Webmail

5 stappen als voorbereiding op NIS2

Maak je organisatie cyberveilig met ons handige stappenplan

29 september 2024 - 8 min

Om cybersecurity in de Europese Unie te versterken, legt de NIS2-richtlijn nieuwe verplichtingen op aan essentiële en belangrijke entiteiten. De regelgeving is een herwerking van de NIS1-wet en geldt vanaf 18 oktober 2024 voor alle lidstaten van de Europese Unie. Welke stappen moet jouw organisatie nemen om aan de wettelijke eisen te voldoen? 

Wat kan mijn organisatie nu nog doen?

Om aan de verplichtingen van de NIS2-richtlijn te voldoen zijn bepaalde investeringen vereist. Zorg er dus voor dat je voldoende voorbereid bent en weet hoeveel budget je moet vrijhouden.

 

Om te weten welke stappen jouw organisatie moet nemen, volgt Telenet Business hiervoor het NIST-framework dat voluit staat voor National Institute of Standards and Technology. Dat is een handig stappenplan dat je helpt om je IT-infrastructuur te beschermen tegen virtuele dreigingen en cyberbeveiliging strategisch op te nemen in je IT-beleid. Download het stappenplan en ontdek hoe je jouw organisatie in 5 stappen klaarstoomt voor de nieuwe NIS2-richtlijn. 

In 5 stappen richting een cyberveilig bedrijf

Wil je het NIST-framework implementeren in je organisatie en je maturiteitsscore verbeteren? Volg ons hapklare stappenplan en beweeg richting een cyberveilig bedrijf dat volledig in lijn ligt met de NIS2-regelgeving. 

 

IDENTIFY

Identificatie van bedreigingen en grondige risicoanalyse

PROTECT

Beschermen van bedrijfsprocessen via beveiligingstools en back-upsystemen 

DETECT

Implementeer tools die je IT-infrastructuur 24/7 monitoren en mogelijk gevaar detecteren

RESPOND

Stel een incident response plan op zodat je team weet wat te doen bij een mogelijk incident

RECOVER

Implementeer een strategisch disaster recovery-plan 

“Cybersecurity is een mindset!”

Volgens Bart Loeckx, Director Security bij Telenet Business, moet cybersecurity een mindset zijn. “Bij elke beslissing of handeling moeten bedrijven zichzelf de vraag stellen of alles veilig verloopt. Dat start bij: ‘Ben ik voldoende beschermd tegen bedreigingen?’ tot ‘Wat zijn de procedures als er tóch iets fout loopt?’”

 

De NIS2-richtlijn is volgens Bart, naast een verplichting, ook vooral een handig kader dat dient om risico’s tot het minimum te beperken en snel te reageren bij een incident. 

 

En zélfs als je niet moet voldoen aan de verplichtingen van NIS2, zet je maar beter een doordachte cybersecurity-strategie op. Ook kmo’s die voorlopig onder het small- of basic-niveau van de Cyberfundamentals vallen, en dus niet in aanmerking komen voor NIS2, zijn daarbij gebaat. 

Het NIST-framework biedt organisaties hét hulpmiddel om proactief met cyberbeveiliging aan de slag te gaan en cybercriminaliteit uit hun bedrijf te weren.

Maak je organisatie cyberveilig met Telenet Business

Wil je jouw team optimaal coachen om met NIS2 aan de slag te gaan? Onze experts helpen je graag verder.