Webmail

6 tips voor de

ideale digitale

detox-vakantie

12 juni 2023 - 7 min

Steeds meer ondernemers kiezen voor een digitale detox tijdens hun vakantie. Even alles uitzetten om er daarna met nieuwe energie weer in te vliegen. Waarom en hoe je dat best doet, leggen wij je graag uit. 

 

Moest je nog twijfelen: ‘Digitoxen’ heeft wel degelijk effect. Na enkele dagen merk je al dat je met minder dingen tegelijk bezig, en daardoor minder afgeleid, bent. Zo kom je tot rust en hou je meer quality time over. Een mooi voornemen dus voor als je binnenkort op reis vertrekt. 6 tips voor een digitaal detox-succes!

Tip 1. Kies offline locaties 

Behoefte om echt even helemaal te verdwijnen? Kies dan een bestemming zonder WiFi. Of ga voor een vakantieparadijs buiten Europa zodat je niet geniet van gratis roaming. Plan genoeg activiteiten in of neem literatuur mee zodat je minder op je smartphone bezig wilt zijn.

Tip 2. Breng je klanten op de hoogte

Informeer klanten en relaties ruim op voorhand over je nakende offline vakantie. Vertel hen welke periode je niet bereikbaar bent. Bezorg ze gerust op voorhand al de gegevens van je eventuele vervanger. Heb je een webwinkel, kondig dan op je website en sociale media aan dat deze sluit. Speel daar eventueel commercieel op in. Zo kan je een kortingscode geven voor aankopen net voor en na je vakantie.  Handel ook je administratieve zaken op tijd af. Zo hoef je je digitale detox niet te onderbreken om bijvoorbeeld nog een rekening te betalen.

Tip 3. Stel een boodschap in 

Je ‘out of office’-bericht op je mailaccount is standaard. Maar denk je er ook aan om mensen via je voicemail te informeren over je afwezigheid?

Vertel in je welkomstboodschap vanaf wanneer je weer bereikbaar bent. En wens iedereen een fijne vakantie. 

Tip 4. Schakel werkgerelateerde apps uit 

Schakel professionele apps tijdelijk uit of verwijder ze. Bijvoorbeeld je werkmail, een team-communicatietool als Slack, de CRM-tool. En zo mogen alle andere programma’s die voortdurend werk brengen nu even in de slaapstand.  

Tip 5. Stel ‘niet storen’ in 

Via de handige Niet storen-functie in Android of iPhone bepaal jij wanneer berichten en meldingen niet mogen doorkomen. Bepaal meteen ook voor wie je wél altijd bereikbaar wil zijn. 

 

‘Vliegtuigstand’ inschakelen gaat ook, maar dan ben je volledig onbereikbaar. Voordeel is wel dat je deze met één druk op de knop instelt. 

Tip 6. Download reisapps 

Navigeren of lokale restaurantjes zoeken via een app? Daarvoor hoef je niet per se verbonden te zijn. Misschien heeft je favoriete app wel een offline versie. iCulture maakt een overzicht van reisapps die ook offline werken, waaronder Google Maps, Google Translate, TripAdvisor en apps om valuta om te rekenen. Kan handig zijn! 

 

Blijkt een volledige detox toch te zwaar? Dan kan je altijd nog een digitaal detox-schema opstellen. Hierin bepaal je vooraf wanneer je wél en niet online gaat.

Niet op vakantie maar wel nood aan minder digitale afleiding?