De wereld verandert aan hoog tempo. Ook uw netwerk moet mee

16 augustus 2020 - 4 min

SD-WAN, ofwel Software-Defined Wide Area Network, is het bedrijfsnetwerk van de toekomst. Maar waarom zou u vandaag al in dat nieuwe netwerk investeren? We lijsten even de nieuwste markttrends op.

Wat is SD-WAN?

SD-WAN is technologie die het beheer van het netwerk via software regelt, gescheiden van de eigenlijke netwerkhardware. Dat laat toe om op een eenvoudige manier het complete netwerk centraal te beheren. SD-WAN maakt komaf met de beperkingen van het traditionele netwerk: u kunt het veel gemakkelijker dan een traditioneel netwerk aanpassen aan de veranderende noden van uw business. In functie van uw groei is een SD-WAN heel flexibel te upgraden en te downgraden.

 

Daarnaast is de kwaliteit van uw communicatie steeds gegarandeerd, ook als die via de cloud verloopt. Via de centrale, gebruiksvriendelijke gebruikersinterface krijgt u een integraal zicht op uw netwerk en de prestaties van uw applicaties. Tot slot biedt SD-WAN de flexibiliteit om het netwerk op verschillende manieren te beveiligen: centraal in het netwerk of lokaal op de bedrijfslocatie.

 

Een vijftal belangrijke trends maken dat de markt meer en meer rijp is voor de vernieuwing die SD-WAN inluidt.

1. Nieuwe technologieën

Om te beginnen zijn er de vele nieuwe technologieën die vandaag in opkomst zijn. Cloud computing is het voorbeeld bij uitstek, al staan artificiële intelligentie (AI) en het Internet of Things (IoT) ook al een tijdje te dringen in de coulissen. “Samen zorgen zij voor een ware explosie aan data en dataverkeer. Wat op zich al een uitdaging is voor bedrijfsnetwerken”, vertelt Bieke. “Maar al die data zitten ook steeds meer verspreid over en zelfs buiten de organisatie.

 

Vroeger bewaarde men die data op een centrale locatie, meestal het hoofdkantoor. Maar nu houdt men die tevens bij in filialen en steeds vaker ook in de cloud. En dat vraagt toch om een totaal andere aanpak, ook van het netwerk.”

2. Global Village

De wereld is daarnaast één groot dorp geworden. In deze global village doen we niet meer enkel zaken met het bedrijf om de hoek, maar werken we meer dan ooit internationaal. “En dan hebben we een netwerk nodig dat een vlotte en veilige samenwerking op afstand mogelijk maakt. Een netwerk dat bovendien te allen tijde performant en beschikbaar is, waar een bedrijf met andere woorden altijd op kan rekenen”, benadrukt Bieke.

3. Werken op maat

Meer dan ooit zijn we bezig met anders gaan werken. Werknemers hebben nu duidelijk andere behoeften en verwachtingen naar hun werkgever. Als voorbeeld haalt Bieke telewerken aan: “Mensen willen werken wanneer ze willen, waar ze willen en hoe ze willen. Bedrijven moeten zich aan die trend aanpassen. Zo moeten ze er bijvoorbeeld voor zorgen dat de nodige data ook thuis of op de trein beschikbaar zijn.”

Nieuwe technologieën zorgen voor een ware explosie aan data. En dat vraagt toch om een totaal andere aanpak, ook van het netwerk

Bieke Luyckx

Telenet Business

4. Sneller kunnen schakelen

Agile is het nieuwe modewoord geworden in de zakelijke wereld. De vrij statische bedrijfsvoering van vroeger leidde ertoe dat bedrijven vaak te traag en dus te laat reageerden op belangrijke veranderingen in de markt. Vandaag zijn ze alerter, en schakelen ze een pak sneller. De reden ligt voor de hand, aldus Bieke: “De wereld is extreem dynamisch geworden, alles verandert supersnel.

 

Ook merken we dat consumenten veeleisender worden. Als er een nieuwe hype of trend in de markt is, moeten bedrijven meteen erop kunnen inspelen.” Dat verklaart het succes van de pop-upshop, die je snel en eenvoudig kan opzetten en moet kunnen koppelen met het bedrijfsnetwerk.

 

“Een ander mooi voorbeeld is Black Friday: op die ene megakoopjesdag in het jaar hebben webshops heel veel bijkomende bandbreedte nodig, omdat er dan uitzonderlijk veel bestellingen binnenkomen. Dat zou eigenlijk heel flexibel en dynamisch moeten kunnen, zonder dat daar dagen, laat staan weken voorbereiding voor nodig zijn.”

5. IT-talent blijft schaars

De laatste maar zeker niet de minste trend, heeft betrekking op de arbeidsmarkt. Mede door de digitale transformatie stellen we een aanhoudend tekort vast aan profielen die over de nodige vaardigheden beschikken om mee te kunnen in onze digitale economie. “Dat zijn met name IT-profielen die, net omdat ze zo schaars zijn, meestal ook heel duur zijn”, verduidelijkt Bieke.

 

“Maar ook meer algemeen zit in veel bedrijven de verhouding nog niet helemaal goed tussen de vaardigheden die ze nodig hebben en de vaardigheden die er al aanwezig zijn. Het resultaat is dat menig bedrijf wel al over de juiste technologie beschikt, maar hun medewerkers nog niet over de juiste vaardigheden.”

Schrijf je in voor meer inspiratie*

Ontdek interviews, podcasts en andere content

Word uitgenodigd voor webinars, beurzen en netwerk-events

Download e-books en whitepapers

* We sturen je via e-mail op regelmatige basis onze content. Je ontvangt geen commerciële berichten of voorstellen. Uiteraard kan je op elk moment uitschrijven, of je voorkeuren aanpassen via de link onderaan elke e-mail. Door je in te schrijven aanvaard je het privacybeleid van Telenet

Inspiratie

5G: Innovatieve Toepassingen en Bedrijfsoplossingen
5G opent de deur naar nieuwe mogelijkheden die voorheen niet haalbaar waren met 4G of andere technologieën.
De business continuity van je kmo verzekeren?
Hoe zorg je ervoor dat je zaak altijd bereikbaar blijft voor je medewerkers en klanten? Jurgen Lasseel en Wim Rossey delen hun inzichten hierover.
Efficiënter hybride werken in 3 stappen
Hoe laat je medewerkers optimaal communiceren met elkaar én met klanten? Karl Joosten en Bart Vandenberghe van Telenet Business delen hun inzichten over efficiënt hybride werken.