Webmail

“Plots was ik 25.000 euro kwijt”

09 januari 2023 - 3 min

Internetveiligheid is belangrijk voor élk bedrijf. Want ook kleine ondernemingen vallen steeds vaker ten prooi aan cyberaanvallen. Zo’n aanval begint meestal heel onschuldig met een e-mail of een sms’je, maar kan verwoestende gevolgen hebben. Ondernemer Stijn Gansemans werd opgelicht via een sms: de daders plunderden zijn bankrekening.

 

Opgelicht door digitale dieven

Stijn voelt niet meteen argwaan als hij in januari een sms van de FOD (federale overheidsdienst) Financiën ontvangt, met de boodschap dat hij een openstaande schuld van 89 euro heeft. Hij klikt op de betalingslink om snel zijn schuld te vereffenen. “Ik run samen met een vennoot een reclamebureau. Ik ben niet naïef, ik wéét dat ik moet uitkijken met digitale betaalverzoeken. Maar bijna al mijn communicatie verloopt digitaal. Bovendien kwam ik via die link op een website identiek aan die van de belastingdienst. Die website functioneerde perfect, er stonden geen taalfouten in en het geheel zag er geloofwaardig uit.” Stijn klikt in het menu zijn eigen bank aan en voert met zijn kaartlezer de betaalprocedure met de codes uit. Dat is ook weer geregeld, denkt hij. Tot de volgende dag blijkt dat er 25.000 euro verdwenen is.

“Toen ik de volgende ochtend mijn bank-app op mijn telefoon opende, bleek er ’s nachts 25.000 euro van mijn rekening te zijn verdwenen.” Niet in één klap. Met zeventien op elkaar volgende overschrijvingen, variërend van 73 tot 5.000 euro, werd zijn bankrekening leeggezogen in minder dan een uur. Stijn contacteerde meteen zijn bank en liet zijn bankkaart blokkeren. “De bank speelt de rol van poortwachter bij verdachte transacties. Maar blijkbaar slaan de algoritmes van de bank geen alarm als er in zulke korte tijd zestig verrichtingen gebeuren met kleine bedragen, voor een grote geldsom in het totaal.”

Toen ik de volgende ochtend mijn bank-app op mijn telefoon opende, bleek er ’s nachts 25.000 euro van mijn rekening te zijn verdwenen.

Stijn Gansemans

Phishing: wat nu?

Stijn werd het slachtoffer van phishing: een techniek waarbij criminelen hun slachtoffers via e-mail, WhatsApp of sms naar een valse website lokken en er gevoelige informatie als bankcodes of wachtwoorden losweken. Bij phishing zijn banken niet snel bereid tot terugbetaling, ondervond Stijn. “Volgens het wetboek dragen slachtoffers van phishing die te goeder trouw hebben gehandeld (en dus zelf geen frauduleuze opzet hebben), geen verlies. In zo’n geval moet de bank het geld traceren of terugbetalen. Maar de bank weigert haar verantwoordelijkheid te nemen.” Het geld is hij vooralsnog kwijt.


Stijn is lang niet het enige slachtoffer van internetoplichting. En met de digitalisering stijgt het aantal ICT-misdrijven, tonen de cijfers van de Federale Politie aan. Criminelen misbruiken hun kennis van onlinetechnologie om hun bedrog betrouwbaar te laten lijken en om als dader moeilijk te vatten te blijven.


“Sindsdien dubbelcheck ik elk betaalverzoek”, vertelt Stijn. “Onlangs ontving ik een mededeling van mijn verzekeraar met de boodschap dat zij van rekeningnummer veranderd zijn. Ik heb meteen hun kantoor gebeld om na te gaan of dat bericht wel écht van hen kwam, voordat ik een betaling deed. Het bleek wel degelijk te kloppen. Maar je kan niet voorzichtig genoeg zijn.”

