Webmail

Waarom de cloud onmisbaar is voor elke zaak: vijf vragen

04 september 2024 - 4 min

Van het opslaan van klantgegevens tot het plannen van onze agenda: je werkt als zelfstandige bijna continu in de cloud. Wat is de cloud precies? En waar moet je als ondernemer op letten om optimaal van de cloud te profiteren?

Wat is de cloud?

De cloud hangt niet in de hemel. Het is een gigantisch netwerk van servers dat via het internet toegankelijk is. Waar software en documenten vroeger lokaal op je pc of server stonden, is bijna alles naar die servers verhuisd.

 

Een voorbeeld dat we allemaal kennen is Microsoft 365, een platform in de cloud waar jij Word- en Excelbestanden opslaat. De cloud is niet enkel voor grote bedrijven, zo goed als elke ondernemer heeft er wat aan. Kies uit een cloud-oplossing op maat.

Publieke cloud
In dit geval deel je de serverinfrastructuur met andere gebruikers. Je hebt wel toegang tot je eigen afgeschermde omgeving. Bijvoorbeeld Google Drive, waar je bestanden kunt opslaan en delen zonder te investeren in hardware.

Private cloud 
Deze cloud-omgeving is exclusief op servers die je zelf beheert. Deze oplossing biedt meer controle en veiligheid, maar is vaak complexer omdat je de infrastructuur zelf moet beheren.

Hybride cloud 
Dit is een combinatie van de publieke en private cloud. Je kiest waar data en toepassingen bewaard en gedraaid worden. Een goed voorbeeld is Microsoft Azure, waar je een deel op eigen servers houdt, de rest zit in de publieke cloud van Azure. Die flexibiliteit komt met een prijskaartje. Deze optie is vaak de duurste. 

Wat zijn de voordelen van de cloud?

Elke cloud-toepassing heeft zijn eigen kenmerken, toch zijn er een aantal gemeenschappelijke voordelen van de cloud voor jouw bedrijf.

Altijd up-to-date

Computercrash, laptop kwijt of water over je toestel gemorst? Dankzij de cloud ben je gelukkig nooit je bestanden kwijt. Je beschikt altijd over een online back-up. Het back-upproces verloopt volledig automatisch. Geen gedoe meer met externe harde schijven, dvd’s of usb-sticks. Bovendien beschik je in een cloud-omgeving over de nieuwste software, bijvoorbeeld Microsoft 365, zonder extra kosten.

Betaal alleen voor wat je nodig hebt

Met uitzondering van enkele gratis toepassingen, zal je je altijd vooraf moeten registreren en een abonnement betalen. Een van de belangrijkste voordelen van cloud computing is het ‘pay as you use’-principe: je koopt geen licenties, maar betaalt een vaste maandelijkse prijs per gebruiker. Zo betaal je alleen voor de functies die je écht nodig hebt en voor de medewerkers die de cloud effectief gebruiken.

Flexibel werken

Met je bedrijf in de cloud wordt telewerken een stuk eenvoudiger. Je medewerkers hebben altijd en overal toegang tot alle bestanden. Alle collega’s kunnen op eender welke plek in dezelfde programma’s en bestanden werken.

Veiligheid voorop

Raakt een laptop verloren? Of word je bestolen? Dan ben je gelukkig geen belangrijke data kwijt, want die zitten veilig opgeborgen in de cloud. Vanop afstand kan je de data trouwens wissen van het verloren of gestolen toestel. Werk je met zeer gevoelige informatie, dan is een privé-cloud de veiligste oplossing.

Op de groei

Je cloud-omgeving en het aantal gebruikers zijn met een paar kliks uit te breiden. Ook de opties binnen je abonnement kan je snel aanpassen. Je koopt eenvoudig ruimte bij of schroeft ze terug, zodat de cloud mee evolueert op maat van jouw bedrijf.

Werken in de cloud: 5 vragen die je moet stellen

Om te bepalen welke cloud-omgeving het best bij jouw zaak past, stel je jezelf best een paar belangrijke vragen.

  1. Moeten je medewerkers naar een totaal nieuwe omgeving overstappen? Kunnen zij vertrouwde applicaties zoals Outlook, Word of Excel blijven gebruiken? 
  2. Waar bewaar je vandaag jouw documenten? En welke cloud-oplossing zal bij je medewerkers het minste verwarring veroorzaken over de plaats en het formaat waarin ze hun documenten moeten bewaren?
  3. Kan je vrij kiezen via welke toestellen (laptop, tablet, smartphone) en besturingssystemen (Android, Mac OS X, Windows) gebruikers toegang hebben tot de cloud-applicaties?
  4. Kan je externe partijen (klanten, leveranciers, zakenpartners) toegang geven tot online documenten of online meetings?
  5. Zijn de prijzen van de cloud-leverancier voordelig en transparant? En voor hoelang liggen die vast? Betaal je alleen voor wat je écht gebruikt? 

​​Hoe meer jouw zaak in de cloud draait, hoe belangrijker de betrouwbaarheid van jouw internet. Hoe snel is het internet in jouw zaak?

 

> Check het hier