Telenet.be

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Stad Mechelen

“ De empathie van Telenet vormt een perfecte mix met de gunstige prijs-kwaliteit van het Telenet-aanbod. ”

Koen Verspecht

Adviseur-afdelingshoofd ICT

 
 

Uitdaging

 • Digitale applicaties voor burger, toerist, ondernemer, stadsmedewerkers en beleidsmensen ontsluiten
 • Stabiel stadsnetwerk met vaste en draadloze connectiviteit garanderen
 
 

Oplossingen

 • 100Mbps iFiber-verbinding in Stadhuis en Ondernemershuis
 • Centrale 200 Mbps glasvezelverbinding naar de Telenet MPLS-glasvezelbackbone
 • 25Mbps/2Mbps coaxLAN-aansluiting voor wijk- en dorpshuizen
 • Aparte VPN-verbinding met CIPAL voor de aanmaak en aflevering van e-ID cards
 • 2,4GHz- en 5GHz-hotspotantennes voor optimaal draadloze connectiviteit
 • Aantrekkelijke SLA met persoonlijke ondersteuning
 
 

Voordelen

 • Uniek imago als "digitale stad" met stabiel netwerk en geïntegreerde managed services
 • Zeer flexibele dienstverlening en dagelijkse ondersteuning
 • Respect voor SLA's
 • Een gespecialiseerde partner die meedenkt over noden en oplossingen voor Stad Mechelen
 
 

Mechelen blust de digitale honger van medewerkers, inwoners en bezoekers

Een stabiele en krachtige IP-VPN-oplossing van Telenet helpt beleidsmakers en stadsmedewerkers, inwoners, ondernemers en toeristen in Mechelen van hun “digitale honger” af: telewerken, online gevalideerde attesten downloaden, gratis onbeperkt surfen, het kan er allemaal.

Mechelen heeft een traditie hoog te houden. Sinds de eerste Belgische spoorlijn Mechelen als een centraal punt aanhield, weigerden de maneblussers halsstarrig de voortrekkersrol van hun stad prijs te geven. Vandaag zetten ze met hun focus op Mechelen als “digitale stad” opnieuw de toon, met diverse awards als bewijs van succes.

Een stabiel netwerk voor de ontsluiting van e-diensten

Met oprechte trots legt Koen Verspecht, adviseur-afdelingshoofd ICT van de stad, het Intellistamp-project uit. Als eerste stad in België biedt Mechelen haar inwoners de gelegenheid om officiële attesten online op te vragen én te downloaden of uit te printen. De documenten hebben een digitale stempel en hun rechtsgeldige authenticiteit staat vast. “In drie maand registreerden we 3.000 aanvragen. De burger apprecieert deze aanpak”, aldus Koen Verspecht.

“ De directe communicatielijnen met Telenet zijn de hoeksteen van ons vertrouwen. ”

Koen Verspecht

Adviseur-afdelingshoofd ICT

Het 13-koppige ICT-team bouwt met de hulp van geselecteerde partners aan een digitale werk- en leefomgeving voor de 1.000 medewerkers van de stadsdiensten, de 80.000 burgers, zakenlui en zelfstandigen, de ruim 70.000 toeristen die jaarlijks de stad bezichtigen en de dik 160.000 bezoekers die daarvoor zelfs een overnachting veil hebben. De inzet op digitale communicatie plaatste vereisten als snelheid en gegarandeerde connectiviteit voorop bij de uitbouw van een stadsnetwerk. Koen Verspecht: “Telenet gaf ons zicht op de snelle uitrol van een performant en betrouwbaar netwerk, waarop geïntegreerde en ondersteunde diensten, zoals VPN en proxy, aangeboden worden. Daarmee kwam het tegemoet aan twee van onze basisuitdagingen: de connectiviteit van onze infrastructuur vlot beheeren beheersbaar houden met de juiste oplossingen en de flexibele ontsluiting 24/7 van een aantal toepassingen, zoals WiFigebaseerd publiek internet en telewerken voor het stadspersoneel.”

