Hoe is SecuriQam ontstaan?

16 juni 2022 - 3 min

We kennen allemaal de verhalen van grote succesvolle bedrijven die ooit klein gestart zijn in de garage thuis. Verhalen over ondernemers met een goed idee en de ambitie om van die droom een werkelijkheid te maken. Vandaag delen we graag een gelijkaardig verhaal: dat van SecuriQam Connect, een product dat minder dan 10 jaar geleden het levenslicht zag in een garage thuis, maar intussen een volwaardig Telenet Business product is.

Het prille begin

Bijna 10 jaar geleden startte de ontwikkeling van SecuriQam onder leiding van Raf Schrijvers, toen verantwoordelijk voor innovatie en product management bij Securipoint. Het probleem waar klanten zoals Steden en Gemeenten en Politiezones tegenaan liepen, was het gebrek aan stroom en connectiviteit op veel plaatsen waar cameratoezicht nodig was. De vraag naar verplaatsbare autonome camera’s steeg, en de eerste stap in de evolutie werd gezet door IP-camera’s te voorzien van een batterij. Dit gebeurde in de garage tijdens vrije uren, want overdag was het Securipoint team bezig met de dagdagelijkse taken en installaties bij klanten. In deze initiële fase was er geen ruimte voor grote investeringen in het product, en werkten Raf en zijn team enkel met beschikbare en betrouwbare componenten om het idee voor een verplaatsbare camera verder te ontwikkelen.

 

Verdere ontwikkeling

De garage thuis werd al snel te klein en het team verhuisde de verdere ontwikkeling naar de bedrijfslocatie in Wemmel. Naarmate er meer capaciteit nodig was, werd ook die locatie te klein en week het team uit naar een leegstaande ruimte in het kantoor van Wommelgem.

 

Naast batterijen werden nog andere componenten aan het concept toegevoegd. Er kwamen routers bij om te kunnen connecteren via 3G, en later ook 4G. En waar de behuizing aanvankelijk rechthoekig was, schakelde het team over op een buisvormige oplossing die makkelijker hanteerbaar was en beter paste in het straatbeeld. Van bij het begin lag er bij de ontwikkeling van SecuriQam een grote focus op het bouwen van een slimme en gebruiksvriendelijke oplossing met ingebouwde intelligentie, zoals videoanalyse, toegang op afstand en realtime notificatie.

Van Securipoint naar Telenet Business

Aanvankelijk startte de ontwikkeling van SecuriQam dus bij Securipoint, een dochterbedrijf van TeleLinq, dat geleid werd door Peter Roelens. In 2015 smolt Securipoint samen met haar vier andere zusterbedrijven tot ICT integrator Nextel, met kantoren in Wommelegem en Zaventem. Het portfolio van Nextel bleek een mooie aanvulling op wat Telenet Business al deed, en in oktober 2017 nam Telenet Group Nextel over. Niet alleen breidde Telenet Business hiermee zijn ICT portfolio uit, het opende ook heel wat deuren voor de SecuriQam oplossing die er een mobiel netwerk ter beschikking kreeg.

 

Grenzen verleggen

Het feit dat SecuriQam van bij het begin geconcipieerd is als een slim en gebruiksvriendelijk systeem, maakt dat er heel wat toekomstpotentieel in zit. Het concept kan in de toekomst een slimme hub worden dat veel meer doet dan camerabeelden analyseren en versturen. Connectivieit speelt hier uiteraard een grote rol, en omwille van de hoeveelheid data die er mee gepaard gaat, zoekt SecuriQam Connect vaak de grenzen op van wat vandaag mogelijk is. Denk maar aan zeer hoge maandelijkse datavolumes of hele grote bandbreedtes. “Toen we meer opslagruimte nodig hadden, kwamen we intern aankloppen met de vraag voor enkele terabytes aan opslagcapaciteit. De persoon aan wie we de vraag stelden, dacht dat we ons vergisten en eigenlijk gigabytes bedoelden. Maar we hadden het toen wel degelijk over terabytes, wat aantoont dat we met SecuriQam Connect toch de innovatiekar trekken,” aldus Raf Schrijvers.

 

Toepassingen waar SecuriQam Connect zich prima toe leent zijn bijvoorbeeld het bestrijden van sluikstorten en kleine criminaliteit, de strijd tegen vandalisme of het al dan niet tijdelijk beveiligen van een omgeving, zoals bij een bezoek van staatshoofden of een concert. Raf Schrijvers: “Met machine learning, kunstmatige intelligentie en 5G zal het aantal toepassingen nog sterk toenemen en de positieve impact ervan op de maatschappij nog groter worden”.

Schrijf je in voor meer inspiratie*

Ontdek interviews, podcasts en andere content

Word uitgenodigd voor webinars, beurzen en netwerk-events

Download e-books en whitepapers

* We sturen je via e-mail op regelmatige basis onze content. Je ontvangt geen commerciële berichten of voorstellen. Uiteraard kan je op elk moment uitschrijven, of je voorkeuren aanpassen via de link onderaan elke e-mail. Door je in te schrijven aanvaard je het privacybeleid van Telenet