Is het Software-Defined Wide Area Network of kortweg SD-WAN de heilige graal onder de bedrijfsnetwerken? Het nieuwe netwerk biedt in elk geval een totaaloplossing voor een pak uitdagingen waar bedrijven vandaag het hoofd aan moeten zien te bieden. “Daarom vergt het ook een geïntegreerde aanpak”, zegt Peter Goossens, Solution Manager bij Telenet Business.
“Met name investeringen in de cloud en in security zijn nauw verbonden met het SD-WAN-concept. Die drie aspecten van uw infrastructuur kan u dus maar beter niet geïsoleerd bekijken, als drie afzonderlijke projecten. En uiteraard heeft het ook geen zin om drie aparte teams erop te zetten”, benadrukt Peter.
Security en de toegang tot de cloud, hoe belangrijk ook, zijn slechts enkele van de 6 bouwstenen van een SD-WAN die Peter als essentieel beschouwt:
1. Connectiviteit (toegangstechnologie)
Alles begint met een geschikte netwerkverbinding. Dat kan een klassieke internetlijn zijn, al dan niet in combinatie met een IP-VPN-verbinding. Die laat u toe om het surfverkeer te scheiden van het verkeer dat toegang nodig heeft tot uw bedrijfsnetwerk. U kan ook gebruikmaken van een mobiele 3G- of 4G-verbinding.
2. CPE
Die connectiviteitslijnen moeten we vervolgens aansluiten op een CPE (Customer Premises Equipment): de apparatuur die, zoals de naam zelf al aangeeft, bij u komt te staan en die internettoegang verleent aan de apparaten in uw netwerk. Dat kan bijvoorbeeld een router, modem of gateway zijn. “De selectie van die CPE gebeurt op basis van de capaciteit van uw lijnen en is ook afhankelijk van het aantal clients dat op uw locatie zit”, verduidelijkt Peter.
3. Topologie
Eenmaal de CPE geselecteerd, gaan we ook een netwerktopologie kiezen. Dat kan een sternetwerk zijn (hub and spoke), waarbij de verschillende bedrijfssites verbonden zijn via een centrale site, meestal de hoofdzetel. Bij een volledig maasnetwerk (full mesh) zijn al die sites rechtstreeks met elkaar verbonden.
4. Applicaties
Bepalend voor het concrete ontwerp van uw SD-WAN is ook welke applicaties u gebruikt én welke applicaties prioritair zijn binnen uw bedrijf. Doordat netwerken steeds meer ‘application aware’ worden, kan u vandaag voor elke applicatie de meest geschikte WAN-service kiezen en bepaalde applicaties ook prioriteit verlenen. “Typisch voor Office 365-verkeer is bijvoorbeeld dat we het afleiden via een gewone internetlijn”, legt Peter uit. “Bij spraakverkeer zal de voorkeur dan weer eerder uitgaan naar een MPLS-lijn, die een optimale routing garandeert, met Quality of Service erbovenop, zodat het voorrang krijgt op minder belangrijk verkeer.”
5. Security
Kiest u voor een centrale of een decentrale aanpak? Dat is de hamvraag die u moet beantwoorden als het op de beveiliging van uw netwerk aankomt. Daarbij onderscheidt Peter een drietal opties. Zo kan u gewoon gebruikmaken van de basismogelijkheden voor beveiliging die uw CPE biedt. Standaard bevat die namelijk een stateful firewall met webfiltering. Inkomende pakketjes gaat die niet toelaten, als er niet eerst een uitgaande sessie is geweest. Voor extra beveiligingsmogelijkheden kan u die decentrale basisfirewall vervangen door of combineren met een centrale firewall, en dit bij uzelf of in de cloud. Daarnaast kan u een beroep doen op de firewall-as-a-service die een operator u kan bieden. Ten slotte kan u ook werken met zogenoemde Virtual Network Functions (VNF) op een universele CPE, waarmee u opnieuw voor een decentrale aanpak kiest.
6. Portaal
Kers op de taart van elk SD-WAN is een centrale, gebruiksvriendelijke beheerportaal. Die moet u niet alleen een betere kijk geven op de werking van uw netwerkinfrastructuur, maar ook een dieper inzicht in de mogelijkheden ervan. Het portaal moet u bovendien helpen om eventuele problemen of gevaren tijdig in het vizier te krijgen, zodat u proactief kunt ingrijpen. Bovenop een centraal dashboard biedt zo’n portaal u ook de mogelijkheid om bijkomende rapporten te genereren.
Bij Telenet Business bent u geen proefkonijn
Kiest u voor een totaaloplossing als SD-WAN, dan bent u vanzelfsprekend gebaat bij een partner die de totaalservice daarbij kan leveren. Telenet Business is zo’n partner. Connectiviteit, security en de toegang tot de cloud, om maar meteen de drie belangrijkste bouwstenen te noemen: wij leveren het allemaal.
Maar ook als SD-WAN niet de juiste oplossing voor u zou blijken, bent u bij ons in goede handen. Naast dat bedrijfsnetwerk van de toekomst bieden wij nog een brede waaier aan andere oplossingen aan. Voor al die oplossingen hebben wij evenzeer de kennis en de expertise in huis. Om nog maar te zwijgen van onze eigen netwerkinfrastructuur, die zich al ruimschoots heeft bewezen. Doordat wij het aanbod en de kwaliteiten van een operator combineren met die van een integrator, kunnen wij u het beste van beide werelden bieden.
Zelf gaan wij ook niet zomaar SD-WAN aanbevelen als daar geen duidelijke businesscase voor is. Wij gaan er prat op dat u steeds bij ons terechtkan voor neutraal advies en een oplossing op maat. Anders gezegd: wat u niet nodig hebt, gaan wij niet installeren noch activeren. Maar als u de cloud nodig hebt, als u meer ‘application aware’ wil gaan werken en als er integratie van security in uw netwerk nodig is, dan gaan wij zeker en vast SD-WAN voorstellen.
Benieuwd of SD-WAN iets voor u is? Onze experts delen maar wat graag hun inzichten met u. Aarzel niet om ons te contacteren en maak meteen een vrijblijvende afspraak op een moment dat u schikt.
Schrijf je in voor meer inspiratie*
Ontdek interviews, podcasts en andere content
Word uitgenodigd voor webinars, beurzen en netwerk-events
Download e-books en whitepapers
* We sturen je via e-mail op regelmatige basis onze content. Je ontvangt geen commerciële berichten of voorstellen. Uiteraard kan je op elk moment uitschrijven, of je voorkeuren aanpassen via de link onderaan elke e-mail. Door je in te schrijven aanvaard je het privacybeleid van Telenet.