. Gelukkig bestaan er apps die jouw kosten in kaart brengen zodat jij niet voor verrassingen komt te staan.

Artikel

Versterk je wifi-signaal met slimme wifi-pods
Vergeet oude wifi-boosters en routers. Met de nieuwe slimme wifi-pods van Telenet versterk je het wifi-signaal in je zaak in 1 2 3. Zo geniet je in elk hoekje van feilloos internet.

Artikel

Heb je een router nodig voor de wifi in je zaak?
De nieuwste wifi-technologie van Telenet maakt wifi-boosters overbodig. Ontdek onze wifi-pods en hoe je ze al dan niet combineert met je eigen router.

Artikel

Contactloos betalen met back up
Contactloos betalen is volledig ingeburgerd; we hebben steeds minder cash geld op zak. Electronisch betalen met Bancontact of een app is vlot, handig én veilig met een 4G back-up.

Artikel

5g beter dan 4g voor jouw zaak
Is 5G de toekomst voor jouw zaak? Het internet van de toekomst biedt heel wat meer mogelijkheden dan 4G. Ontdek welke voordelen het voor jou heeft!

Artikel

De Geus kiest Business Fibernet van Telenet Business
In tijden van crisis moet je als ondernemer creatief zijn. Ontdek hoe fietswinkel De Geus dankzij Telenet Business de digitale toer opging.

Artikel

3 voordelen sneller internet
Jouw wereld van vandaag is er eentje met tal van apps op je pc, smartphone en tablet. En ook je klanten contacteren je steeds vaker digitaal.

Artikel

Horeca: meer omzet dankzij wifi
88% van de Vlaamse klanten kiest voor een horecazaak met wifi. Op café, restaurant en hotel: ze willen veilig kunnen surfen op snelle, stabiele én gratis wifi.

Artikel

BelgaBrew heeft een KLIK
Koen Avet van BelgaBrew was zo onder de indruk van de persoonlijke service van Sylvia Cauberghs van Telenet Business dat hij graag iets wilde terugdoen.

Artikel

Hoe snel is uw internet eigenlijk?
Enig idee hoe snel uw internet eigenlijk is? Te snel? Te traag? Met deze test weet u het meteen.

Artikel

Sneller internet: 5 tips
Snel internet is cruciaal om als ondernemer vlot te werken. Maar wat is een goede internetsnelheid? Hoe test je die snelheid? Met onze tips maken we jouw internet sneller!