Een presentatie geven op je laptop terwijl je kinderen hun favoriete serie streamen? Foto’s verzenden naar je vrienden terwijl je huisgenoten volop videobellen of thuiswerken? Alleen met fiber of glasvezel lukt dat snel en zonder storingen.
Maak kennis met deze revolutionaire technologie waarmee elke internetgebruiker het maximum uit z’n verbinding haalt.
Fiber en glasvezel betekenen net hetzelfde – de eerste term is gewoon de Engelse vertaling van de tweede. We hebben het in beide gevallen over een haarfijne glasvezel die internetgegevens zo snel als het licht verstuurt over lange afstanden. De huidige oplossingen, zoals een coaxkabel, gebruiken elektriciteit, maar fiber transporteert data dus via lichtimpulsen. Daardoor heb je altijd een razendsnelle en hyperstabiele verbinding. Fiber is een veilige technologie die bijzonder veel dataverkeer mogelijk maakt.
Misschien kan je je weinig voorstellen bij een fiberkabel die digitale gegevens in de vorm van licht verstuurt. Vergelijk het dan met morsecode, waarbij je lichtflitsen in een patroon combineert, en zo een unieke code en dus een bepaalde boodschap doorgeeft. Fibertechnologie werkt net hetzelfde: via fiber verzend je elk stukje data onder lichtimpulsen in een uniek patroon – het licht gaat telkens aan en uit. Hoe sneller dat geknipper, hoe meer data je per seconde kan transporteren.
Om van lichtsignalen naar internetsignalen te gaan, heb je een speciale fibermodem nodig. Die maakt de vertaalslag bij jou thuis of in je bedrijf.
Om data te verzenden gebruik je vandaag – net als de meeste gezinnen en bedrijven – wellicht nog koper of coax. Die twee technologieën werken met elektromagnetische impulsen, en waren oorspronkelijk niet bedoeld om jou met ‘het wereldwijde web’ te verbinden. Dat maakt dat er een aantal belangrijke nadelen aan verbonden zijn, zeker nu we almaar meer online doen.
Koperkabels vallen uiteen in twee soorten: VDSL (Very High Bitrate Digital Subscriber Line) en ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line). Heb je een van die kabels, dan loopt je internetverbinding via je telefoonlijn. Die verstuurt data via elektrische impulsen (tegenover lichtimpulsen bij fiber). De kwaliteit van een internetverbinding via koper daalt als je verder van de wijkcentrale woont. Bovendien is de snelheid beperkt, net als de hoeveelheid data die je kan verzenden en ontvangen. Koper is ook gevoelig voor storingen of schade door bijvoorbeeld hevige regenval of hitte. Fiber heeft daarentegen geen last van externe factoren zoals het weer.
Heb je coax, dan loopt je internetverbinding via een televisiekabel. Coax is niet immuun voor storingen door externe factoren. Gebruiken veel personen in je buurt tegelijk het netwerk, dan kan je problemen ondervinden. Bij glasvezel krijgt elke woning een persoonlijke fiberkabel, zodat het niet uitmaakt hoeveel buren of huisgenoten tegelijk online zijn. Het andere grote verschil zit ‘m in de verbinding van de wijkkast tot aan je woning of bedrijf. Bij coax is dat een gedeelde coaxkabel voor verschillende adressen. Bij fiber heb je een persoonlijke aansluiting. Die ondervindt geen last van andere toestellen, en is dus stabieler. Fiber vraagt tot slot minder onderhoud.
De snelheid en stabiliteit van fiber zijn ongeëvenaard. Een handvol films downloaden op minder dan een seconde tijd? Nooit meer blijven hangen in een videocall, ook al is de hele wijk druk bezig met gamen of YouTube-filmpjes kijken? Met een fiberconnectie is je internet op élk moment bliksemsnel en superstabiel.
Wanneer je surft via fiber, dan surf je met de snelheid van het licht – en dat zowel bij het down- als uploaden (koper en coax zetten vooral in op gegevens ontvangen, terwijl een hoge snelheid natuurlijk ook interessant is als je gegevens verzendt). Zo’n verbinding waarbij de download- en uploadsnelheid hetzelfde is noemen we een ‘symmetrische connectie’.
