Webmail

Alles wat je over
fiber moet weten

Ken jij fiber al, de allernieuwste telg in de internetfamilie? Wel, met fiber haal je altijd het maximum uit je verbinding, of je nu de ene na de andere serie streamt, uren aan een stuk ligt te gamen of gewoon heel veel van thuis werkt. Ontdek er hier alles over!

Fiber, wat is dat eigenlijk?

Fiber – oftewel glasvezel – bestaat uit haarfijne vezels van glas die internetgegevens zo snel als het licht versturen over lange afstanden. Door data via lichtimpulsen te transporteren heb je altijd een razendsnelle en hyperstabiele verbinding. Bovendien is het een veilige technologie die bijzonder veel dataverkeer mogelijk maakt.

Data versturen via fiber, hoe werkt dat dan?

Kan je je weinig voorstellen bij een fiberkabel die digitale gegevens in de vorm van licht verstuurt? Dat snappen we! Vergelijk het met morsecode, waarbij je lichtflitsen in een patroon combineert, en zo een unieke code en dus een bepaalde boodschap doorgeeft. Fibertechnologie werkt net hetzelfde: via fiber verzend je elk stukje data onder lichtimpulsen in een uniek patroon – het licht gaat telkens aan en uit. Hoe sneller dat geknipper, hoe meer data je per seconde kan transporteren.

 

Maar die lichtsignalen worden natuurlijk niet zomaar omgezet in internetsignalen. Daarvoor heb je thuis of in je bedrijf een speciale fiberbox nodig die je modem vervangt.

 

Het verschil met coax of koper

Vandaag wordt data meestal nog verstuurd via koper of coax. Beide werken met elektromagnetische impulsen en waren oorspronkelijk niet bedoeld om jou met ‘het wereldwijde web’ te verbinden. Nu we allemaal alsmaar meer en meer online doen, komen er ook wat nadelen naar boven.

Koper: internet via de telefoon

Gebruik je een koperkabel (VDSL of ADSL) dan loopt je internetverbinding via je telefoonlijn. Hoe verder je van de wijkcentrale woont, hoe trager je verbinding en hoe minder data je kan verzenden of ontvangen. Koper is ook gevoelig voor storingen of schade door bijvoorbeeld hevige regenval of hitte.

Coax: internet via een televisiekabel

Gebruik je een coaxkabel dan loopt je internetverbinding via een televisiekabel. Je hebt van aan de wijkkast een gedeelde coaxkabel voor verschillende adressen. Gebruiken veel personen in je buurt tegelijk het netwerk, dan kan je problemen ondervinden. 

De voordelen van fiber

Bij fiber heeft elke woning een eigen fiberkabel en maakt het dus niet uit hoeveel buren of huisgenoten tegelijk online zijn. Een handvol films downloaden op minder dan een seconde tijd? Nooit meer blijven hangen in een videocall, ook al is de hele wijk druk bezig met gamen of YouTube-filmpjes kijken? Met een fiberconnectie is je internet op élk moment bliksemsnel en superstabiel.

Waar coax of koper vooral inzetten op downloadsnelheid, zet fiber evenveel in op downloaden als uploaden. Momenteel is de normale snelheid van fiber zo’n gigabit per seconde, maar de bandbreedte van glasvezel laat veel hogere snelheden toe – de capaciteit is virtueel oneindig. Zo haalden Japanse onderzoekers eind vorig jaar via fiber een topsnelheid van 319 terabytes per seconde.

Goed om te weten: Als Telenet-klant geniet je vandaag al van fibersnelheden, zonder een fiberabonnement. Want wij kozen in 1998 al voor een optimale combinatie van fiber en coax.  Daardoor surf jij nu al aan 1 giga per seconde! Lees er hieronder meer over.

Doe de Speedtest

Benieuwd hoeveel jij erop vooruit zou gaan met internet aan 1 gigabit per seconde (het zogenaamde ‘gigabit internet’)?

 

Doe de Speedtest!

Doe de Netwerkcheck

Vergeet niet dat de hardware en de opbouw van je connectie in je woning ook een effect hebben op de snelheid van je internet.

 

Doe de Netwerkcheck.

En da’s nog niet alles …

Binnenkort haal je downloadsnelheden van maar liefst 8,5 gbps! Dat kan dankzij DOCSIS 4.0, de allernieuwste technologie ontwikkeld door Telenet, in samenwerking met het toonaangevende CableLabs.

