Elke maand pikt Lieven Trio de kersen uit het Telenet-aanbod. Deze 4 films mag je in juni echt niet missen.
The Zone of Interest
Hoe film je de ondenkbare gruwel van de Holocaust? Met welke beelden kan je de hedendaagse kijker nog bij zijn nekvel grijpen, zonder te vervallen in clichés of sensatiezucht? De geniale regisseur Jonathan Glazer, bekend van andere radicale meesterwerken als ‘Under The Skin’ en ‘Birth’, serveert het onthutsende antwoord in ‘The Zone of Interest’. Christian Friedel speelt Rudolf Höss, de commandant van het vernietigingskamp van Auschwitz, Sandra Hüller vertolkt zijn vrouw Hedwig. Hun villa met idyllische moestuin ligt recht tegen de buitenmuur van het kamp aan. De helse taferelen die zich daar afspelen, zien we als kijker niet - net zoals het gezin Höss ze totaal negeert -, maar we horen ze wel. Een onwaarschijnlijk ongemakkelijke filmervaring om nooit meer te vergeten, bekroond met 2 Oscars.
Green Border
Agnieszka Holland wil met ‘Green Border’ ook menselijk lijden onder de aandacht brengen, maar dan wel lijden dat nog steeds gaande is. De film speelt zich af op de grens tussen Wit-Rusland en Polen, waar migranten en oorlogsvluchtelingen van ver naartoe komen om de Europese Unie binnen te geraken. Wat zij op voorhand niet weten, is dat ze er hulpeloze speelballen zullen worden in een cynische en onmenselijke politieke strijd. Holland toont de schrijnende situatie vanuit alle hoeken: van de migranten zelf tot een Poolse grenswachter die in een gewetenscrisis terechtkomt. Een meeslepende film die vecht tegen onverschilligheid.
Holy Rosita
Na de dubbele stomp in de maag van de twee bovenstaande films kan je je laven aan ‘Holy Rosita’. Het langspeelfilmdebuut van Wannes Destoop, bekend van de tv-reeks ‘Albatros’, is zachter dan zacht: van de kleuren over de muziek tot de huid van hoofdpersonage Rosita. Niet dat het daarom één en al blijheid is in deze film: Destoop en Janne Desmet (die in de film acteert, maar ook meeschreef aan het scenario) tonen de de strijd van een vrouw met een lichte verstandelijke beperking én een kinderwens - twee zaken die de maatschappij doorgaans als onverzoenbaar ziet. Maar het heerlijk eerlijke ‘Holy Rosita’ legt altijd de nadruk op hoop, liefde en solidariteit.
Ferrari
Zelfs voor Enzo Ferrari was het leven geen walk in the park. De baas van het bekende luxeautomerk stond in 1957 heel dichtbij de afgrond, zo toont Michael Mann (bekend van ‘Heat’) in deze stijlvolle biopic: we zien hem vechten om zijn bedrijf voor het failliet te behoeden, en om zijn haperende huwelijk te redden na de dood van zijn zoon. Adam Driver houdt het hoofd koel als de berekende Enzo. Een geweldige Penélope Cruz doet net het tegenovergestelde als Ferrari’s licht ontvlambare vrouw Laura. Het knettert tussen hen, én dankzij Manns uitzonderlijke oog voor actie ook op het racecircuit. Zelden deden brullende motoren de haartjes op mijn armen zo rechtkomen.