Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Az Damiaan

"De prijs-kwaliteitverhouding zit op alle diensten goed."

Xavier Keters

IT-directeur

 
 

Uitdaging

  • Groeiende behoefte aan communicatie
  • Outsourcing back-endprocessen
  • Online dienstverlening aan patiënten
 
 

Oplossingen

  • VPN’s over beveiligde iFiber
  • Volledige redundantie
  • Hotspot met ruime bandbreedte
  • Alle diensten bij één partner
 
 

Voordelen

  • Sterke prijs-kwaliteitverhouding
  • Hoog serviceniveau
  • Echt partnership
 
 

Az Damiaan zeker van beschikbaarheid toepassingen dankzij volledige redundantie

Wie wil weten hoe een modern ziekenhuis eruitziet, moet eens langs het Az Damiaan gaan. Az Damiaan, ontstaan uit de fusie van twee ziekenhuizen, oogt modern, licht- en kleurrijk. Het architecturale concept is hedendaags en ook qua technologie is het ziekenhuis helemaal mee met zijn tijd. Nieuwe toepassingen hebben er tot een vertienvoudiging van de netwerkcapaciteit geleid.

"De behoefte aan communicatie in het zorgtraject is de voorbije vijf jaar enorm toegenomen", legt Xavier Keters, IT-directeur uit. "Vroeger hadden we uitsluitend communicatie tussen onze twee campussen, nu wisselen we via het CoZo-platform (Collaboratief Zorgplatform) met 27 ziekenhuizen informatie uit. Het belang van connectiviteit nam de voorbije jaren ook toe door veranderingen in onze back-end. Sinds 2011 hebben we SAP volledig geoutsourcet. Daarnaast is ook het gebruik van telecomtoepassingen door onze patiënten enorm toegenomen. Zeker jonge mensen vinden het fantastisch dat ze hier overal via de hotspot op het internet kunnen."

" Via de Telenet Foundation bieden we langdurig zieke kinderen laptops en
internet aan. "

Xavier Keters

IT-directeur

Betere dienstverlening

Alle nieuwe toepassingen komen de dienstverlening ten goede. Xavier Keters: "Het CoZO-platform versnelt en verbetert ons werk enorm. Denk aan een patiënt met een dossier in het UZ Gent, die aan de kust met vakantie is en door een ongeval tijdens zijn vakantie bij ons terechtkomt. Mits zijn toestemming kunnen we onmiddellijk zijn gegevens uit het UZ Gent raadplegen. We verliezen bij dringende gevallen op die manier geen kostbare tijd meer." Ook de patiënt doet zijn voordeel. Xavier Keters: "Bij opname krijgen onze patiënten een paswoord en gebruikersnaam waarmee ze op het internet kunnen. Ons volledig ziekenhuis is ook één grote hotspot. Telenet biedt het hotspotsignaal aan en zorgt voor voldoende bandbreedte. Wij verspreiden het signaal via 600 antennes in heel het ziekenhuis."

Nog meer nieuwe mogelijkheden op komst

Xavier Keters: "In de toekomst zullen we onze connectiviteit ook vaker gebruiken om de interactie tussen ziekenhuizen en patiënten te bevorderen. Patiënten zullen zelf online een afspraak kunnen maken en hun dossier kunnen beheren. We onderzoeken nog welke diensten ze willen en hoe ze die het liefst willen gebruiken. Met huisartsen zullen we online ongetwijfeld meer samenwerken en verder zal de uitwisseling en samenwerking tussen ziekenhuizen nog toenemen. En er is nog meer op komst. In 2013 zijn we bijvoorbeeld gestart met een pilootproject 'thuiswerk'. Vroeger konden enkel de artsen thuis werken, nu zullen ook andere werknemers dat kunnen als hun takenpakket dat toelaat."

Volledige redundantie

Hoe meer diensten via het netwerk aangeboden worden, hoe belangrijker de kwaliteit van de verbinding. Xavier Keters: "Onze apotheek moet bijvoorbeeld zijn dringende bestellingen op elk moment kunnen plaatsen. Ze moeten kunnen rekenen op de verbinding. Daarom is op onze campus alles volledig redundant uitgevoerd. We hebben twee aparte computerzalen, op aparte locaties. Alle connecties termineren op twee verschillende toestellen. Niet alleen internet, maar ook onze telefonie is volledig redundant. In het kader van de MUG (Mobiele Urgentie Groep) is dat laatste heel belangrijk."

Goede samenwerking

De samenwerking tussen Telenet en Az Damiaan loopt al dertien jaar. Xavier Keters: "Door die lange relatie en omdat we voor al onze telecom met Telenet samenwerken, krijgen we een hele goede service. Een audit bevestigde dat Telenet een goede prijs-kwaliteitverhouding biedt. Wat we ook appreciëren, is de proactieve communicatie. Telenet heeft bijvoorbeeld in de omgeving aan zijn backbone gewerkt om meer capaciteit te kunnen aanbieden. Telenet verwittigde ons vooraf en bekeek hoe ze de impact zo minimaal mogelijk kon houden. Er is altijd goed overleg en dat waarderen we. Ook bij onze verhuizing hebben we goed samengewerkt, waardoor alles naadloos is verlopen. Onze samenwerking heeft nog andere voordelen. Zo bieden we via de Telenet Foundation langdurig zieke kinderen laptops en internet aan in ons ziekenhuis. In het kader van dat project is tennisster Yanina Wickmayer bij ons op bezoek geweest. Dat zijn mooie dingen, die ook uit de goede samenwerking voortvloeien."

 
 
 
 

Over Az Damiaan

Het Az Damiaan is een middelgroot ziekenhuis dat een referentiecentrum wil zijn voor gezondheidszorg aan de kust. Iedereen kan voor alle mogelijke gezondheidsdiensten bij Az Damiaan terecht. Het telt meer dan 500 bedden en vangt in de vakantieperiodes heel wat toeristen op. Op de IT-afdeling werken een 13-tal medewerkers. Een aparte ‘applicatiecel’ zorgt voor een optimale communicatie tussen business en IT.