Bescherming tegen digitale dieven

Stijn schreef een column in de krant* over wat hem overkwam. “Ik kreeg ontzettend veel reacties van andere slachtoffers.” En dat is niet zo vreemd, want de politie registreerde in 2019 zo’n 33.000 gevallen**. Wellicht is dat cijfer slechts een fractie van het werkelijke aantal, want het grootste deel van de slachtoffers doet geen aangifte.


In 2019 onderging 49% van de bedrijven*** minstens één cyberaanval. Daarbij werden niet alleen grote ondernemingen maar ook KMO’s geviseerd. Je onderneming zo goed mogelijk beschermen, is dus cruciaal. Want alert zijn is één ding, maar het is niet voldoende. Een antivirusprogramma voor je computer is een goed begin, maar is absoluut ontoereikend. Je gebruikt immers verschillende toestellen die verbonden zijn met internet en daarom allemaal een risico met zich meebrengen: niet enkel je computer maar ook je tablet, smartphone, speakers, beveiligingscamera en zelfs je smartwatch. Wil je helemaal gerust zijn? Beveilig dan AL je toestellen, liever vandaag dan morgen.

* Stijns column lees je hier.
** Dat meldt de Federale Politie.
*** Dat blijkt uit het Cyber Readiness Report van verzekeraar Hiscox.

Safespot Pro, een volledige beveiligingsoplossing

Bescherm al je toestellen in één keer.

Nog meer inspiratie

Artikel

Wachtwoorden bewaren hulpmiddelen
Wat is de beste manier om al je wachtwoorden te onthouden? Deze 3 hulpmiddelen bewaren veilig je paswoorden.

Artikel

Hoe veilig is een gratis antivirusprogramma?
Online criminaliteit: iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Ook kleine bedrijven. Maar hoe kies je een antivirusprogramma? En hoe veilig is dat écht?

Artikel

Tips tegen hackers
Het aantal cyberaanvallen, ook op kleine bedrijven, neemt alleen maar toe. Hoe kan je zien dat je gehackt bent? En hoe kan je je beschermen tegen hackers?

Artikel

Hoe sterk is jouw wachtwoord?
Benieuwd of jouw wachtwoord sterk genoeg is om aan digitale dieven te weerstaan? Doe de test. Dan weet je meteen of je wachtwoord aan vernieuwing toe is.

Artikel

Stijn werd slachtoffer van phishing
Internetveiligheid is belangrijk voor élk bedrijf, ook voor kleine ondernemingen. Stijn werd opgelicht via een sms: de daders plunderden zijn rekening.

Artikel

Hackers op de loer. Hebben ze uw gegevens al?
Regelmatig ontvreemden hackers duizenden mailadressen en paswoorden. Hoe weet u of hackers uw zakelijk mailadres en paswoord gestolen hebben?

Artikel

Online gevaren voor je zaak (+ hoe je ze vermijdt)
Steeds meer Belgische ondernemingen worden het slachtoffer van online criminaliteit. We lijsten de vaakst voorkomende scams voor je op én geven je tips om je niet te laten vangen!

Artikel

Tips voor sterk wachtwoord
Een ijzersterk wachtwoord is onmisbaar om je onderneming en je bankrekening te beschermen. Maar hoe ziet een stevig versleuteld wachtwoord eruit?

Artikel

Ransomware: wat u moet weten over gijzelsoftware
Ransomware of gijzelsoftware is een beangstigende epidemie. Hoe beschermt u uw bedrijf ertegen? Wij vatten het voor u samen.

Artikel

Cybercriminaliteit bij kmo’s: 4 risico’s
Als grote jongens gehackt worden, lezen we het in de krant. Maar 90% van de datalekken gebeurt bij kleine bedrijven.

Artikel

Wedden dat we uw wachtwoord kraken!
Natuurlijk hebt u een moeilijk te kraken paswoord op computers, tablet en smartphone. Durft u dan ook testen hoe snel wij uw wachtwoord kunnen kraken?