Webmail

Klaar voor morgen, met 5G van Telenet

5G in een notendop? Da’s razendsnel en superstabiel internet, en dat allemaal via mobiele data. Bij Telenet geloven we in de toekomst. Daarom maken we je graag klaar voor morgen, met een snelle en betrouwbare 5G-verbinding.

Wat is 5G (niet)?

5G is de vijfde generatie in mobiele netwerktechnologie. De dataverbinding is betrouwbaarder, sneller en energiezuiniger dan haar voorgangers. Wist je dat je met 5G gevoelig sneller surft dan met 4G?
 

Lees hier meer over de oudere generaties mobiele netwerken.

5G biedt talloze mogelijkheden voor bedrijven

5G zal in de eerste plaats grote veranderingen voor de bedrijfswereld met zich meebrengen, met eindeloze mogelijkheden voor zo goed als alle sectoren. En daar profiteert de eindgebruiker natuurlijk ook van, onder andere dankzij de snellere en betere dienstverlening die 5G mogelijk maakt. Op deze pagina vind je de verschillende voordelen en toepassingen van 5G, zowel voor bedrijven als voor particulieren.

Voordelen van 5G

Behalve de snelheid, heeft 5G nog een pak andere voordelen:

Stabielere en betrouwbare verbinding

Een stabielere en betrouwbaardere verbinding, uitermate geschikt voor verschillende industriële bedrijfstoepassingen, maar ook voor bijvoorbeeld noodcommunicatie tussen de hulpdiensten tijdens een evenement.

Minder vertraging

Snelle reactietijd en minder vertraging in de dataverbinding (ook ‘latency’ genoemd). Met andere woorden: de tijd tussen het zenden van gegevens en het ontvangen ervan, is veel korter. Dat is ook waarom zelfrijdende auto’s op 5G functioneren: de tijd tussen het moment waarop de wagen een obstakel ziet waarvoor hij moet uitwijken en het daadwerkelijke uitwijken moet zo kort mogelijk zijn. Een lage latentie maakt dat mogelijk.

Grotere capaciteit

Grotere capaciteit: er kunnen aanzienlijk meer toestellen met elkaar verbinden op hetzelfde netwerk. Met andere woorden: 5G zorgt voor een lage congestiegraad. Op ons netwerk heb je nooit last van files. Pinky promise!

Network slicing

5G maakt network slicing mogelijk. En nee, dat heeft niks te maken met pizza. 😉 Het 5G-netwerk kan je opdelen in verschillende slices, die specifieke toepassingen of instanties mogen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een slice speciaal voor de hulpdiensten op een festival. Network slicing zorgt voor hogere garanties: sterkere betrouwbaarheid én nog meer veiligheid.

Nieuwe toepassingen

5G maakt een hele waaier aan nieuwe toepassingen mogelijk, of gemakkelijker. Denk maar aan Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR), de metaverse, smart cities en natuurlijk the Internet of Things (IoT). Of je nu een early adapter bent, of eerder het “Doe maar gewoon, da’s al gek genoeg”-type: vroeg of laat plukt iedereen de vruchten van 5G!

Wat heb ik nodig voor 5G?

Om 5G te kunnen gebruiken, moet er aan drie essentiële criteria voldaan zijn.

Je telefoon is 5G-ready

De meest recente toptoestellen zijn natuurlijk al uitgerust om het 5G-signaal te ontvangen. Op de website van het merk van je smartphone vind je meer informatie over de compatibiliteit van jouw specifieke model. Als dat 5G kan ontvangen, je mobiele abonnement 5G-data bevat en je je in een regio met 5G-bereik bevindt, dan krijg je een pop-up op je scherm te zien, die je vraagt om een update uit te voeren of om de nieuwe instellingen te accepteren.

 

Niet vergeten: als Telenet-klant krijg je tot wel 30% korting op 5G-smartphones!

Je hebt een mobiel abonnement met toegang tot 5G

En zo’n formules hebben wij natuurlijk in de aanbieding.

Neem een kijkje tussen onze 5G-abonnementen.

Het 5G-netwerk is in jouw buurt uitgerold. (We’re on it!)

De uitrol van het netwerk verloopt stapsgewijs, want dat supersnelle internet vraagt wat aanpassingen aan de huidige voorzieningen. De regio’s waar de vraag het grootst is, komen het eerst aan de beurt, maar op termijn zal iedereen kunnen genieten van 5G.

 

Bekijk hier de voortgang van de uitrol.

