Webmail

Je wachtwoorden bewaren: met deze 3 hulpmiddelen lukt dat!

Password
21 december 2023 - 5 min

Je e-mailadres, Facebook, Instagram, diverse webshops, … Natuurlijk kan niemand al zijn wachtwoorden onthouden. Teveel sites vragen je om in te loggen. En paswoorden moeten moeilijk zijn, niet te raden door anderen. Maar liefst ook weer niet té moeilijk, zodat je ze zelf kan onthouden… Gelukkig is er een oplossing: we zetten drie hulpmiddelen voor jou op een rij!

 

Regel één bij online veiligheid schrijf nooit je wachtwoorden op een papiertje of in een document op je computer. Je legt toch ook niet de sleutel van je voordeur onder de deurmat om het inbrekers gemakkelijk te maken? Maar hoe kan je dan in godsnaam al die wachtwoorden onthouden?

Wat is een wachtwoordmanager?

Wil je graag een geheugensteuntje? Dan zijn wachtwoordmanagers of wachtwoordbeheerders de oplossing. Zij creëren en bewaken je wachtwoorden beter dan wie ook. Jij hoeft enkel het wachtwoord voor deze manager te onthouden: slechts één wachtwoord dus. En je wachtwoordmanager onthoudt alle andere wachtwoorden voor jou.

De 3 meest gebruikte wachtwoordbeheerders

Tool 1: LastPass

LastPass maakt sterke wachtwoorden voor je aan. Wachtwoorden die je momenteel gebruikt controleert hij op hun sterkte en vervangt ze indien nodig. In webformulieren vult de tool ook andere informatie (adres, telefoonnummer enz.) automatisch in. De wachtwoorden worden opgeslagen op de LastPass-servers. Hierdoor kan jij deze wachtwoordbeheerder gebruiken op elke computer waar de extensie geïnstalleerd is.

 

LastPass is gratis te gebruiken.

Tool 2: DashLane

DashLane heeft een erg interessante digitale portefeuille die je kredietkaartgegevens bevat en schermafdrukken maakt van je online aankopen. Net als LastPass verwittigt DashLane je meteen indien er bij een website een hack of lek vastgesteld werd die het wijzigen van het wachtwoord vereist.

 

De desktop tool voor Mac en Windows is gratis en werkt met extensies voor de browser. De mobiele apps en het synchroniseren van uw wachtwoorden op alle toestellen kost u 60 dollar per jaar (premium account).

Tool 3 Keepass

Keepass is open source. Het is een applicatie voor Windows, Mac en Linux, waarbij de wachtwoorden op de eigen harde schijf bewaard worden. Je synchroniseert wachtwoorden met andere toestellen via je Dropbox-account en een plug-in.

 

Keepass is volledig gratis. Bovendien bestaan er verschillende gratis apps van derden voor iOS en Android.

Hoe kies je zelf veilige wachtwoorden?

Wil je liever niet dat je wachtwoorden in de cloud bewaard worden? Dan raden we je aan om een ijzersterk wachtwoord te kiezen én te onthouden. Met deze wachtwoord-tips lukt je dat probleemloos.

Hoe helpt Telenet je om jouw privacy te beveiligen?

Ook je Telenet-account bevat gevoelige informatie, zoals je e-mails maar ook de historiek van de bestelde programma's op je tv, enz. Telenet doet al het mogelijke om je privacy te beschermen. Vervolgens draag jij de verantwoordelijkheid door een sterk of zwak wachtwoord te kiezen.

 

Wil je je wachtwoord aanpassen en een sterker exemplaar kiezen? De instructies vind je hier. Denk eraan: dit nieuwe wachtwoord wordt meteen ook het wachtwoord voor je e-mail. Ben je je wachtwoord vergeten? Dat kan gebeuren. Je kan hier je wachtwoord terug aanvragen.

Safespot Pro, een volledige beveiligingsoplossing

Bescherm al je toestellen in één keer.

Nog meer inspiratie