De Kracht van 5G: Innovatieve Toepassingen en Bedrijfsoplossingen

21 maart 2024 - 8 min

De nood aan 5G staat of valt met een sterke case. Niet alleen de technische aspecten zijn van belang, maar vooral ook het zakelijke verhaal erachter. 5G opent de deur naar nieuwe mogelijkheden die voorheen niet haalbaar waren met 4G of andere technologieën.

Wat drijft de interesse in 5G?

De aanhoudende datagroei is een eerste belangrijke drijfveer voor de interesse in 5G. Dat zegt ook Bram De Valck, 5G & IoT Programme Lead bij Telenet Business: 

Ook in 2023 zette de trend van 30 tot 40% jaarlijkse groei in mobiele data zich door. Het aandeel van 5G daarin is het voorbije jaar verzesvoudigd. Op ons netwerk zijn intussen al meer dan een miljoen toestellen geconnecteerd die 5G aankunnen."

Bram De Valck

5G Programme Lead Telenet Business

Naast het upgraden van bestaande masten naar 5G, om aan de groeiende vraag te voldoen, investeert Telenet ook in nieuwe locaties voor antennes. Deze uitbreiding van het mobiele netwerk draagt bij aan een betere dekking en hogere capaciteit.

De Evolutie van Network-as-a-Service

Een andere opvallende trend in mobiele connectiviteit is de behoefte aan directe interactie tussen externe applicaties en het mobiele netwerk. De opkomst van Network-as-a-Service (NaaS) maakt deze network programmability mogelijk. Hierdoor kunnen innovatieve applicaties sneller en automatisch interageren met het telecomnetwerk.

 

Bram De Valck illustreert dit met het voorbeeld van Seafar, dat zelfvarende schepen aanstuurt via teleoperatie. In complexe situaties, zoals in de haven van Antwerpen, kan de teleoperatiesoftware automatisch een hogere capaciteit van het 5G-netwerk van Telenet aanvragen. Zo kunnen live videobeelden in hoge kwaliteit met prioriteit naar de kapitein die in een controlecentrum zit, verzonden worden.

Snelheid, capaciteit en slicing

NaaS-technologie stelt Seafar in staat om schepen veilig en efficiënt te laten manoeuvreren. Door directe interactie met het 5G-netwerk kan dat zelfs in complexe omgevingen. Telenet kan dankzij deze network programmability verschillende capaciteitsaanvragen tegelijkertijd ondersteunen. Het bedrijf verkent actief de mogelijkheden van deze technologie in samenwerking met academische en commerciële partners, en neemt deel aan de GSMA-stuurgroep via moederbedrijf Liberty Global.

 

5G biedt niet alleen snelheid en capaciteit, maar ook de mogelijkheid om te werken met slices: segmenten van het netwerk die exclusief zijn toegewezen aan specifieke toepassingen. Dit opent de deur naar een breed scala aan nieuwe toepassingen. Hoewel deze innovaties voornamelijk worden gedreven door grotere bedrijven, kan het concept van slicing ook kleinere bedrijven een betaalbaar pad naar 5G bieden.

De Technologische Revolutie van 5G

Bij het ontwikkelen van een 5G-case is het van cruciaal belang om de juiste gesprekken te voeren en te focussen op de vraagstukken die je wilt oplossen. Zoals Bram De Valck opmerkt: "Een oplossing kan steunen op 5G, maar evengoed op wifi, NB-IoT of iets anders. 5G is gewoon the newest kid on the block."

 

De technologische mogelijkheden van 5G vormen de basis voor tal van innovatieve toepassingen. De ultralow latency van 5G opent de deur naar nieuwe soorten toepassingen, zoals teleoperatie van schepen. Dankzij 5G kunnen handovers tussen verschillende netwerken worden geminimaliseerd, waardoor de connectiviteit naadloos blijft, zelfs bij roaming.

 

Kortom, 5G biedt niet alleen snelheid en capaciteit, maar ook nieuwe mogelijkheden voor innovatie en zakelijke oplossingen. Het is van groot belang om het potentieel van 5G te begrijpen en de juiste gesprekken te voeren. Zo kunnen we de beste oplossingen vinden voor specifieke uitdagingen binnen verschillende sectoren.