De vele toepassingen van 5G – nu en in de toekomst

Je hebt het ondertussen al wel door: wij zijn héél enthousiast over 5G. Niet alleen omdat het zo snel en betrouwbaar is, maar ook omdat het zo veel nieuwe mogelijkheden creëert, voor zowel het openbare leven, de bedrijfswereld als voor jou persoonlijk.

Verregaande openbare diensten

Van haarscherpe bewakingscamerabeelden tot een betere connectiviteit voor hun bewoners: 5G maakt steden slim. In zulke smart cities zien we bijvoorbeeld grote verbeteringen op het vlak van infrastructuur, betaal- en identificatiesystemen, luchtvervuiling en energieverbruik.

Virtual en Augmented Reality (VR en AR)

De uitrol van het 5G-netwerk zal ook een boost geven aan VR- en AR-video’s. En die kunnen op vele verschillende manieren ingezet worden. Ken je VRiendje al? Dit robotje met 360°-camera laat langdurig zieken even uit het ziekenhuis ontsnappen. Zo kunnen leerlingen alsnog de les (virtueel) bijwonen of kan oma toch nog ‘naast’ opa naar haar favoriete soap kijken.

Internet of Things (IoT)

Je koffie die klaarstaat op het moment dat je uit je bed rolt, een gesproken weerbericht terwijl je doucht en een zelfrijdende auto die je – zonder file! – naar je werk brengt: the Internet of Things lijkt een scène uit een of andere futuristische film, maar is dankzij 5G geen verre toekomstmuziek meer. Laat de ijzersterke stabiliteit en hoge capaciteit van het 5G-netwerk maar alle werk doen; zo kan jij des te meer genieten van het leven.

 

Intelligence of Things

Een stapje verder dan het Internet of Things is de Intelligence of Things. Die ontstaat wanneer het Internet of Things gepaard gaat met artificiële intelligentie. Denk bijvoorbeeld aan precisielandbouw, waarbij vele verschillende sensoren data verzamelen over bijvoorbeeld de benodigde hoeveelheid water, licht en voedingsstoffen voor de gewassen.

Gamen met 5G? Kinderspel!

Of je nu zelf een liefhebber bent van het betere computerspel of bengels hebt rondlopen die niets liever doen dan uuuuuuuuuuuren achter hun smartphone aka mobiele spelconsole te spenderen: met 5G hoef je je geen zorgen te maken over netwerkverzadiging, verbindingsproblemen of lange laadtijden. Ook hier zullen VR en AR in de toekomst een grotere rol spelen. De spelregels van 5G? Supersnel, stabiel en betrouwbaar. Score!

Blijf mee met 5G

We zijn meer dan ooit in beweging. Lange treinrit voor de boeg? Werk gewoon rustig verder dankzij je 5G-verbinding. Maar dat hybride werken 2.0 vraagt natuurlijk een grotere inspanning van het netwerk: ook hiervoor hebben we een snelle en stabiele verbinding nodig. Lees meer over wat 5G voor bedrijven kan betekenen.

Op 5G kan je bouwen

Wie in de bouwsector werkt, weet dat BIM-modellen het werk een pak vergemakkelijken. Deze 3D-modellen bevatten uitgebreide informatie over materialen, verantwoordelijken, uit te voeren taken en contactpersonen; en dat allemaal op één centrale plaats. Maar zo’n modellen zijn zware bestanden. Ook hier vergemakkelijkt 5G het werk voor jou en je collega’s, dankzij de hoge bandbreedte, de lage latentie (vertraging op de connectie) en de cruciale stabiliteit.

Charlie and the … smart factory

Ook voor productiesystemen gaat er met 5G een hele nieuwe wereld open. Draadloze productieprocessen, realtime opvolging van het product en geoptimaliseerde communicatie tussen alle betrokken partijen: het zijn slechts enkele van de vele voordelen die 5G voor manufacturing kan hebben. De introductie van Intelligence of Things betekent bovendien dat alle productieprocessen veel beter gestroomlijnd kunnen worden, want productiecentra zullen in staat zijn om heel specifieke, gedetailleerde data te verzamelen over elk aspect van het productieproces. Dat wil zeggen: meer efficiëntie en minder verspilling van tijd en middelen. Hallo, smart factory!

Kanjers van kansen binnen transport en logistiek

Of het nu over slimme stocktellingen gaat, chauffeuropleidingen met behulp van virtual reality of leveringen via drones: de mogelijkheden binnen de logistieke sector zijn immens. Actief in deze branche? Zet je dan maar schrap voor de komst van ‘smart logistics’ en laat je verbazen door een nieuwe definitie van efficiëntie, dankzij 5G!

