5 redenen om je cybersecurity monitoring uit te besteden

30 april 2024 - 4 min

Netwerken, computers, smartphones, cloudapplicaties … Ze vragen hun eigen soort beveiliging. Het logische gevolg is dat al die specifieke beveiligingsoplossingen gemonitord moeten worden. In dit artikel lees je waarom het interessant is om die monitoring uit te besteden.

Goede cybersecurity bestaat uit verschillende puzzelstukjes. Die stukjes moeten niet alleen perfect in elkaar vallen, het is ook belangrijk dat je de puzzel nog kan overzien. Dat is de taak van het SOC (Security Operations Center), een team van security-experts dat alle infrastructuur monitort, bedreigingen en beveiligingsincidenten detecteert en analyseert, en actie onderneemt als dat nodig is.


Waar het voor banken, mediabedrijven en grote bedrijven de moeite loont in een eigen SOC te investeren, is dat voor de gemiddelde kmo financieel niet haalbaar. Voor kmo’s is het dan ook interessanter om de monitoring van hun beveiligingsoplossingen aan een extern SOC uit te besteden. Die service heet Managed Detection & Response (MDR). Er zijn vijf goede redenen om als kmo voor MDR te kiezen.

1. Je kijkt verder dan de technologie

Beveiligingstechnologieën zijn gericht op het beschermen van specifieke componenten, zoals netwerken of endpoints. Ze houden geen rekening met de ‘context’: ze gaan niet na of gebruikers zijn wie ze beweren te zijn. Als een hacker die in het bezit is van de gebruikersnaam en het wachtwoord van een werknemer met die gegevens inlogt, is dat voor je beveiligingssoftware niet verdacht zolang de gegevens correct zijn. MDR bekijkt het wél breder en creëert wél context: wanneer logt de gebruiker in, vanop welke locatie, welke acties onderneemt hij … Wijkt het gedrag van de gebruiker af van zijn normale doen, dan wordt er meteen ingegrepen.

2. Je kan ook ’s nachts gerust zijn

Phishingmails openen, bijlagen downloaden … Als het op cybersecurity aankomt, zijn je werknemers de zwakste schakel. Wil dat zeggen dat je als bedrijf tijdens de kantooruren het meeste risico loopt? Ja en nee. Ook al krijgen hackers overdag inloggegevens te pakken, vaak stellen ze hun échte aanval tot ’s nachts of het weekend uit. De kans dat hun aanval niet (meteen) opgemerkt wordt, is dan veel groter. Met MDR kan jij gerust zijn: doordat je infrastructuur 24/7 gemonitord wordt, kan er de klok rond snel gereageerd worden op beveiligingsincidenten.

Interesse in Managed Detection & Response van Telenet Business?

Onze toegewijde security-experts staan klaar om jouw infrastructuur professioneel te monitoren! Of je nu Telenet-klant bent of niet, onze flexibele Managed Detection & Response (MDR-dienst) past zich aan elk budget aan en biedt monitoring voor elke infrastructuur. 

 

Meer info over ‘Managed Detection & Response’

 

3. Je haalt actuele expertise in huis

Om je infrastructuur 24/7 te monitoren, zijn er 3 à 4 mensen nodig. Door dat uit te besteden, breid je je IT-team dus uit met 3 à 4 experts, zonder dat je ze zelf in dienst moet nemen. Kortom, voor een fractie van de prijs. Bovendien ben je zeker dat de kennis die je in huis haalt up-to-date is. Waar het voor interne IT’ers onmogelijk is om van de laatste securitytrends op de hoogte te zijn, is dat voor de security-experts van een SOC een kerntaak. En doordat ze meerdere bedrijven monitoren, kunnen ze de ervaring die ze bij andere bedrijven opdoen gebruiken in jouw bedrijf.

4. Je betaalt relatief weinig

Al eens uitgerekend hoeveel het zou kosten als er door een cyberaanval een dag niet gewerkt kan worden in je bedrijf? Of wat de gevolgen zijn als ransomware de toegang tot je klantendatabase, je stockbeheer, je CRM-systeem of je boekhouding blokkeert? Voor sommige bedrijven kan zo’n aanval zelfs het einde betekenen. Hoewel MDR geen goedkope dienst is, betaal je relatief weinig als je het vergelijkt met (1) de kosten van interne security-experts en (2) de kosten die een cyberaanval met zich meebrengt.

5. Je beveiliging blijft verbeteren

Beveiliging is een continu proces. Ook daarin kan MDR een belangrijke rol spelen. Naast het detection-and-response-luik, analyseren de experts van het SOC alle beveiligingsincidenten. Ze trekken er learnings uit en delen die vervolgens met jou. Zo kan jij meer bewustwording creëren bij je werknemers – de beveiligingsregels beter leren begrijpen en volgen – én je beveiligingsinfrastructuur en -regels verder op punt zetten. Zo worden de potentiële risico’s steeds kleiner en zullen er steeds minder beveiligingsincidenten zijn.
 

Schrijf je in voor meer inspiratie*

Ontdek interviews, podcasts en andere content

Word uitgenodigd voor webinars, beurzen en netwerk-events

Download e-books en whitepapers

* We sturen je via e-mail op regelmatige basis onze content. Je ontvangt geen commerciële berichten of voorstellen. Uiteraard kan je op elk moment uitschrijven, of je voorkeuren aanpassen via de link onderaan elke e-mail. Door je in te schrijven aanvaard je het privacybeleid van Telenet

E-book: Hoe de impact van cybercrime beperken?
Cybersecurity-experten leggen uit waarom cyberaanvallen een reële dreiging vormen met potentieel grote gevolgen voor de continuïteit van jouw bedrijf.
Vijf misvattingen over outsourcing als KMO
In de war for talent kapen grotere bedrijven vaak de beste talenten weg. Eén woord: outsourcing. We ontkrachten de vijf grootste misvattingen
Een eigentijds netwerk voor de gemeente Beveren
Een nieuw administratief centrum met een netwerk voor kantoor- én telewerkers. Dat was de uitdaging die de gemeente Beveren aanging.
Cybersecurity klantenverhaal Lineas
Een cyberaanval heeft een enorme impact op operations. Daarom heeft Lineas een op maat cyberbeveiligingsbeleid uitgewerkt met NVISIO en Telenet Business.
De Digitale Route van Carglass
De volledige digitale stroom van data is cruciaal voor Carglass. Hoe regelen zij hun connectiviteit?
Altijd en veilig geconnecteerde CASH-punten
IT vormt een essentieel onderdeel van een vlekkeloos functionerend CASH-punt. Batopin installeert met hulp van Telenet Business Bancontact CASH-punten.