Zo stelt u een SD-WAN op maat samen

16 augustus 2020 - 4 min

Als uw bedrijfsnetwerk aan vernieuwing toe is, gaat u op zoek naar een oplossing die ook morgen nog uw business kan ondersteunen. Zo komt u al gauw uit bij SD-WAN. “Eenmaal die technologiekeuze gemaakt, begint het echte werk”, zegt Hans Demarneffe, Portfolio Strategy Manager bij Telenet Business.

Voor u op zoek gaat naar de partner die dat nieuwe netwerk kan (helpen) installeren, moet u eerst nog een drietal belangrijke knopen doorhakken. “Al vertrekt alles in feite van de 5 trends die mijn collega Bieke Luyckx eerder al in kaart bracht”, benadrukt Hans.

 

“Stel uzelf daarom eerst en vooral de vraag: met welke problemen worstel ik vandaag? Wat kan er beter? En aan welke problemen mag ik mij in de nabije toekomst nog verwachten? En bekijk vervolgens hoe u die kan oplossen met behulp van de vele mogelijkheden die SD-WAN biedt.”

Netwerkfuncties kiezen

Waarmee we meteen bij de eerste belangrijke knoop zijn aanbeland die u moet doorhakken: welke netwerkfuncties van zo’n SD-WAN kunnen voor u interessant zijn?

 

“Intelligente routering is zo’n handige functie”, aldus Hans. “Die laat ons toe om u een heel betrouwbare oplossing te bieden, zowel wat connectiviteit als applicaties betreft.” Door met twee of meer actieve connectiviteitslijnen te werken, bijvoorbeeld een vaste kabelverbinding en een mobiele verbinding, bekomt u een maximale beschikbaarheid van uw netwerk. Valt een van beide verbindingen uit, dan neemt de andere het automatisch over. “Daarnaast is SD-WAN in staat om applicaties met hun prioriteiten te herkennen. Zo sturen we die op een intelligente manier: vraagt een applicatie een hoge kwaliteit, dan krijgt ze automatisch voorrang.”

 

Ook interessant is de selfcare-functie die SD-WAN biedt. Eenvoudige configuraties voert u bijvoorbeeld zelf uit vanuit de SD-WAN-portal. Dat is een centrale, gebruiksvriendelijke beheeromgeving. In dat verband is ook het centrale netwerkbeheer en -overzicht het vermelden waard. “Het klassieke netwerk is een heel gefragmenteerde omgeving”, legt Hans uit. “ SD-WAN is sterker geïntegreerd. Dat maakt het ook een stuk eenvoudiger om een goed overzicht te krijgen van uw netwerk en eventuele netwerkproblemen in kaart te brengen en op te lossen.”

 

Vandaag is flexibiliteit een must. Dan is het meegenomen als ook uw netwerk u toelaat om snel te schakelen. “Doet u vandaag een netwerkinvestering, dan moet die enorm flexibel zijn met het oog op toekomstige ontwikkelingen. En dan denk ik niet alleen aan uw netwerkcapaciteit, die u naar believen moet kunnen up- en downscalen, maar bijvoorbeeld ook aan nieuwe vestigingen die u na een overname snel aan uw netwerk moet kunnen toevoegen.”

 

Uiteindelijk zijn dit slechts een handvol mogelijkheden uit een veel langere lijst van netwerkfuncties die van toepassing zijn op SD-WAN. “Die kan bijvoorbeeld ook aspecten van beveiliging bevatten”, vult Hans aan. “En hebt u internationale vestigingen, dan kan u met name gebaat zijn bij WAN-acceleratie. Daarom is het belangrijk dat u genoeg tijd uittrekt voor die eerste stap, zodat u hier meteen de juiste keuzes maakt.”

Doet u vandaag een netwerkinvestering, dan moet die enorm flexibel zijn met het oog op toekomstige ontwikkelingen

Hans Demarneffe

Telenet Business

Lokaal of centraal?

Na het bepalen van de benodigde netwerkfuncties, moet u op zoek naar een antwoord op de vraag welke aanpak voor u het meest geschikt is: een lokale of centrale? “Een lokale insteek kan bijvoorbeeld aangewezen zijn uit securityoverwegingen”, haalt Hans aan. “Omdat er op een bepaalde site nog infrastructuur aanwezig is waarvoor u een specifiek securitybeleid wenst te voeren.

 

Omgekeerd wil u misschien liever alle netwerkverkeer via één centrale site sturen. Een mix van beide werkwijzen kan uiteraard ook, maar dan wel met een beheerportal om dat allemaal in goede banen te leiden.”

Welk servicemodel?

Tot slot kiest u nog een servicemodel. Dat kan gaan van een model waarbij u het beheer van uw SD-WAN volledig uitbesteedt (managed services) tot een model waarbij u zo weinig mogelijk uit handen geeft en dit dus zelf doet.

 

“In de praktijk zullen de meesten voor een co-managed model kiezen”, meent Hans. “Een aantal eenvoudige of net heel gespecialiseerde taken gaat u zelf uitvoeren, om de rest over te laten aan een operator of integrator.”

Partners zoeken

Als u de bovenstaande drie stappen hebt doorlopen, dan is het tijd om een of meer partners te kiezen die u met raad en daad kunnen bijstaan. Al kiest u maar beter niet te veel partners, anders dreigt u het overzicht - een van de belangrijkste troeven van een SD-WAN - toch weer te verliezen. En dan wordt het ook weer een stuk moeilijker om eventuele problemen aan te pakken. “Daarom combineert Telenet Business het aanbod en de kwaliteiten van een operator met die van een integrator. Zo kunnen wij een volledig dienstenaanbod bieden. Dat wij een totaalproject aankunnen, verhindert overigens niet dat wij ook gefaseerd kunnen werken. Maar of u nu voor een big bang kiest of liever stap voor stap uw netwerk vernieuwt, het belangrijkste is dat u toekomstbestendig te werk gaat”, besluit Hans.

 

Is uw netwerk aan vernieuwing of verbetering toe? Of weet u niet precies wat er anders en beter kan? Onze experts delen maar wat graag hun inzichten met u. Aarzel niet om ons te contacteren.

Schrijf je in voor meer inspiratie*

Ontdek interviews, podcasts en andere content

Word uitgenodigd voor webinars, beurzen en netwerk-events

Download e-books en whitepapers

* We sturen je via e-mail op regelmatige basis onze content. Je ontvangt geen commerciële berichten of voorstellen. Uiteraard kan je op elk moment uitschrijven, of je voorkeuren aanpassen via de link onderaan elke e-mail. Door je in te schrijven aanvaard je het privacybeleid van Telenet