Betere service voor je klanten

Werk je in de retail? Dan kan je dankzij 5G en VR en/of AR nog beter inspelen op de noden van je klanten, door hen je product al te laten beleven nog voor ze het kopen. De inrichting van een nieuwe woonst? Een fris likje verf tegen de muur? Of een nieuwe vloer leggen? Met AR- en VR-toepassingen lopen je klanten al rond in hun nieuw ingerichte huis, nog voor ze hun favoriete look gekozen hebben.

5G: Gezondheid en overheid

5G en je gezondheid

Naar de effecten van elektromagnetische straling op de gezondheid wordt al decennialang onderzoek gedaan. En da’s niet meer dan logisch: ook voor ons bij Telenet is gezondheid het allerhoogste goed. Daarom houden we ons uiteraard strikt aan alle voorschriften en reguleringen op vlak van straling.

5G en de rol van de overheid

Wat heeft de overheid nog meer te zeggen over 5G? Veel, zo blijkt uit de website die de Federale Overheidsdienst Volkgezondheid, de Federale Overheid, de Vlaamse, Brusselse en Waalse regeringen en het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) samen lanceerden, in samenwerking met het federale onderzoekscentrum Sciensano. Hier vind je nog meer info over de precieze werking van 5G en de invloed op onze wereld.

Veelgestelde vragen over 5G

Om 5G te kunnen gebruiken, heb je drie dingen nodig: een toestel dat klaar is voor 5G, 5G-bereik in je regio en een Telenet Mobile, ONE, KLIK, King/Kong Business of een Business Mobile-oplossing. Triple check? Dan krijg je een pop-up op je smartphone om nieuwe instellingen te accepteren of een update te doen. Je kan de update ook manueel uitvoeren via de instellingen van je smartphone.

 

Zodra dat is gebeurd, kan je 5G gebruiken. Je schakelt dan vanzelf over naar het 5G-netwerk, daar waar het beschikbaar is.
 

De meeste recente toptoestellen kunnen het 5G-signaal ontvangen. Wil je weten of jouw toestel compatibel is? Surf dan even naar de website van het merk van je toestel (Samsung, Apple, OPPO, …). Is je toestel compatibel, heb je 5G-bereik in je regio én heb je Telenet MobileONE, KLIK, King/Kong Business of Business Mobile? Dan krijg je een pop-up op je smartphone om nieuwe instellingen te accepteren of een update te doen. Niet alle 5G-ready smartphones krijgen die pop-up op hetzelfde moment. De fabrikanten moeten de update per type toestel goedkeuren.

De uitrol van het 5G-netwerk gebeurt geleidelijk. Regio’s waar de vraag het grootst is, komen daarbij eerst aan de beurt. Kijk op de kaart op onze website of jij in zo’n regio woont of werkt.

 

Nog geen 5G in jouw regio? Geen zorgen, het huidige 4G-netwerk kreeg al verschillende updates en kan flink wat verkeer aan. Daarmee zit je nog jaren goed.

 

Je hebt Telenet Mobile, ONE, KLIK, King/Kong Business of Business Mobile nodig om te kunnen surfen via 5G. Als je smartphone 5G-klaar is én je woont of werkt in een regio waar er 5G-signaal is, krijg je een pop-up om nieuwe instellingen te accepteren of een update uit te voeren.

Dankzij 5G surf je onderweg tegen dezelfde snelheden als op kantoor: je kan downloaden tot 1 Gbps en uploaden tot 65 Mbps. Ideaal om vlotter te videobellen met je klanten, een groot bestand nog sneller te downloaden of je favoriete serie te streamen zonder onderbrekingen.

Lees meer over 5G en gezondheid op de website van de overheid.

Dat kan, afhankelijk van de roamingovereenkomsten tussen de verschillende providers en de uitrol van het 5G-netwerk in het land in kwestie.
 

Nog even wat meer lezen? Da's zeker!

Artikel

5g beter dan 4g voor jouw zaak
Is 5G de toekomst voor jouw zaak? Het internet van de toekomst biedt heel wat meer mogelijkheden dan 4G. Ontdek welke voordelen het voor jou heeft!
NB IoT-technologie voor een beter databeheer
De kracht achter G.M. Electronics zijn onze duizenden simkaarten. Zij maken de perfecte monitoring op afstand mogelijk – van a tot z.

Hoe kunnen we je helpen?

Met welke vraag jij ook zit, je kan op ons rekenen. Wij staan voor je klaar op de manier die het beste bij jou past: via telefoon, WhatsApp, e-mail of in één van onze winkelpunten.