Hevige storm? Hittegolf? Fiber heeft geen last van slechte weersomstandigheden of externe factoren zoals het aantal gebruikers, de afstand tot de wijkcentrale,… Altijd een krachtig, storingvrij internetsignaal dus!

Door het gebruik van lichtbronnen is fiber moeilijk af te tappen, waardoor je verbinding altijd veilig is.

Fiber en The Internet of Things gaan hand in hand. Meer nog: een glasvezelnetwerk houdt de digitale trein op het spoor en doet hem nóg sneller rijden! Boodschappen doen, vergaderen, het huis bewaken, de inhoud van de koelkast monitoren, de temperatuur in de slaapkamer bepalen, … Het kan dus allemaal!

Het fiberhart van Telenet

Bij Telenet kozen we in 1998 al voor een optimale combinatie van fiber en coax. Het grootste deel van ons netwerk is vandaag dus al fiber. Alleen het laatste stukje, van aan de node (grijze bakjes) tot aan de stoep en van aan de stoep tot aan de gevel van je huis of kantoor is nog coax. Dankzij die slimme combinatie surf jij nu al aan 1 giga per seconde en geniet je nu dus al van een ‘fiberwaardige’ verbinding. Je zit dus nog jaren goed op ons netwerk! We verbeteren ons netwerk namelijk continu. Zo bouwen we bijvoorbeeld ook meer redundantie in. Redundant internet heeft een dubbele verbinding zodat het ene het van de andere kan overnemen bij eventuele storingen.

Fibersnel surfen zonder fiber? Dan kan gewoon bij Telenet!

Op het eerste fiberabonnement van Telenet is het nog even wachten. Dat lanceren we in de zomer van 2024. Ondertussen weet je dat je met ons huidig netwerk ook al snelheden van 1 giga per seconde surft. Overstappen naar een andere provider is dus helemaal niet nodig. Zo vermijd je onnodige werken bij je thuis en moet je geen nieuwe modem, tv-decoder,… installeren.

Onze plannen voor de toekomst

Samen met Fluvius richtten we een nieuw infrastructuurbedrijf Wyre op om hét datanetwerk van de toekomst te bouwen. Met Wyre blijven we enerzijds investeren om ons huidige netwerk te verbeteren maar vervangen we tegelijkertijd die laatste meters coaxkabel door fiber. Zo kan ons netwerk in de toekomst ook snelheden van 10 Gbps aan en blijven we een optimale netwerkervaring garanderen.

Particulier?

Als ONEup-klant profiteer je vandaag al van zeer hoge snelheden. En die voeren we in de toekomst zelfs nog verder op.

Met All-Internet haal je standaard een mooie 300 Mbps binnen. Met de optie Giga Speedboost kan je genieten van 1 Gbps (of 1.000 Mbps).

Zakelijke klant?

Onze Business Fibernet en KLIK-klanten kunnen een beroep doen op Speedboost 1G Business of overstappen naar Corporate Fibernet.

Met onze FTTO-oplossing iFiber krijg je een full fiberaansluiting met een gegarandeerde bandbreedte tot wel 10 Gbps!

Fun facts

Fiber is nog relatief onbekend in België, terwijl we wel het Europese land zijn met de meeste bekabeling (het gaat dan om koper en coax).

Ons netwerk in België bestaat momenteel uit meer dan 10.000 kilometer glasvezelkabel.

Een fiberkabel die gewoon in de grond zit en nog niet actief is, wordt wel eens ‘dark fiber’ genoemd. Er komen namelijk nog geen lichtflitsen door.

Verschillende soorten fiberaansluitingen

Er bestaan verschillende opties om een fibernetwerk tot bij jou te krijgen. We spreken van ‘fiber to the x’ (FTTX), waarbij die ‘x’ op heel wat manieren ingevuld kan worden.

Fiber to the curb of fiber to the cabinet (FTTC)

Het huidige Telenet-netwerk is FTTC: het bestaat uit glasvezel tot aan de wijkcentrale of tot aan het wijkverdelerkastje in de straat. De verbinding met je woning gebeurt daarentegen nog met een coax- of telefoonkabel.

