Altijd en veilig geconnecteerde CASH-punten

15 september 2022 - 7 min

Het op korte tijd realiseren van uiterst beveiligde locaties om CASH-punten te zetten, vormt een complexe uitdaging voor Batopin. De organisatie koos ons als veilige, betrouwbare en enthousiaste partner. Ze wil een virtuele private verbinding van en naar 750 locaties over het Belgische grondgebied, gekoppeld aan ontzorging op het vlak van telecom- en ICT. 

IT -specialist als partner

De nieuwe, beveiligde locaties waren voorheen gewone winkelruimtes. Om er locaties met CASH-punten van te maken, worden deze aangepast aan de wettelijke vereisten. Ze krijgen onder meer gepantserde draaideuren met toegangsprocedures, veilige automaten, beveiligde telefoonlijnen en onkraakbare netwerken. IT vormt een essentieel onderdeel van een vlekkeloos functionerend CASH-punt. Maar… “Onze IT-kennis is beperkt”, zegt Kris Vangeel, COO en CTO bij Batopin. “Daarom zochten we een IT-specialist die als partner optreedt, betrouwbaar is en ons ontzorgt.”

Gemanaged netwerk

Batopin legde tijdens zijn zoektocht naar een telecompartner geen uitgebreide en gedetailleerde eisenbundel op tafel. Daarentegen vroegen Kris en zijn team hoe wij een gemanaged netwerk zouden realiseren. Kris: “Telenet begreep onze noden en vertaalde deze naar een architectuur en technologie waarmee die noden in te vullen zijn.”

Geert Degezelle vervolgt: “We begrepen meteen dat Batopin een exclusief, betrouwbaar en veilig netwerk nodig heeft met een zeer grote beschikbaarheid, want mensen hebben altijd cash nodig op verschillende locaties. Het is uitdagend om dit te realiseren volgens de opgelegde timing.”

Telenet Business begreep onze noden en vertaalde deze naar een architectuur en technologie waarmee die noden in te vullen zijn.”

Kris Vangeel

COO/CTO Batopin

SD-WAN voor meer veiligheid

Om maximale veiligheid te kunnen garanderen, legden we een SD-WAN netwerk aan naar elke locatie. Dat gaat soms gepaard met graaf- en breekwerk. Onze teams bekijken samen de locaties en de mogelijkheden. “Tussen de beslissing en opening van één cash-point, inclusief de bouw, de inrichting, het aanleggen van het netwerk en de IT op punt stellen, zit slechts vijf maanden”, zegt Geert. “Wetende dat Batopin bijna één locatie per dag opent, is het een huzarenklus die enkel in continu overleg uitgevoerd kan worden.”

End to-end-oplossingen

Het project kent nog meer uitdagingen, licht Kris toe: “Onze CASH-punten zijn onbemand, waardoor de nood ontstaat om deze continu vanop afstand op te volgen en te monitoren op vlak van beschikbaarheid en verwerkingscapaciteit. We vonden het voorstel van Telenet met automatische redundantie met 4G backup meteen waardevol. Zo wordt de connectiviteit altijd gegarandeerd, ook als een aannemer per ongeluk een kabel beschadigt.” “In onze end-to-end-oplossing gaan netwerkinfrastructuur, -beheer en security dan ook mooi samen. Dit soort project hebben we nog nooit gedaan”, zegt Geert. “Tegelijkertijd stellen we vast dat het ons lukt om alle componenten van cybersecurity en netwerken samen te brengen in één totaalpakket.”

In onze end-to-end-oplossing gaan netwerkinfrastructuur, -beheer en security mooi samen."

Geert Degezelle

EVP Telenet Business

Hun klanten zijn onze klanten

Bovenop de technische oplossing leggen we  een servicelaag die Batopin ten zeerste apprecieert. Want Kris en zijn team zochten niet zomaar een telecomleverancier. Ze wilden een partner om een retailnetwerk uit te bouwen: “We houden van de no-nonsense aanpak en de partner-mindset van het Telenet Business-team. Deze komen bij de uitvoering heel duidelijk naar boven.”

“Telenet Business wil er voor gaan”, vervolgt Kris. “De mensen engageren zich, doen wat ze beloven en tonen ondernemerschap. ‘We doen dit gewoon’, stralen ze uit. En ze realiseren het. Ze hebben de snelheid en de juiste can do-mentaliteit. Ze beschouwen onze klanten ook als hun klanten, waardoor ze alle moeite doen om deze vlekkeloos te bedienen.” Kris besluit: “Het is bovendien heel aangenaam samenwerken. Dat Telenet Business al een eerste site actief kreeg nog voordat alle contracten getekend waren, zegt voldoende over het grote vertrouwen tussen onze teams. Ja, dit is de partner die we nodig hebben zodat wij ons kunnen focussen op onze kerntaak en onze klanten.”

Over Batopin

Batopin zorgt voor een nieuw netwerk van bankneutrale geldautomaten in België.

Het bedrijf werd in 2020 opgericht door vier Belgische grootbanken:Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC/CBC en ING. Vandaag kan je al op meer dan honderd locaties geld afhalen en storten in de gloednieuwe Bancontact CASH-punten, onder meer in en rond Brussel-Noord, in meerdere shoppingcentra en NMBS-stations, aan zee in Oostende… Tegen eind 2024 opent Batopin in totaal maar liefst 750 van deze locaties, evenwichtig verspreid over het Belgische grondgebied. Batopin houdt rekening met een aantal sleutelfactoren zoals demografie, woon- en/of werkomgeving, verplaatsingspatronen én de plaatsen waar mensen daadwerkelijk contant geld zoeken en gebruiken (horeca, shopping, toerisme,…).

Schrijf je in voor meer inspiratie*

Ontdek interviews, podcasts en andere content

Word uitgenodigd voor webinars, beurzen en netwerk-events

Download e-books en whitepapers

* We sturen je via e-mail op regelmatige basis onze content. Je ontvangt geen commerciële berichten of voorstellen. Uiteraard kan je op elk moment uitschrijven, of je voorkeuren aanpassen via de link onderaan elke e-mail. Door je in te schrijven aanvaard je het privacybeleid van Telenet

De Digitale Route van Carglass
De volledige digitale stroom van data is cruciaal voor Carglass. Hoe regelen zij hun connectiviteit?
Geen SD-WAN zonder cloud en security
Van de 6 bouwstenen van SD-WAN zijn security en de toegang tot de cloud de meest essentiële, legt expert Peter Goossens uit.
Hoe de business continuity van je kmo verzekeren
Hoe zorg je ervoor dat je zaak altijd bereikbaar blijft voor je medewerkers en klanten? Jurgen Lasseel en Wim Rossey delen hun inzichten hierover.
Netwerkcapaciteit MLOZ-IT snel 5 keer groter
Door de crisis werkten plots 3500 mensen via MLOZ-IT voltijds thuis. Straf hoe hun netwerk 5 keer groter werd.
Stijgende vraag naar redundantie internet
Bij zowel grotere bedrijven als kmo’s is de beschikbaarheid van internet vandaag veel belangrijker dan enkele jaren geleden.
HydroTechnic beheert +5.000 installaties op afstand
HydroTechnic beheert vlotjes meer dan 5.000 installaties verspreid over het land van op één computer. Hoe lukt dit?