Momenteel is de normale snelheid van fiber zo’n gigabit per seconde, maar de bandbreedte van glasvezel laat veel hogere snelheden toe – de capaciteit is virtueel oneindig. Zo haalden Japanse onderzoekers eind vorig jaar via fiber een topsnelheid van 319 terabytes per seconde.
Als Telenet-klant kan je vandaag al genieten van fibersnelheden, zonder een fiberabonnement. Dankzij onze keuze voor fiber in de kern van ons netwerk in combinatie met coax, de Grote Netwerf en andere slimme technologieën (zoals de upgrades naar snellere modems met DOCSIS 3.1) klokken we sowieso af op 1 gigabit per seconde!
Benieuwd hoeveel jij erop vooruit zou gaan met internet aan 1 gigabit per seconde (het zogenaamde ‘gigabit internet’)?
Vergeet niet dat de hardware en de opbouw van je connectie in je woning ook een effect hebben op de snelheid van je internet.
Binnenkort haal je downloadsnelheden van maar liefst 8,5 gbps! Dat kan dankzij DOCSIS 4.0, de allernieuwste technologie ontwikkeld door Telenet, in samenwerking met het toonaangevende CableLabs.
Omdat glasvezelkabels geen elektriciteit maar licht transporteren, kan je altijd op deze technologie rekenen. De afstand, het aantal gebruikers, het weer of andere externe factoren zorgen nooit voor storingen of een zogenaamde ‘netwerkcongestie’ (waarbij jouw internet vertraagt naarmate er meer mensen in de buurt online zijn). Fiber zorgt dus voor een storingvrij en krachtig internetsignaal.
Door het gebruik van lichtbronnen is fiber moeilijk af te tappen, waardoor je verbinding altijd veilig is.
Boodschappen doen, vergaderen, het huis bewaken, de inhoud van de koelkast monitoren, de temperatuur in de slaapkamer bepalen, … We doen steeds meer digitaal en we verbinden almaar meer apparaten met het internet. Gelukkig gaan fiber en the internet of things hand in hand. Alleen met een glasvezelnetwerk houden we de digitale trein op het spoor – en doen we hem nóg sneller rijden!
Het netwerk van Telenet bestaat nu al voor het grootste deel uit fiber. Alleen het laatste stukje, van de straat tot in je huis, is nog coax. Om volledig over te schakelen van coax naar glasvezel, moeten we dus enkel dat deeltje vervangen. Dat doen we stap voor stap, omdat je met ons huidige netwerk sowieso nog goed zit voor tientallen jaren. We brengen namelijk continu verbeteringen aan ons netwerk aan, en bouwen bijvoorbeeld meer redundantie in. Eenvoudig gezegd heeft redundant internet een dubbele verbinding, zodat de ene het van de andere kan overnemen bij eventuele problemen.
We willen de handen in elkaar slaan met Fluvius om ons eigen netwerk verder te verglazen tot bij je thuis. Een echt fiberabonnement bieden we voorlopig nog niet aan, maar da’s geen gemis. Ondertussen weet je dat je als Telenet-klant namelijk nú al geniet van een ‘fiberwaardige’ verbinding, of een verbinding die zo snel en zo futureproof is als glasvezel.
Als ONEup-klant profiteer je vandaag al van de hoogste snelheden op de markt. En die voeren we in de toekomst zelfs nog verder op.
Met All-Internet haal je standaard een mooie 300 Mbps binnen. Met de optie Giga Speedboost kan je genieten van 1 Gbps (of 1.000 Mbps).
Onze Business Fibernet en KLIK-klanten kunnen een beroep doen op Speedboost 1G Business of overstappen naar Corporate Fibernet.
Met onze FTTO-oplossing iFiber krijg je een full fiberaansluiting met een gegarandeerde bandbreedte tot wel 10 Gbps!
Je hoeft dus helemaal niet naar een fiberabonnement van een andere provider over te stappen. Zo vermijd je onnodige werken in huis en moet je je modem, tv-decoder en alle andere toestellen niet opnieuw installeren.
Je weet het intussen: met ons internet zit je safe voor tientallen jaren. Dankzij onze investeringen in een hybride technologie die fiber én coax slim inzet, haal je vandaag al internetsnelheden die die van fiber evenaren. Toch blijven we de lat hoog leggen, en smeden we volop plannen om ons netwerk verder te verglazen tot in je woning. We willen daarvoor de handen in elkaar slaan met Fluvius, en bekijken de details van de samenwerking op dit eigenste moment.
