5G projecten 2023

23 februari 2024 - 7 min

5G is veel meer dan sneller internet. Het biedt kortere reactietijden, hogere betrouwbaarheid en er kunnen veel meer apparaten tegelijk worden verbonden. Daardoor zijn er met 5G tal van nieuwe toepassingen mogelijk op het gebied van onder meer augmented reality, Internet of Things, zelfrijdende voertuigen en Industrie 4.0.

In 2023 voerden wij met partners een paar testprojecten uit. Zo testten we ondermeer de performantie van ons 5G tijdens het live streamen van beelden en hoe we een naadloze overgang kunnen bekomen aan een landsgrens. Kijk hieronder mee welke projecten we deden.

5G Drone Surveillance Pilot

5G biedt veel meer dan alleen een hogere bandbreedte.

In deze test lieten we 2 drones over de Port of Antwerp Bruges vliegen. De drones maakten videobeelden en stuurden onmiddellijk een enorme hoeveelheid aan data door naar ons datacenter waar de server de beelden analyseerde in real time. Bij detectie van onbevoegde op het terrein werd er een alert gestuurd naar het security center.  

Tele-assisted boat steering Demo

Een schip zonder kapitein? Het klinkt onmogelijk, maar met 5G is dit realiteit. Met de steun van Europa werkten we onder andere met imec en  SEAFAR  in de haven van Antwerpen aan een project waarbij 5G-technologie werd ingezet om de logistieke sector en de transportsector te begeleiden.

Naadloze netwerkoverdracht op de landsgrens met 5G

Tijdens een oversteek van de grens kan een alleen-rijdend of - varend voertuig zich niet veroorloven om de connectie met 5G te verliezen.  

Tijdens deze use case testten we de overgang tussen het Telenet netwerk in België en het netwerk van KPN in Nederland.

Uitgebreidere video’s:

Bram De Valck

5G Programme Lead Telenet Business