Scholengroep De Wegwijzer ontzorgd door Schoolnet+

28 oktober 2022 - 7 min

Een digitale school heeft krachtig, stabiel en betrouwbaar internet nodig. Scholengroep De Wegwijzer vindt dit bij Schoolnet+ van Telenet Business. Hoe maakten ze hun keuze? En waarom zijn ze zo tevreden?

Zonder internet zitten? Dan vallen onze scholen stil.

Scholengroep De Wegwijzer digitaliseert fors, aangemoedigd door de Digisprong van de Vlaamse overheid. In hun negen scholen stijgen de ICT-budgetten, werken leerlingen met laptops, staan leraren voor een digibord, is onderwijs op afstand mogelijk en werkt de administratie volledig in de cloud.

 

Deze sprong vraagt heel wat van een organisatie en zijn mensen. “We investeerden al enorm in computers en digiborden in elke klas, in vast internet en wifitoestellen”, legt Patrick Debel, coördinerend directeur uit. “Tegelijkertijd kosten softwarelicenties veel geld én zijn onze middelen beperkt.”

 

Deze uitdagingen klinken elke school wel bekend in de oren. Maar hoe lossen ze deze op? De Wegwijzer uit Waregem vond een groot deel van de oplossing door aan te kloppen bij Telenet Business.

Hoe pakten ze het aan?

De Wegwijzer was al acht jaar een tevreden klant van Telenet Business. “Waarom zou ik dan een andere leverancier aanspreken?”, zegt Karl.

Nood aan stabiel internet

De eerste stap in het zoeken naar de juiste oplossing, was het analyseren van de noden. “Corona en de digisprong voor het onderwijs brachten ook onze scholengroep in een digitale stroomversnelling”, vertelt Patrick. “De afgelopen jaren explodeerde het aantal ICT-apparaten. Denk maar aan touchscreens, digitale borden, computers voor onze leerlingen,… Tegelijkertijd draait al onze software nu volledig in de cloud.”

 

De nood aan internet groeide fors mee. De connectie moest sneller en performanter. “Om onze wifi te verbeteren, vervingen we onze accesspoints door de laatste generatie toestellen”, zegt ICT-coördinator Karl. “Maar we hadden een nog betere oplossing nodig. Want stel je voor dat we ooit zonder internet zouden zitten? Dan vallen onze scholen stil. Geen leraar die nog aanwezigheden kan doorgeven, bordboeken kan gebruiken of de les kan illustreren met beeldmateriaal. Geen administratieve medewerker die nog aan dossiers kan, maaltijden kan doorgeven aan de catering, ouders kan informeren, enzovoort.”

Persoonlijk advies

Vertrekkende vanuit deze noden werd de tweede stap gezet: het internetpakket beter afstemmen op maat van de school. Karl kreeg de oplossing in de schoot geworpen toen hij zijn account manager bij Telenet Business, Frederik Duwijn, contacteerde: “Ik stelde een

technische vraag en ik kreeg advies voor beter internet.

Frederik raadde me aan om over te stappen van Business Fibernet voor bedrijven naar Schoolnet+. Dat is een bundel speciaal ontworpen voor scholen, met internet en extra modules zoals beveiliging, wifi,...”

 

Patrick was dankbaar met dit advies van een externe specialist: “We hebben maar één ICT-coördinator voor onze héle scholengroep: Karl. Hij stuurt lokale ICT-coördinatoren aan, maar dat zijn geen technisch geschoolde leraren. Ze kunnen wel software installeren en kleine problemen oplossen. Maar voor hardwareproblemen en dergelijke moeten we aankloppen bij onze partners van het secundair onderwijs en externe specialisten.”

Supersnelle installatie

De installatie was een fluitje van een cent… althans voor de scholengroep. “We kregen een super goede service”, zegt Karl. “Na een doelmatige voorbereiding installeerde één en dezelfde technieker razendsnel internet in al onze scholen. Telkens nam hij zijn tijd om oplossingen te zoeken voor onverwachte problemen.

 

De installateur klom bijvoorbeeld op het dak om een antenne te plaatsen voor de 4G-back-up. Bovendien werkte hij alle kabels mooi weg.” Telenet plaatste in elke school een nieuwe router en modem. Alle bestaande wifitoestellen konden blijven omdat Schoolnet+ een modulaire ICT-oplossing is. “Telenet verplicht ons niet om andere toestellen aan te schaffen of om de beveiliging door hen te laten doen. Nee, we blijven vrij om onze eigen hard- en software te gebruiken en het pakket te verruimen zoals wij wensen.”

Welk resultaat geniet De Wegwijzer?

Het resultaat? “Schoolnet+ geeft ons krachtig, stabiel en betrouwbaar internet aan een betaalbare prijs. Dat is alles wat wij als digitale school wensen”, zegt Patrick.

“Bovendien verandert er niets voor ons personeel, waardoor we weerstand en moeilijkheden vermijden. Want ja, niet iedereen houdt van verandering.”

 

Wat bovendien handig is voor de ICT-coördinator? De constante monitoring en rapportering zijn inbegrepen. “Ik ontvang bijvoorbeeld een mail wanneer het 4G-signaal van een router niet meer actief is”, vertelt Karl. “Deze informeert me over welke router het exact gaat in welke school. Zo kan ik het probleem meteen vanop afstand oplossen. Ik hoef niet naar de school in kwestie te rijden om het probleem daar op te sporen en op te lossen. Hierdoor spaar ik uren tijd uit.”

 

Een laatste troef is dat Schoolnet+ meegroeit met de noden van een digitale school. “Als we de bandbreedte op termijn zouden willen verhogen naar 750 Mbps of 1 Gbps kan dit gemakkelijk”, besluit Patrick.

“De persoonlijke en technisch sterke service brengt rust bij onze ICT-coördinatoren.”

Patrick Debel

coördinerend directeur bij De Wegwijzer

Over De Wegwijzer

De Wegwijzer is een scholengemeenschap van het Katholiek basisonderwijs. Het telt

8 basisscholen met kleuter- en lageronderwijs en 1 buitengewoon basisonderwijs. Samen goed voor 300 personeelsleden en bijna 3000 leerlingen. De scholen zijn verspreid over 15 vestigingsplaatsen in Waregem en Zulte.

Schrijf je in voor meer inspiratie*

Ontdek interviews, podcasts en andere content

Word uitgenodigd voor webinars, beurzen en netwerk-events

Download e-books en whitepapers

* We sturen je via e-mail op regelmatige basis onze content. Je ontvangt geen commerciële berichten of voorstellen. Uiteraard kan je op elk moment uitschrijven, of je voorkeuren aanpassen via de link onderaan elke e-mail. Door je in te schrijven aanvaard je het privacybeleid van Telenet

Inspiration

Artikel

Wat is een SOC en hoe werkt het bij Telenet?
Mark Van Tiggel, Director Security, legt uit hoe Telenet zijn eigen SOC inzet om zowel interne systemen als klantenapplicaties te beschermen.
Losgeld betalen na een cyberaanval: ja of nee?
Cybercriminaliteit is aan een stevige opmars bezig, mede doordat bedrijven steeds meer losgeld betalen bij een cyberaanval. Maar dat is zeker geen goed idee.
5 redenen om je cybersecurity monitoring uit te besteden
Voor kmo’s is het interessant om monitoring van beveiligingsoplossingen aan een extern SOC uit te besteden