Fiber is nog relatief onbekend in België, terwijl we wel het Europese land zijn met de meeste bekabeling (het gaat dan om koper en coax).
Ons netwerk in België bestaat momenteel uit meer dan 10.000 kilometer
glasvezelkabel.
Een fiberkabel die gewoon in de grond zit en nog niet actief
is, wordt wel eens ‘dark fiber’ genoemd. Er komen namelijk nog geen
lichtflitsen door.
Er bestaan verschillende opties om een fibernetwerk tot bij jou te krijgen. We spreken van ‘fiber to the x’ (FTTX), waarbij die ‘x’ op heel wat manieren ingevuld kan worden.
Het huidige Telenet-netwerk is FTTC: het bestaat uit glasvezel tot aan de wijkcentrale of tot aan het wijkverdelerkastje in de straat. De verbinding met je woning gebeurt daarentegen nog met een coax- of telefoonkabel.
Fiber to the home (FTTH in het kort) of fiber aan huis betekent dat de fiberkabel effectief je woning binnenkomt. Je hebt dan een persoonlijke fiberkabel die je niet hoeft te delen en die geen last heeft van externe factoren. Jouw privéverbinding wordt zo dus nóg stabieler en veiliger.
Fiber to the office of fiber to the business betekenen eigenlijk hetzelfde als fiber to the home, maar de glasvezelkabel wordt aangelegd tot in een bedrijfspand in plaats van een woning.
Fiberklaar is een joint venture tussen Proximus en het Zweedse bedrijf EQT. De intentie is om een open glasvezelnetwerk aan te leggen waarop vooral Proximus-klanten kunnen worden aangesloten. Maar om onze klanten een optimale connectiviteit en de hoogste kwaliteitsgaranties te bieden, ontwikkelde Telenet een eigen glasvezelnetwerk. Het netwerk van Proximus en Fiberklaar is dus niet verenigbaar met het aanbod van Telenet.
Het is altijd aangeraden om verder te kijken dan een promotie-aanbod. Vergelijk de normale prijs met een evenwaardige bundel, dan weet je hoeveel je op langere termijn betaalt. Hou er bijvoorbeeld rekening mee dat je een meerprijs betaalt voor de hoogste snelheden. En er zijn de praktische gevolgen, zoals het installeren van nieuwe toestellen en werken aan je huis.
Als ONEup-klant haal je vandaag al de hoogste snelheden op de markt. En die worden in de toekomst zelfs nog opgevoerd. Plus: je vermijdt onnodige werken in huis en het opnieuw installeren van alle toestellen, van modem tot tv-decoder. Met alle aanpassingsproblemen van dien.
Helaas, ja. Je zal al je toestellen moeten vervangen door die van de andere aanbieder, van modem tot tv-decoder. Je zal moeten wennen aan een compleet nieuw systeem, met andere menu’s en andere functies. Opnames van programma’s, zowel gepland als opgeslagen, kan je niet overzetten.
Goeie vraag! Vandaag is je huis of onderneming verbonden met ons fibernetwerk via de coaxkabel, en met die combinatie zit je nog jaren goed. Sterker nog, we blijven erin investeren. Maar voor de toekomst plannen we om ook de laatste meters te vervangen door fiber. Dat gebeurt stapsgewijs. Als jouw straat aan de beurt komt, kom je ’t als eerste te weten!
Maak je geen zorgen, op termijn komt heel Vlaanderen en Brussel aan de beurt. Maar voor jou maakt het weinig of geen verschil, je kan nu al gigasnel surfen. Met de huidige combinatie van fiber- en coaxkabel komen straks snelheden tot 10 giga binnen bereik! Je zit dus nog even goed. Maar de dag dat jij aan de beurt komt, krijg je zeker bericht van ons!
Fluvius is de netbeheerder die in Vlaanderen instaat voor de aanleg en het onderhoud van alle distributienetten. Daarom hebben we de intentie om nauw met hen samen te werken voor het verbinden van gebouwen met ons glasvezelnetwerk via fiberkabel.
Met welke vraag jij ook zit, je kan op ons rekenen. Wij staan voor je klaar op de manier die het beste bij jou past: via telefoon, WhatsApp, e-mail of in één van onze winkelpunten.