nl

Wanneer betaal je roamingkosten?

Met roaming bedoelen we bellen, sms’en en surfen met je mobiele telefoon in het buitenland. Daar zijn soms roamingkosten aan verbonden die verschillen per land. Zoek hieronder je bestemming op en bekijk de tarieven.

Roamingkosten op reis

Binnen de EU

In landen binnen de EU, Noorwegen, Lichtenstein, Ijsland, Gibraltar en het Verenigd Koninkrijk betaal je geen roamingkosten. Je gebruikte belminuten, sms’en en data gaan dus van je abonnement zoals dat in België gebeurt. Meer verbruikt dan inbegrepen in je abonnement? Dan gelden dezelfde tarieven als in België.

 

Je betaalt bijvoorbeeld geen roamingkosten als je met een Belgisch nummer:

  • belt vanuit Italië naar een Belgisch, Italiaans of Spaans nummer.
  • belt vanuit België naar een Belgisch nummer in Spanje.

Buiten de EU

Bel, sms of verbruik je data in landen buiten de EU? Dan betaal je wel roamingkosten. Als je belt vanuit België naar een niet-Belgisch nummer doe je dat ook aan internationale tarieven. Omdat die kosten snel oplopen, blokkeren we automatisch je diensten bij € 60,5 verbruik buiten bundel.

 

Je betaalt bijvoorbeeld wel roamingkosten bij:

  • een uur tv-kijken in Zwitserland. Dat kan oplopen tot €5.100 (1,7 GB aan € 3/MB) en in sommige landen zelfs tot € 16,94/MB.
  • een telefoongesprek vanuit België naar een Spaans nummer.

*Opgelet, heb je een ONE(up) of KONG Unlimited? Dan krijg je voor de EU-tariefzone per telefoonnummer met onbeperkte mobiele data (unlimited SIM) 40 GB voor ONE(up) of 56 GB voor KONG Unlimited. Als je meer data verbruikt, betaal je € 0,0018/MB. Heb je een telefoonnummer met beperkte mobiele data (limited SIM) in je ONE(up)? Dan gelden de datatarieven buiten bundel. Meer info vind je op de tarievenpagina.

Wat met grensgebieden?

In een grensgebied kan je gsm ongevraagd verbinden met een netwerk buiten de EU-zone als dat beter bereik heeft. Zo kan je toch kosten aangerekend krijgen. Om dat te vermijden, zet je dataroaming uit via de instellingen van je toestel. Zo vermijd je wel alleen roamingkosten voor mobiel surfen. Het werkt niet voor bellen en sms’en.

 

Je verbruik zie je zo op je aanrekening staan:

  • Inbegrepen verbruik valt onder: Verbruik inbegrepen in je abonnement. Ook als je dat buiten België deed.
  • Buitenlands verbruik buiten je abonnement valt onder: Aangerekend verbruik: Internationaal.

Tips & tricks bij roaming

Kijk in het buitenland zeker je verbruik na via MyTelenet of via de MyTelenet-app.

  • Vergeet het zonenummer (+31, +33, …) niet als je belt naar een buitenlands nummer of vanuit het buitenland naar huis (+32).
  • Heb je in het buitenland toegang nodig tot nooddiensten, publieke waarschuwingen of betalende nummers? Gebruik dan dit overzicht van belangrijke nummers in Europa. Kies het land waar je je bevindt en bekijk de mogelijkheden.

Wanneer je roamt op een buitenlands netwerk, kan de kwaliteit van de dienstverlening in dat land afwijken van de kwaliteit die je gewoon bent op het netwerk van Telenet in België. De kwaliteit van de roamingdienst is onder meer afhankelijk van de beschikbare netwerktechnologieën, de lokale netwerkdekking, de beschikbare snelheid en eventuele beperkingen die de lokale netwerkoperator toepast. Bekijk onze lijst met roamingpartners.