Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 

Wat is IPv6?

{{lineValue}}

Er zijn ontelbaar veel toestellen die via het internet met elkaar communiceren: smartphones, computers, printers, camera’s ... Al die toestellen hebben hun een eigen IP-adres (internetprotocol-adres). Dankzij dat adres kunnen ze verbinding maken met het internet en met elkaar communiceren.

IPv4 en IPv6

 

Surfen via IPv6

 

Instellingen voor IPv6

IPv4 en IPv6

Er zijn 2 soorten internetprotocols die wereldwijd worden gebruikt: IPv4 en IPv6.

  • IPv4 (versie 4 van het internetprotocol) is het eerste protocol dat door alle computers op het internet wordt ondersteund. Het grootste deel van het dagelijkse internetverkeer loopt nog altijd via IPv4. Het bestaat uit 32 bits en maakt 4,3 miljard unieke IP-adressen mogelijk. Maar door het toenemende internetgebruik wereldwijd zijn dat er al lang te weinig.
  • IPv6 (versie 6 van het internetprotocol) is de opvolger van IPv4. Omdat IPv6 uit 128 bits bestaat, zijn er bijna oneindig veel IP-adressen mogelijk. Het is de tweede versie van het internetprotocol die wereldwijd in gebruik is genomen.

Fun fact

De tussenliggende versie IPv5 bestond net als IPv4 maar uit 32 bits. Daarom is het nooit een standaardprotocol geworden. Met IPv6 heeft élke aardbewoner zo’n 50 quadriljard IP-adressen ter beschikking (50.000.000.000.000.000.000.000.000.000). Daarmee komen we normaal wel een tijdje toe …

 
 

Surfen via IPv6

Naast het zo goed als oneindig aantal IP-adressen heeft IPv6 ook nog andere voordelen.

  • Bij IPv4 moeten verschillende toestellen op dezelfde modem een IP-adres delen. Bij IPv6 hebben al je toestellen een uniek IP-adres om met je thuisnetwerk te verbinden. Daardoor loopt de communicatie tussen die toestellen vlotter.
  • IPv6 is veiliger dan IPv4 en dus minder vatbaar voor hacking.
  • Je verbinding is ook beter en sneller met IPv6.

Om via IPv6 te surfen, moeten je modem, je thuisnetwerk, het toestel waarmee je surft, je besturingssysteem, je software en de website waar je naar surft IPv6 ondersteunen. Check hier alvast de technische specificaties van je modem.

Nog niet alles compatibel met IPv6?

Wees gerust, je surft gewoon verder met je IPv4-adres. Tenzij je een fervente gamer bent, merk je in de praktijk nog geen groot verschil. IPv4 en IPv6 blijven nog jarenlang naast elkaar bestaan.

 
 

Instellingen voor IPv6

Heb je een modem die IPv6 ondersteunt? Dan vind je een aantal instellingen voor IPv6 bij de geavanceerde instellingen van je modem. Je ziet er onder andere alle toestellen die met je modem zijn verbonden en hun IP-adres.

 

Meer weten over de geavanceerde instellingen van je modem?

Lees er alles over.

 
 
 
 

Relevant voor u

Momenteel zijn er geen persoonlijke aanbevelingen voor u.
Momenteel zijn er geen persoonlijke aanbevelingen voor u.

Contacteer ons!

Graag hulp of meer uitleg?

WhatsApp

WhatsApp

Stel je vraag via WhatsApp.

WhatsApp
 
Mail ons

Mail ons

Stel uw vraag via ons contactformulier

Mail ons
 
Kom langs

Kom langs

Bezoek een business partner

Kom langs