Webmail

Doe het veilig ...

Je wachtwoorden bewaren!

Man in front of computer trying to remember his password
23 mei 2023 - 5 min

Je e-mail, Facebook, Instagram, webshops, … Zo veel wachtwoorden. En liefst moeilijk, want niet te raden door anderen. Maar ook weer niet té, want je moet ze zelf ook onthouden. Toch? Niet per se. Er zijn namelijk tal van (veilige) manieren om je wachtwoorden te bewaren.

 

1. Je browser slaat wachtwoorden op 

De makkelijkste methode. Wanneer je een website bezoekt waarop je je aanmeldt, vraagt een pop-up van de browser of je wilt dat je gebruikersnaam en wachtwoord worden onthouden. Klik je 'ja', dan wordt dit bij een volgend bezoek automatisch ingevuld. Het grote nadeel is dat iedereen op je computer toegang heeft tot deze browser en dus de paswoorden. Dit kan opgelost worden met een wachtwoordmanager. Lees snel verder om hier meer over te weten te komen. 

2. Gebruik een wachtwoordmanager 

Graag een geheugensteuntje? Dan zijn wachtwoordmanagers of -beheerders de oplossing. Zij creëren en bewaken je wachtwoorden beter dan wie dan ook. Jij hoeft enkel het wachtwoord van deze manager te onthouden: dat is er dus maar één! 

 

De drie meest populaire wachtwoordmanagers:

 
Tool 1: LastPass

LastPass maakt sterke wachtwoorden voor je aan. Wachtwoorden die je momenteel gebruikt, controleert hij op hun sterkte en vervangt ze indien nodig. In webformulieren vult de tool ook automatisch andere informatie (adres, telefoonnummer, enz.) in. De wachtwoorden worden opgeslagen op de LastPass-servers. Zo gebruik jij deze wachtwoordbeheerder op elke computer waar de extensie geïnstalleerd is.

 

› Plusplunt: LastPass is gratis.

  
Tool 2: DashLane

DashLane heeft een interessante digitale portefeuille die je kredietkaartgegevens bevat en schermafdrukken maakt van je online aankopen. Net als LastPass verwittigt DashLane je meteen als er bij een website een hack of lek vastgesteld werd die het wijzigen van het wachtwoord vereist.

 

› Pluspunt: De desktop tool voor Mac en Windows is gratis en werkt met extensies voor de browser. 

 

› Minpunt: De mobiele apps en het synchroniseren van je wachtwoorden op alle toestellen kost je 60 dollar per jaar (premium account).

 
Tool 3: Keepass

Keepass is een applicatie voor Windows, Mac en Linux, die jouw wachtwoorden op de eigen harde schijf bewaart. Je synchroniseert wachtwoorden met andere toestellen via je Dropbox-account en een plug-in.

 

› Pluspunt: Keepass is volledig gratis. Bovendien bestaan er verschillende gratis apps van derden voor iOS, Android en Blackberry.

3. Hoe kies je veilige wachtwoorden? 

Je wachtwoorden liever niet in de cloud bewaren? Dan raden we je aan om een ijzersterk wachtwoord te kiezen én te onthouden. Met deze wachtwoord-tips lukt je dat probleemloos. 

4. Helemaal op safe? Reset elke keer je wachtwoord 

Na al deze mogelijkheden nog niet helemaal overtuigd van je privacy? Een laatste optie is om bij elke aanmelding een nieuw wachtwoord aan te vragen door een reset. Nadat je die aanvraagt, ontvang je een mail of sms en kan je via de doorgezonden link een nieuw wachtwoord aanmaken. Deze methode is redelijk onkraakbaar. En je hoeft ook geen wachtwoorden te onthouden of op te slaan. Maar het kost je elke keer wel wat werk... Aan jou de keuze.  

5. Hoe helpt Telenet je om jouw privacy te beveiligen? 

Ook je Telenet-account bevat gevoelige informatie, zoals je e-mails maar ook de historiek van de bestelde programma's op je tv, enz. Telenet doet al het mogelijke om je privacy te beschermen. Vervolgens draag jij de verantwoordelijkheid door een sterk of zwak wachtwoord te kiezen.

Nog meer inspiratie

Artikel

Wachtwoorden bewaren hulpmiddelen
Wat is de beste manier om al je wachtwoorden te onthouden? Deze 3 hulpmiddelen bewaren veilig je paswoorden.

Artikel

Hoe veilig is een gratis antivirusprogramma?
Online criminaliteit: iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Ook kleine bedrijven. Maar hoe kies je een antivirusprogramma? En hoe veilig is dat écht?

Artikel

Tips tegen hackers
Het aantal cyberaanvallen, ook op kleine bedrijven, neemt alleen maar toe. Hoe kan je zien dat je gehackt bent? En hoe kan je je beschermen tegen hackers?

Artikel

Hoe sterk is jouw wachtwoord?
Benieuwd of jouw wachtwoord sterk genoeg is om aan digitale dieven te weerstaan? Doe de test. Dan weet je meteen of je wachtwoord aan vernieuwing toe is.

Artikel

Stijn werd slachtoffer van phishing
Internetveiligheid is belangrijk voor élk bedrijf, ook voor kleine ondernemingen. Stijn werd opgelicht via een sms: de daders plunderden zijn rekening.

Artikel

Hackers op de loer. Hebben ze uw gegevens al?
Regelmatig ontvreemden hackers duizenden mailadressen en paswoorden. Hoe weet u of hackers uw zakelijk mailadres en paswoord gestolen hebben?

Artikel

Online gevaren voor je zaak (+ hoe je ze vermijdt)
Steeds meer Belgische ondernemingen worden het slachtoffer van online criminaliteit. We lijsten de vaakst voorkomende scams voor je op én geven je tips om je niet te laten vangen!

Artikel

Tips voor sterk wachtwoord
Een ijzersterk wachtwoord is onmisbaar om je onderneming en je bankrekening te beschermen. Maar hoe ziet een stevig versleuteld wachtwoord eruit?

Artikel

Ransomware: wat u moet weten over gijzelsoftware
Ransomware of gijzelsoftware is een beangstigende epidemie. Hoe beschermt u uw bedrijf ertegen? Wij vatten het voor u samen.

Artikel

Cybercriminaliteit bij kmo’s: 4 risico’s
Als grote jongens gehackt worden, lezen we het in de krant. Maar 90% van de datalekken gebeurt bij kleine bedrijven.

Artikel

Wedden dat we uw wachtwoord kraken!
Natuurlijk hebt u een moeilijk te kraken paswoord op computers, tablet en smartphone. Durft u dan ook testen hoe snel wij uw wachtwoord kunnen kraken?