Netwerkaanvallen, die jouw netwerk platleggen, vormen een serieuze bedreiging voor organisaties van elke omvang. Van financiële verliezen tot reputatieschade, de impact van een aanval is niet te onderschatten.
Ontdek de belangrijkste risico’s van netwerkaanvallen en hoe je je bedrijf beschermt.
De risico’s van netwerkaanvallen voor je organisatie
Netwerkaanvallen bestaan in vele maten en gewichten. Elk type brengt specifieke risico’s met zich mee.
De meest voorkomende netwerkaanvallen zijn:
Deze aanval overbelast servers met een enorme hoeveelheid verkeer, waardoor systemen onbruikbaar worden en essentiële bedrijfsprocessen stilvallen.
Er bestaan 2 soorten DDoS attacks:
- Volumetrisch: hierbij wordt enorm veel data verstuurd naar jouw netwerk.
- Niet-volumetrisch: hierbij worden specifieke systemen of applicaties aangevallen.
Aanvallers onderscheppen vertrouwelijke informatie door zich in te mengen in de communicatie tussen twee partijen, bijvoorbeeld tussen klant en bedrijf. Dat kan via verschillende kanalen, zoals e-mailverkeer, maar ook berichten via sociale media of zelfs een bezoek aan een website.
Zo’n man-in-the-middel-aanval geeft een hacker toegang tot je persoonlijke informatie en soms zelfs tot je financiële gegevens.
Malware staat voor ‘malicious software’ en omvat verschillende soorten schadelijke software die systemen infecteert, toegang geeft tot gevoelige informatie of bestanden versleutelt, waardoor ze ontoegankelijk worden.
Computervirussen zijn de meest bekende vorm van malware, maar ook ransomware komt veel voor. Daarbij vergrendelen hackers de toegang tot bepaalde systemen, bestanden of een of meerdere computers en eisen ze doorgaans losgeld om de schade om te keren.
Wat voor aanval jouw organisatie ook te verwerken krijgt: de gevolgen van een succesvolle netwerkaanval kunnen verwoestend zijn. Zo kan de uitval van systemen ertoe leiden dat bedrijfsprocessen volledig tot stilstand komen, met grote verliezen tot gevolg.
Naast financiële schade kan ook de reputatie van je bedrijf ernstige klappen oplopen, vooral wanneer klanten of partners geconfronteerd worden met de nasleep van de aanval.
Het belang van preventie: zo bescherm je je bedrijf
Het beschermen van je netwerk tegen aanvallen vereist een sterke focus op preventie en risicobeheersing. Hier zijn enkele belangrijke preventieve maatregelen:
Sterke IT-infrastructuur
Een solide infrastructuur is de basis van een goede beveiliging. Zorg voor geavanceerde firewalls en regelmatig bijgewerkte systemen om kwetsbaarheden te minimaliseren.
Anti-DDoS
Anti-DDoS beschermt je, zoals de naam doet vermoeden, tegen DDoS-aanvallen.
Bij de implementatie zijn er twee opties:
- Bedrijfseigen: Experts bekijken en verbeteren je huidige situatie ter plaatse. Ze adviseren of implementeren een specifieke oplossing. Bescherming tegen niet-volumetrische netwerkaanvallen
- Service-based (mogelijk op het Telenet-bedrijfsnetwerk of in de cloud): Monitoren en automatisch filteren van ongewenst netwerkverkeer, op volumetrische aanvallen, gebeurt vóór het dataverkeer je site bereikt.
Real-time monitoring en detectie
Door je netwerk continu te monitoren, kun je verdachte activiteiten vroegtijdig herkennen en snel ingrijpen. Dit voorkomt dat aanvallen zich ontwikkelen tot grootschalige incidenten.
Incident response plan
Het opstellen van een gedetailleerd responsplan zorgt ervoor dat je snel en efficiënt kunt handelen bij een aanval. Door vooraf te bepalen hoe je reageert, beperk je de schade en minimaliseer je de downtime.
Telenet Business biedt geavanceerde oplossingen om je bedrijf te beschermen tegen de dreiging van netwerkaanvallen. Wij helpen je met DDoS-bescherming en 24/7 netwerkmonitoring om verdachte activiteiten snel te detecteren en aanvallen te stoppen voordat ze schade aanrichten.