Fiber to the home (FTTH)

Fiber to the home (FTTH in het kort) of fiber aan huis betekent dat de fiberkabel effectief je woning binnenkomt. Je hebt dan een persoonlijke fiberkabel die je niet hoeft te delen en die geen last heeft van externe factoren. Jouw privéverbinding wordt zo dus nóg stabieler en veiliger.

Fiber to the office (FFTO) of fiber to the business (FTTB)

Fiber to the office of fiber to the business betekenen eigenlijk hetzelfde als fiber to the home, maar de glasvezelkabel wordt aangelegd tot in een bedrijfspand in plaats van een woning.

Veelgestelde fibervragen

Fluvius vindt, net zoals Telenet, dat iedereen in Vlaanderen en Brussel recht heeft op een snel en betrouwbaar netwerk. Daarom richtten we samen een joint venture op om hét datanetwerk van de toekomst te bouwen. Dat nieuwe infrastructuurbedrijf kreeg de naam Wyre. Met Wyre blijven we enerzijds investeren om ons huidig hybride fiber-coaxnetwerk te verbeteren maar vervangen we tegelijkertijd de laatste meters coaxkabel door fiber. Zo kan ons netwerk in de toekomst snelheden van 10 Gbps aan en blijven we de best mogelijke netwerkervaring garanderen. 

Samen met Wyre zijn we nu gestart om de laatste meters coax te vervangen door fiber. Dat is een meerjarenplan en gebeurt stapsgewijs in heel Vlaanderen en in Brussel. Wil jij als eerste op de hoogte zijn wanneer de werken in jouw buurt starten? Laat je gegevens dan achter: klik hier als je particulier bent, klik hier als je Business-klant bent

Vandaag surf je bij Telenet aan een maximumsnelheid van 1 Gb per seconde. Dat is ook de snelheid die je digitale toestellen in huis vandaag de dag aankunnen. 10 Gbps klinkt dus mooi, maar is in realiteit nu nog maar in heel beperkte gevallen haalbaar. Want om 10 Gbps te halen, heb je ook fiberprooftoestellen nodig.  Je zit dus nog jaren goed op het netwerk van Telenet. Maar we maken ons wel al klaar om in de toekomst snelheden van 10 Gbps te halen.

Fiberklaar is een joint venture tussen Proximus en het Zweedse bedrijf EQT. Zij leggen samen een open glasvezelnetwerk aan waarop vooral Proximus-klanten kunnen worden aangesloten. Telenet ontwikkelde een eigen glasvezelnetwerk om haar klanten een optimale connectiviteit en de hoogste kwaliteitsgaranties te bieden. Het netwerk van Proximus en Fiberklaar is dus niet verenigbaar met het aanbod van Telenet en omgekeerd.

Je kijkt best altijd verder dan een promotie-aanbod. Vergelijk de normale prijs met een evenwaardige bundel. Dan pas weet je hoeveel je op langere termijn betaalt. Hou er bijvoorbeeld rekening mee dat je een meerprijs betaalt voor hoge snelheden. En er zijn de praktische gevolgen, zoals het installeren van nieuwe toestellen en eventuele werken aan je oprit.


Nog even wat meer lezen? Da's zeker!

Business-trafiek verloopt gescheiden van residentiële trafiek
Een van de vragen die je steeds vaker hoort, is de vraag naar redundantie. Bij zowel grotere bedrijven als kmo’s is de beschikbaarheid van internet vandaag veel belangrijker dan enkele jaren geleden.
Bostoen brengt connectiviteit tussen vestigingen tot stand
Francis Bostoen doet voor zijn IT-verhaal beroep op Telenet Business: “De connectiviteit met back-up tot stand brengen tussen de verschillende vestigingen was een huzarenstukje."

Artikel

Met glasvezel en coax naar de toekomst
Digitalisering biedt veel kansen voor bedrijven. We werken steeds meer online, altijd en overal.

Nu 3 maanden gratis

Nu 3 maanden gratis

Internet zonder zorgen met onze slimme wifi-pods

Combineer je internet met onze slimme wifi-pods. Zo geniet je overal in huis van een optimale netwerkverbinding, tot in het kleinste hoekje.

Hoe kunnen we je helpen?

Met welke vraag jij ook zit, je kan op ons rekenen. Wij staan voor je klaar op de manier die het beste bij jou past: via telefoon, WhatsApp, e-mail of in één van onze winkelpunten.