Webmail

Je smartphone werkt traag? Check onze 8 tips

Afbeelding van een smartphone met het laadsymbool op het scherm.
14 februari 2024 - 4 min

Doet je smartphone er lang over om een webpagina te laden? Blijft hij soms ‘hangen’ of reageert je toestel trager dan anders? Dan hebben we enkele tips voor jou. Die tips zullen je telefoon sneller maken én ze helpen om de batterijduur te verlengen. Volg even mee.

 

Tips om je smartphone sneller te maken

1. Laat je apps niet draaien 

Als je een app verlaat, dan staat hij vaak nog in de sluimerstand of ‘stand-by’. En ook al gebruik je die app niet, toch kan hij blijven draaien op de achtergrond, updaten en daarvoor internet én batterij gebruiken. Als je data en batterij wil besparen, wil je dat natuurlijk vermijden. Sluit daarom je apps helemaal af en pas ook je instellingen aan!

Heb je een Android-smartphone? Ga naar Instellingen > Verbinden > Gegevensverbruik > Gegevens opslaan > App toestaan bij Gg.besp. aan. Bekijk de lijst en zet de apps uit die je niet nodig hebt. Minder apps laten draaien, zal je telefoon sneller laten werken.

Verknocht aan je iPhone? Ga naar Instellingen > Algemeen > Ververs apps op de achtergrond. Stel in van welke apps je niet constant een update wil ontvangen.

2. Je gsm sneller maken? Ruim je smartphone op 

Nu je toch bezig bent: wis ook even de apps die je niet meer gebruikt en de bestanden of downloads die je niet meer nodig hebt. Foto’s en video’s nemen veel ruimte in op je toestel. Hoe meer opslagruimte je kan vrijmaken, hoe sneller je gsm zal werken.  Wil je oudere foto’s bewaren? Verplaats ze dan naar een cloudsysteem, zoals iCloud of Google Foto’s.

 

Checken welke apps het meest opslagruimte gebruiken?

Met een Android-toestel open je de app 'Instellingen' en ga je naar 'Opslagruimte'. Tik op de verschillende categorieën om meer info te bekijken.

Met een iPhone ga je naar de app 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'iPhone-opslag'. Hier krijg je een overzicht van al je apps en hoeveel ruimte ze innemen.

Tips om de batterijduur van je smartphone te verlengen

1. Weg met widgets, animaties en push-meldingen 

Een widget? Dat is een interactief blokje op je startscherm dat specifieke info of een functionaliteit biedt, zonder dat je de app moet openen. Het geeft je in één oogopslag toegang tot relevante gegevens en functies zonder dat je moet navigeren.

Voorbeeld van een weerwidget, linksboven op het startscherm van een iPhone.

Ook al zijn ze handig: widgets of achtergrondeffecten of animaties vertragen je gsm. Kies dus voor een zo leeg mogelijk startscherm. Een launcher app kan hierbij helpen, je smartphone sneller maken en de batterij sparen. (bv. Nova Launcher voor Android of Launcher voor iPhone)

 

Zet je ineens ook je push-meldingen uit? Da’s een goed idee om beter te kunnen focussen … of om eventjes helemaal zen te worden.

2. Stop met trillen en oplichten

Een beltoon gebruikt korte trillingen in de luidsprekers van je smartphone. Maar de trilfunctie? Die moet je hele telefoon in beweging brengen. Dit vraagt veel meer energie. Afzetten, dus!

 

Meestal regelt je smartphone automatisch de helderheid waardoor je scherm optimaal leesbaar is. Wil je energie besparen? Kies dan manueel voor een lagere helderheid. Veel licht vraagt veel energie. Stel daarom ook geen al te lichte achtergrondfoto in. Heb je een smartphone met OLED-scherm? Stel dan een donkere modus in.

3. Zet je wifi, gps en bluetooth uit

Staat je smartphone aan? Dan zoekt hij voortdurend naar wifi-hotspots en andere verbindingen. Dat vreet energie, zeker op een plek met slechte wifi. Schakel daarom je wifi uit. Verder nog op je batterij besparen? Zet ook bluetooth en je gps uit. En stel je energiebesparende modus of batterijbesparing in!

4. Schermpjes uit, time out!

Even weg van je scherm? Dat kan deugd doen. Stel – zeker op vakantie – je schermtijd in. Is het geen schermtijd? Dan zijn alleen telefoonoproepen en door jou gekozen apps beschikbaar. 

 

Daarnaast kan je ook instellen hoelang het duurt voor je gsm automatisch wordt vergrendeld. Kies je voor een korte time-outperiode, bv. 30 seconden? Dan gaat je toestel in lagere-energiemodus. Enige nadeel? Je moet je gsm vaker ontgrendelen.

Op een Android-toestel open je de app ‘Instellingen’ en ga je naar ‘Toegankelijkheid’. Op een iPhone stel je een time-out in via ‘Instellingen’ > ‘Schermtijd’.

5. Doe updates voor je vertrek

Een update van je besturingssysteem kan de prestaties van je toestel serieus verbeteren of eventuele bugs fixen. Ook dat komt je batterij weer ten goede. Maar let op: hoe ouder je toestel, hoe meer moeite je besturingssysteem krijgt om alle nieuwe apps te laten draaien. Kies dus alleen voor de apps die je écht nodig hebt.

6. Schakel automatisch synchroniseren uit

Je contacten, afspraken, e-mails, foto’s, video’s, bestanden … Op je smartphone worden ze constant gesynchroniseerd. Dat gebruikt energie en vertraagt de werking van je smartphone. Stel dus zoveel mogelijk apps in op handmatig synchroniseren. Maar let op: als je vergeet te syncen, kan je belangrijke afspraken of mailtjes missen. Kies dus slim!

 

Wil je naast je batterij ook besparen op data? Check dan hier welke apps het meest mobiele data verbruiken.

Nog meer inspiratie

Artikel

Deze apps verbruiken het meeste mobiele data
Welke apps gebruiken het meeste data en welke apps het minst? En hoe hou je dat verbruik onder controle? We geven je enkele handige tips mee!

Artikel

Je smartphone werkt traag? Check onze tips.
Is je telefoon traag? Duurt het lang voor er iets geladen is? Dan kijk je best eens naar je instellingen, je softwaresysteem en het aantal apps op je gsm.

Artikel

Internet in het buitenland? Zo vermijd je (te hoge) kosten
Alleen of met collega’s naar het buitenland? Bel, surf, stream en sms zonder zorgen met deze tips om roamingkosten te voorkomen of beperken. Goede reis!

Artikel

Wegwijzer mobiel abonnement
In deze wegwijzer vertellen we je 5 dingen waarop je moet letten bij het kiezen van het juiste gsm-abonnement voor jouw zaak.