Webmail

5 (niet meer zo) geheime Excel-tips

22 juni 2023 - 5 min

Excel. Je kan er zo veel mooie dingen mee doen. Maar velen van ons kennen slechts een fractie van de kracht van dit rekenblad. Wij geven tips voor efficiënt werken met Excel!

 

Tip 1: maak een rij van een kolom

Gegevens staan niet altijd zoals jij ze graag ziet. Zie je je kolommen liever in rijen? Dan kan je ze ‘transponeren’. Kopieer de gegevens en kies voor ‘Plakken speciaal’. Vink de optie ‘transponeren’ aan. Zo worden kolommen rijen, en omgekeerd.

Tip 2: dezelfde informatie in verschillende cellen 

Vermijd kliks door dezelfde data in verschillende cellen te zetten. Zelfs als deze niet bij elkaar staan. Hou de CTRL-toets in en selecteer de cellen waarin de informatie moet komen. Type in de laatste cel en klik op CTRL + Enter. Dezelfde data staat nu in alle geselecteerde cellen. 

Tip 3: kleur data automatisch in 

Analyseer data zonder grafieken of ingewikkelde codes. De knop ‘Voorwaardelijke opmaak’ in het Start-tabblad helpt je! ‘Kleurenschalen’ en ‘Gegevensbalk’ zijn twee opties waarmee je kan zien hoe data in een cel zich verhoudt ten opzichte van andere data. Zo krijgen grote cijfers een felgroene kleur tot dieprood bij de laagste cijfers. Of geeft een gegevensbalk elke cel een minigrafiek. Hoe langer de balk, hoe hoger de waarde. 

Tip 4: werk samen met collega's 

Met de nieuwste Microsoft Office is samenwerken aan eenzelfde document een pak makkelijker. Mogelijkheden die je misschien kent van Google Spreadsheet vind je nu ook terug in Excel. Met dank aan de cloud. 

 

Document delen? Dat doe je zo: 

 

  • Nodig personen uit om het document te bekijken of bewerken  
  • Verzend een koppeling naar het document  
  • Verzend een kopie van het document als e-mailbijlage. 
  • Discussielijnen in opmerkingen waarmee je een gesprek voert, staat rechts van de tekst.  

Tip 5: start vlotter met een template 

Excel deed al een hoop werk voor jou. Profiteer hiervan. Start niet met een leeg document. Kies een template dat aansluit bij het werk dat je wilt doen in Excel, de cijfers die je wilt verzamelen, berekeningen, … Volg budgetten op, weet perfect welke studiepunten zoon- of dochterlief nog moet verzamelen, houd reiskosten bij, vink taken af, … De mogelijkheden zijn eindeloos. Nood aan meer templates? Zoek en vind hier meer gratis Excel-templates. 

Ready to start?

Zin om te starten met Excel? Met het Microsoft 365-pakket heb jij al je vertrouwde Office-applicaties in huis om productief te werken.