MPLS IP-VPN-netwerk met coaxLANaansluitingen bedrijfszeker en kostengunstig

Een uitgekiende MPLS IP-VPN-architectuur aangesloten op de Telenet MPLS-backbone, met een bandbreedte van 200Mbps via glasvezel ondersteunt de connectiviteit van alle applicaties en gebruikers. Via een coaxLAN-aansluiting met een bandbreedte van 25Mbps/2Mbps op de backbone krijgen de wijk- en dorpshuizen lokale toegang tot centraal beheerde applicaties. “Het coaxnetwerk van Telenet is niet afstandsgevoelig”, onderstreept Koen Verspecht. “We kunnen de verbinding naar onze twintig externe locaties makkelijk upgraden en er is redundantie mogelijk met xDSL-verbindingen. De oplossing is bedrijfszeker en kostengunstig.” Binnen het stadhuiscomplex ligt een 100Mbps iFiberverbinding van Telenet, die rechtstreeks aansluit op de IP-VPN-backbone. Een aparte VPN-verbinding met CIPAL biedt contact met het Rijksregister voor de aanmaak en aflevering van e-ID cards.

Telewerken voor meer flexibiliteit

Telewerken is een van de pijlers van het digitale beleid dat onderschreven werd door de Stad Mechelen. Dankzij het Telenet Incentive Plan krijgen de medewerkers de mogelijkheid van thuis uit te werken. Via een SSL-sessie op basis van hun ActiveDirectory-profiel kunnen ze voor hen relevante informatie binnen het stadsnetwerk aanspreken. De oplossing berust technisch op een Juniper SA500 appliance in de DMZ-zone van de centrale firewall. Overigens zal het College van Burgemeester en Schepenen in de nabije toekomst de vergaderingen via Cobra@ home kunnen voorbereiden: ze krijgen online toegang tot de dossiers en notulen die ze oproepen vanop hun tablet of smartphone.

Onbeperkt gratis surfen in de stad

Het imago van de digitale stad slaat duidelijk aan. Als pionier op het vlak van e-government lanceerde Mechelen al diverse mobiele toepassingen en de eerste stedelijke tablet en iPad app in België. Ook draadloos gaat Mechelen voorop. Uitgerust met Telenet WiFi-hotspots vormen het stadhuis, het Ondernemershuis, het Cultuurcentrum, de Grote Markt en het Toerismehuis één grote hotspot. Het Toerismehuis stelt gratis vouchers ter beschikking waarmee men 24 uur kan surfen via de hotspots van de stad. Telenetinternetgebruikers surfen sowieso gratis met hun eigen e-mailadres of internetlogin en paswoord. Koen Verspecht houdt meteen rekening met de toekomstige evolutie van de technologie, want elke hotspot heeft dual-band technologie: 2,4GHz en 5GHz die verbinding met de nieuwe en zeer snelle AC-toestellen mogelijk maakt. “We hebben hard ingezet op WiFi als connectiviteitstechnologie.”

Een gespecialiseerde partner met een persoonlijke band

Het succes van “digitale stad” Mechelen is het resultaat van de samenwerking tussen de diverse stadsinstanties, met de schepen van ICT als vaandeldrager, en de ICT-afdeling als uitvoerder van de politieke ambities. Het is een partnershipmodel dat Koen Verspecht ook zoekt met Telenet. “Hoewel we duidelijke en flexibele SLA-overeenkomsten hebben, heeft onze samenwerking met Telenet aangetoond dat vooral de directe communicatielijnen de hoeksteen zijn van ons vertrouwen. Op elk niveau hebben we een aanspreekpunt, dat altijd snel en gepast reageert.”

 

Over de relatie met Telenet is Koen Verspecht vol lof. “Op hun eigen schaalbaar glasvezel- en kabelnetwerk bieden ze zakelijke klanten gegarandeerde capaciteiten en redundante oplossingen, met xDSLAN en CoaxLAN. Ze hebben de beste experten in huis, rond security bijvoorbeeld. De constructieve samenwerking en de uitzonderlijke empathie van de Telenetmedewerkers vormen een perfecte mix met de gunstige prijs-kwaliteit van het Telenetaanbod.”

 
 

Over Stad Mechelen

Mechelen kende in de voorbije twintig jaar gestage groei van haar bevolking en telt intussen meer dan 80.000 inwoners. In verhouding tot de oppervlakte van 65,19 km² betekent dat een bevolkingsdichtheid van 1.230 inwoners per km².

Mechelen telt meer dan 2.000 bedrijven, 42.000 mensen verdienen er hun brood. In 2011 boekten circa 160.000 bezoekers een overnachting.

Mechelen is een pionier op het vlak van e-government. Mechelen.be overschreed recent de kaap van 1 miljoen bezoekers, beschikt over een succesvol e-loket en lanceerde ook al verscheidene mobiele toepassingen, waaronder mobiele websites (m.mechelen.be en m.uitinmechelen.be).