Webmail

6 tips voor een veilig wachtwoord

26 januari 2020 - 7 min

We kunnen het niet genoeg benadrukken: een ijzersterk wachtwoord is onmisbaar om jezelf, je onderneming en je bankrekening te beschermen. Maar hoe ziet een stevig versleuteld wachtwoord er dan uit?

 

Tips voor een sterk wachtwoord

Internetcriminelen proberen via geautomatiseerde aanvallen om in te breken in je computer, smartphone of je account, om zo gevoelige data of geld te stelen. Via moderne technieken kunnen ze miljarden wachtwoorden per seconde proberen. Hoe langer je wachtwoord, hoe langer het duurt om het te kraken. Probeer een lengte van minimaal 12 tekens aan te houden – maar meer tekens is natuurlijk nog sterker. Voeg naast gewone letters ook hoofdletters, cijfers en speciale tekens toe om je wachtwoord te versterken. Het kan verleidelijk zijn om het jezelf gemakkelijk te maken door een wachtwoord te kiezen dat uit je naam, geboortedatum of adres bestaat maar daarmee maak je het digitale dieven wel erg makkelijk om je te bestelen. Ook klassiekers als ‘123456’ of ‘password’ of ‘azerty’ zijn een no-go wegens te voorspelbaar. Met de volgende 6 tips helpen we je op weg om een sterk wachtwoord te kiezen én het vervolgens ook te onthouden…

Tip 1: Gebruik een acroniem

Kies een zin. Bijvoorbeeld: ‘Mijn bakkerij verkoopt het lekkerste brood en de beste koffiekoeken’. Vervolgens gebruik je enkel de eerste letters van die woorden en wissel je kleine en hoofdletters af. Vervang ergens een letter door een cijfer en eentje door een leesteken. Dan wordt je wachtwoord: ‘M&VhLb3dBK’.

Tip 2: Kies voor dialect

Hackers vertrekken van de woorden in het woordenboek om wachtwoorden te ontcijferen en in te breken in accounts. Gebruik daarom eens woorden uit je eigen dialect. Als we van bovengenoemde zin vertrekken, kan het wachtwoord van een Antwerpse bakkerij dus zijn: ‘Moan bakkeroa verkoept et lakkerste broeëd en de beste koffekoeke’.

Tip 3: Verschuif je klavier

Kies een eenvoudig woord en tik op de toetsen die rechts van de letters van dat woord staan. Zo wordt het woord ‘koffiekoeken’ op een azertyklavier: lpggorlprlr,

Tip 4: Spreek codetaal

Vervang de o’s door nullen, de e’s door drieën en de i’s door uitroeptekens. Zo resulteert een eenvoudig woord als ‘koffiekoeken’ in de heel wat moeilijker te kraken code: k0ff!3k03k3n

Tip 5: Kies verschillende wachtwoorden

Veel mensen gebruiken dezelfde wachtwoorden bij verschillende websites en diensten: Gmail, Facebook, Outlook … Dus als hackers één wachtwoord gekraakt hebben, krijgen ze eigenlijk overal toegang en hebben ze een schatkist aan informatie binnengehaald. Een slimme truc om dat te vermijden, is het kiezen van verschillende wachtwoorden per website of dienst. Hoe je in godsnaam al die verschillende wachtwoorden moet onthouden? Dat kan bijvoorbeeld volgens dit schema:

 

Je Instagram-paswoord zou dan kunnen zijn: InstagramHemelsBrood2000! en je mailbox beveilig je met GmailHemelsBrood2000! Om zo’n wachtwoord te kraken hebben hackers jaaaaren nodig, terwijl het voor jou eenvoudig te onthouden is.

Tip 6: Volg een patroon

Liever een paswoord waarbij je niet na hoeft te denken? Dan biedt een patroon de uitkomst. Net zoals sommige smartphones beveiligd zijn met een patroon, kan datzelfde principe voor je wachtwoord gelden. Zo hoef je enkel het patroon te onthouden dat je vingers over het klavier volgen. Teken dus een vierkant, ruit of bepaalde letter op je toetsenbord. Kies je een ‘V’ als patroon, dan krijg je met een azertytoetsenbord bijvoorbeeld: 2Zdvhu!

Ijzersterke bescherming

Maar zelfs mét een supersterk wachtwoord kan je het slachtoffer worden van hackers. Gelukkig zijn er handige oplossingen waarmee je je risico inperkt. Telenet Business pakt de bescherming van je onderneming grondig aan. Dankzij Safespot Pro kan je rekenen op een complete bescherming tegen online gevaren als virussen, hackers, malware en phishing. Safespot Pro scant razendsnel alle internetverkeer en blokkeert onmiddellijk wat niet welkom is. Niet alleen voor je computer, maar ook voor je smartphone, tablet, beveiligingscamera, speakers en andere toestellen. Zo zijn al je toestellen beveiligd op je zaak, thuis én onderweg. En zo kan jij veilig verder surfen!

Nog meer inspiratie

Artikel

Wachtwoorden bewaren hulpmiddelen
Wat is de beste manier om al je wachtwoorden te onthouden? Deze 3 hulpmiddelen bewaren veilig je paswoorden.

Artikel

Hoe veilig is een gratis antivirusprogramma?
Online criminaliteit: iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Ook kleine bedrijven. Maar hoe kies je een antivirusprogramma? En hoe veilig is dat écht?

Artikel

Tips tegen hackers
Het aantal cyberaanvallen, ook op kleine bedrijven, neemt alleen maar toe. Hoe kan je zien dat je gehackt bent? En hoe kan je je beschermen tegen hackers?

Artikel

Hoe sterk is jouw wachtwoord?
Benieuwd of jouw wachtwoord sterk genoeg is om aan digitale dieven te weerstaan? Doe de test. Dan weet je meteen of je wachtwoord aan vernieuwing toe is.

Artikel

Stijn werd slachtoffer van phishing
Internetveiligheid is belangrijk voor élk bedrijf, ook voor kleine ondernemingen. Stijn werd opgelicht via een sms: de daders plunderden zijn rekening.

Artikel

Hackers op de loer. Hebben ze uw gegevens al?
Regelmatig ontvreemden hackers duizenden mailadressen en paswoorden. Hoe weet u of hackers uw zakelijk mailadres en paswoord gestolen hebben?

Artikel

Online gevaren voor je zaak (+ hoe je ze vermijdt)
Steeds meer Belgische ondernemingen worden het slachtoffer van online criminaliteit. We lijsten de vaakst voorkomende scams voor je op én geven je tips om je niet te laten vangen!

Artikel

Tips voor sterk wachtwoord
Een ijzersterk wachtwoord is onmisbaar om je onderneming en je bankrekening te beschermen. Maar hoe ziet een stevig versleuteld wachtwoord eruit?

Artikel

Ransomware: wat u moet weten over gijzelsoftware
Ransomware of gijzelsoftware is een beangstigende epidemie. Hoe beschermt u uw bedrijf ertegen? Wij vatten het voor u samen.

Artikel

Cybercriminaliteit bij kmo’s: 4 risico’s
Als grote jongens gehackt worden, lezen we het in de krant. Maar 90% van de datalekken gebeurt bij kleine bedrijven.

Artikel

Wedden dat we uw wachtwoord kraken!
Natuurlijk hebt u een moeilijk te kraken paswoord op computers, tablet en smartphone. Durft u dan ook testen hoe snel wij uw wachtwoord kunnen kraken?