Webmail

6 tips voor een veilig wachtwoord

26 januari 2020 - 7 min

We kunnen het niet genoeg benadrukken: een ijzersterk wachtwoord is onmisbaar om jezelf, je onderneming en je bankrekening te beschermen. Maar hoe ziet een stevig versleuteld wachtwoord er dan uit?

Internetcriminelen proberen via geautomatiseerde aanvallen om in te breken in je computer, smartphone of je account, om zo gevoelige data of geld te stelen. Via moderne technieken kunnen ze miljarden wachtwoorden per seconde proberen. Hoe langer je wachtwoord, hoe langer het duurt om het te kraken. Probeer een lengte van minimaal 12 tekens aan te houden – maar meer tekens is natuurlijk nog sterker. Voeg naast gewone letters ook hoofdletters, cijfers en speciale tekens toe om je wachtwoord te versterken. Het kan verleidelijk zijn om het jezelf gemakkelijk te maken door een wachtwoord te kiezen dat uit je naam, geboortedatum of adres bestaat maar daarmee maak je het digitale dieven wel erg makkelijk om je te bestelen. Ook klassiekers als ‘123456’ of ‘password’ of ‘azerty’ zijn een no-go wegens te voorspelbaar. Met de volgende 6 tips helpen we je op weg om een sterk wachtwoord te kiezen én het vervolgens ook te onthouden…

Tip 1: Gebruik een acroniem

Kies een zin. Bijvoorbeeld: ‘Mijn bakkerij verkoopt het lekkerste brood en de beste koffiekoeken’. Vervolgens gebruik je enkel de eerste letters van die woorden en wissel je kleine en hoofdletters af. Vervang ergens een letter door een cijfer en eentje door een leesteken. Dan wordt je wachtwoord: ‘M&VhLb3dBK’.

Tip 2: Kies voor dialect

Hackers vertrekken van de woorden in het woordenboek om wachtwoorden te ontcijferen en in te breken in accounts. Gebruik daarom eens woorden uit je eigen dialect. Als we van bovengenoemde zin vertrekken, kan het wachtwoord van een Antwerpse bakkerij dus zijn: ‘Moan bakkeroa verkoept et lakkerste broeëd en de beste koffekoeke’.

Tip 3: Verschuif je klavier

Kies een eenvoudig woord en tik op de toetsen die rechts van de letters van dat woord staan. Zo wordt het woord ‘koffiekoeken’ op een azertyklavier: lpggorlprlr,

Tip 4: Spreek codetaal

Vervang de o’s door nullen, de e’s door drieën en de i’s door uitroeptekens. Zo resulteert een eenvoudig woord als ‘koffiekoeken’ in de heel wat moeilijker te kraken code: k0ff!3k03k3n

Tip 5: Kies verschillende wachtwoorden

Veel mensen gebruiken dezelfde wachtwoorden bij verschillende websites en diensten: Gmail, Facebook, Outlook … Dus als hackers één wachtwoord gekraakt hebben, krijgen ze eigenlijk overal toegang en hebben ze een schatkist aan informatie binnengehaald. Een slimme truc om dat te vermijden, is het kiezen van verschillende wachtwoorden per website of dienst. Hoe je in godsnaam al die verschillende wachtwoorden moet onthouden? Dat kan bijvoorbeeld volgens dit schema: .

 

Je Instagram-paswoord zou dan kunnen zijn: InstagramHemelsBrood2000! en je mailbox beveilig je met GmailHemelsBrood2000! Om zo’n wachtwoord te kraken hebben hackers jaaaaren nodig, terwijl het voor jou eenvoudig te onthouden is.

Tip 6: Volg een patroon

Liever een paswoord waarbij je niet na hoeft te denken? Dan biedt een patroon de uitkomst. Net zoals sommige smartphones beveiligd zijn met een patroon, kan datzelfde principe voor je wachtwoord gelden. Zo hoef je enkel het patroon te onthouden dat je vingers over het klavier volgen. Teken dus een vierkant, ruit of bepaalde letter op je toetsenbord. Kies je een ‘V’ als patroon, dan krijg je met een azertytoetsenbord bijvoorbeeld: 2Zdvhu!

Ijzersterke bescherming

Maar zelfs mét een supersterk wachtwoord kan je het slachtoffer worden van hackers. Gelukkig zijn er handige oplossingen waarmee je je risico inperkt. Telenet Business pakt de bescherming van je onderneming grondig aan. Dankzij Safespot Pro kan je rekenen op een complete bescherming tegen online gevaren als virussen, hackers, malware en phishing. Safespot Pro scant razendsnel alle internetverkeer en blokkeert onmiddellijk wat niet welkom is. Niet alleen voor je computer, maar ook voor je smartphone, tablet, beveiligingscamera, speakers en andere toestellen. Zo zijn al je toestellen beveiligd op je zaak, thuis én onderweg. En zo kan jij veilig verder surfen!

Inspiratie

Artikel

Eindelijk orde in uw contactenlijst
Online shoppen. We love it! En we verwachten stiekem ook van alle bedrijven dat ze aan e-commerce doen. Is het nuttig voor jouw bedrijf om producten of diensten via internet te verkopen? En eens besloten, hoe begin je er dan aan? Wij helpen je met onze checklist.

Artikel

6 sites met gratis foto's voor uw blog of website
U kunt legaal toffe beelden downloaden? En toch gratis. Test deze 6 sites met gratis afbeeldingen.

Artikel

Zo kuist u uw hele mailbox op in enkele klikken
Het nieuwe jaar begint u allicht graag proper. Helaas bevat uw mailbox nu nog ontzettend veel e-mails. Hoe verwijdert u die allemaal in één keer?