Roamingkosten in de EU en de rest van de wereld

Zakenreis of vakantie gepland? Ontdek onze 3 roamingtips

24 juli 2024 - 6 min

Op reis vertrekken, zorgeloos genieten van je vakantie en terugkomen met een torenhoge factuur door onverwachte roamingkosten. Het is de beste al overkomen, met grote ergernis als gevolg. Of je nu op zakenreis vertrekt of zomervakantie hebt gepland in het buitenland, je kan roamingkosten gemakkelijk inperken met deze 3 praktische tips.

Wat is roaming?

Roaming is simpelweg gebruikmaken van een ander netwerk. Je bent dus aan het roamen als je niet meer verbonden bent met je eigen netwerk.

 

Binnen een abonnement kan je bellen, surfen of sms’en.

Er zijn dan ook 3 roamingcategorieën:

 

  1. Dataroaming (surfen in het buitenland)
  2. Roaming voor sms’en
  3. Roaming om te bellen

 

Per categorie gelden verschillende tarieven, afhankelijk van het land waar je bent.

 

Binnen Europa geldt sinds 2017 het principe 'Roam like at home'. Je betaalt dus niet extra als je een ander netwerk in de EU gebruikt.

(Let wel op, er zijn een paar buitenbeentjes, zoals Zwitserland.)

Ben ik aan het roamen als ik vanuit België naar Frankrijk (of een ander land) bel?

Nee, roaming begint pas zodra je je eigen netwerk verlaat.

 

Bel je vanuit België naar Frankrijk of een ander land? Bijvoorbeeld om een hotel te boeken? Dan betaal je het tarief voor buitenlandse oproepen, want je blijft gewoon aangesloten op het netwerk van je eigen provider.

 

Tip 1. Ken de roamingtarieven van je bestemming

Je hoeft niet altijd te betalen voor roaming, zeker als je binnen de EU en binnen je bundel blijft. Reis je buiten Europa? Dan verandert de zaak. Hieronder vind je een kort overzicht:

Binnen de EU & binnen je abonnement

Je betaalt net hetzelfde als in België. Met een grote uitzondering voor Zwitserland en een aantal andere buitenbeentjes.

 

Binnen de EU & buiten je abonnement

Je betaalt standaard voor roaming wanneer je een dienst gebruikt die buiten je abonnement valt. 

 

In de rest van de wereld (ongeacht je abonnement)

Je betaalt standaard voor roaming op basis van je dataverbruik.

Roaming in Zwitserland, Monaco, Andorra …

Pas op voor de buitenbeentjes!

 

Stel, je vertrekt met de auto naar Italië en rijdt via Zwitserland. Nietsvermoedend laat je je dataroaming aan staan en onderweg bel je nog even met een vriend voor een update over het verloop van je reis. Het resultaat? Een fikse factuur!

 

Bepaalde Europese landen, zoals Zwitserland, gebruiken nog altijd hun eigen tarieven. Maar ook in Monaco, Isle of Man, Jersey en Andorra betaal je vaak extra voor roaming.

Roaming in het VK: waar moet ik op letten?

Goed nieuws, zelfs na de Brexit verandert er niets aan de roamingtarieven voor je mobiele dataverbruik in het Verenigd Koninkrijk. Je kan er dus vrijuit surfen, bellen en sms’en (binnen de grenzen van je vaste abonnement natuurlijk).

Zijn er roamingkosten voor mobiel datagebruik als je met de boot reist?

Tijdens reizen over open water kan uw mobiele telefoon verbinding maken met niet-terrestrische netwerken. Deze netwerken, zoals satellietverbindingen aan boord van schepen, bieden communicatiemogelijkheden wanneer aardse netwerken niet beschikbaar zijn.

Tip 2. Controleer of je een maximumfactuur hebt ingesteld

In de zomerperiode gaan veel van je medewerkers op reis, waardoor je meer risico hebt op hoge facturen. Gelukkig kan je je hiertegen beschermen. Heb je de optie om een maximumbedrag in te stellen voor je facturen? Maak daar dan gebruik van. Zo vermijd je plotse verrassingen, ook als je in het buitenland bent.

Automatische blokkering bij hoge roamingkosten

Wist je dat dataroaming automatisch geblokkeerd wordt? Ben je intensief aan het surfen in het buitenland en heb je meer dan 50 euro aan data verbruikt? Dan wordt je dataroaming automatisch stopgezet. Wil je toch blijven surfen? Dan kan je roaming gemakkelijk terug activeren.

Wil je helemaal zeker zijn? Dan kan je ook gewoon dataroaming uitzetten op je telefoon. Zo maak je zeker geen extra kosten. 

 

Tip 3. Brief je medewerkers over roamingkosten

Zelf de tarieven kennen is één ding, maar zorg ervoor dat ook je medewerkers op de hoogte zijn. Zo vermijd je dat ze nietsvermoedend hun dataroaming laten aanstaan in Zwitserland, met een hoge factuur als gevolg.

 

Daarnaast kan je ook afspraken maken over hoe de factuur verdeeld zal worden. Reist iemand van je collega’s buiten Europa en wil hij graag blijven roamen? Dan kan je afspreken dat jullie de rekening achteraf opsplitsen. Zo is iedereen geholpen.

Roamingkosten in de EU en de rest van de wereld
Zakenreis of vakantie gepland? Dan ken je best de roamingkosten in Europa en de rest van de wereld. Ontdek onze 3 praktische roamingtips.
Videohouse stuurt live televisiebeelden via 4G
Videohouse bespaart door live televisiebeelden over het mobiele 4G-netwerk te sturen. Vaarwel dure satellietwagens, helikopters en vliegtuigen!
Telecom die net zo flexibel is als eb en vloed
Supersnel vast internet is een basisbehoefte voor Toerisme Oostende. Ook mobiel wil de dienst zorgeloos kunnen bellen.
DCA is steeds online met een 4G back-uplijn
Bouwbedrijf DCA heeft een internetverbinding met een 4G back-up. Deze garandeert de toegang tot het internet wanneer de verbinding via de vaste internetkabel wegvalt.
5G voor bedrijven? Dit is wat je moet weten
5G wordt uitgerold en biedt heel wat nieuwe mogelijkheden. Wat kunnen bedrijven met deze technologie doen?
Wanneer heb je een mobile fleetmanager nodig?
De smartphone is een essentieel onderdeel van het verloningspakket. Hoe beheren bedrijven best zo’n uitgebreide mobile fleet?