Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 
 
 
 
 

YOUTUBE-VIDEO’S UPLOADEN EN PROMOTEN IN 5 STAPPEN NAAR MEER CLICKS EN VIEWS

Epic moment, dames en heren! Je hebt voor het eerst een video geshoot én gemonteerd. En nu begint het natuurlijk te kriebelen om het eindresultaat op YouTube los te laten. Easy, tiger! Weet je het fijne al van thumbnails, zoekwoorden en clickbait? Wie nu met zijn mond vol tanden staat, zet zijn plannen best nog enkele minuten on hold. Tot nà het lezen van dit artikel, om precies te zijn. We vertellen je alles over het uploaden en promoten van video’s op YouTube. Zo scoor je binnenkort de ene view na de andere!

1. Instellingen

Je hebt een account aangemaakt op YouTube en klikt rechtsboven op YouTube Studio om je filmpje met de wereld te delen. Maar argh, er verschijnt een foutmelding waarin staat dat je video niet geschikt is om te uploaden. Why?! Wel, op dit kanaal gelden er een aantal basisregels. Film altijd horizontaal met een beeldverhouding van 16:9 en een resolutie van full hd of 1080p. Dat doe je door te sleutelen aan de instellingen van je camera. Het finale bestandstype sla je op als mp4 om rechtstreeks in te laden op YouTube. Verder zijn er geen specifieke richtlijnen over de duur van je video. Zolang het maar interessant blijft voor je kijkers, toch?

2. Titel en beschrijving

Nog zo ’n nice-to-know! De titel en beschrijving van je video zijn ontzettend belangrijk. Ze vertellen niet alleen wat kijkers kunnen verwachten, maar zorgen er ook voor dat je filmpje beter scoort in de zoekresultaten. Een goede titel en omschrijving leveren dus al snel meer clicks en views op.

 

Maar hoe begin je eraan? Denk vooral logisch na en gebruik zoekwoorden die aansluiten bij de inhoud van je video. Zet de belangrijkste info eerst, schrijf in volzinnen en gebruik niet enkel keywords, want dat is verwarrend en leest niet vlot. Bij een beschrijving mag je maximum 5.000 tekens toevoegen. Dat geeft je voldoende ruimte om je video te omschrijven, maar ook gegevens toe te voegen zoals links naar je social media. Kortsluiting in je hoofd? Google Trends en Zoekwoordplanner geven je inzicht in synoniemen en meest gebruikte zoektermen van het moment. Topsites!

 

Nog een tip: Je kunt de vindbaarheid van je video verder verhogen door een categorie en een 5-tal tags toe te voegen. Je weet wat je te doen staat …

3. Thumbnail en clickbait

Letterlijk: een kleine weergave van iets groters. Maar in YouTube-land is een thumbnail eigenlijk een statische afbeelding die toont waarover de video gaat. Noem het gerust de visuele samenvatting van je titel. Zo’n thumbnail bepaalt of mensen effectief doorklikken en je filmpje afspelen.

 

Je kunt de foto automatisch laten genereren, wat overeenkomt met een momentopname uit je video. Of je kunt zelf een thumbnail in elkaar knutselen, wat veel meer mogelijkheden biedt. Het grote voordeel is dat je een afbeelding creëert die 100% bij de look-and-feel van je kanaal past. En naast personaliseren kun je ook tekst en emoji’s toevoegen.

 

Misschien heb je ook al gehoord van clickbait op Youtube. Dat betekent in deze context zoveel als een thumbnail die opvallend is, nieuwsgierig maakt en verwachtingen opwerkt zodat mensen op een video klikken. Elke YouTuber doet het vandaag en er is niets verkeerd met een beetje teasen. Maar als je thumbnail te misleidend of shockerend is, grijpt YouTube in door je filmpje offline te halen. Dus ga op zoek naar het juiste evenwicht!

4. Extra’s

Wil je echt uitpakken met een professionele video? Dan voeg je best enkele video-elementen toe zoals een kaart en eindscherm. Een kaart is een poll, playlist of externe linkEen eindscherm zorgt ervoor dat mensen kunnen doorklikken naar andere interessante filmpjes en zich makkelijk kunnen abonneren op je kanaal. Je komt bij de video-elementen via stap 2 van de YouTube Studio. Een aanrader!

5. Spread the word

Zodra je video online staat, wil je uiteraard het aantal views zien pieken. Het algoritme van YouTube is vandaag zo onvoorspelbaar dat je het geluk best een duwtje in de rug geeft. Een mooie banner op je kanaal kan wonderen doen. Vermeld daarop zeker wanneer er een nieuw filmpje verschijnt en stimuleer mensen via deze weg om zich te abonneren en notificaties aan te zetten. Zo krijgen mensen telkens een melding als je een video publiceert.

 

Daarnaast is je filmpje ook het beginpunt van een communicatiestroom. Neem een fragment uit je video en pas het resultaat aan voor Facebook, Instagram Stories en Snapchat. Maak een stijlvolle foto en zet een post op Instagram. Of schrijf catchy copy voor Twitter. Schakel dus àlle tools in om nieuwsgierigen te lokken naar je YouTube-kanaal!

 

Puntje bij paaltje, een video uploaden en promoten vraagt oog voor detail. Met een simpele druk op de knop kom je er niet. Maar eens je de smaak te pakken hebt, gaat de publicatie verrassend snel. Het is een boeiende leerschool waar je eindeloos kunt proberen, aanpassen en optimaliseren. Bovendien helpt YouTube voortdurend met heldere tips en handige tutorials. Dus wat houdt je nu nog tegen? (Dat was een retorische vraag)

Meer inspiratie

 
 
 
 

Meer inspiratie

 • Q&A met youtuber ergin arslanbas van achterklap

  De Belgische Youtuber Ergin Arslanbas is de creatieve alleskunner van het kanaal Achterklap. Een Q&A over youtuben, je eigen ding doen en omgaan met negatieve comments.

  lees meer
 • Wat vlog je wel en wat niet?

  Je eigen vlogs maken? Yes please! Maar over welke topics praat je en waarop moet je letten als newbie? YouTuber Ergin verklapt de do’s-and-don’ts voor video’s mét inhoud.

  lees meer
 • Hoe creëer je een sterk online imago? De 5 essentials van personal branding

  Je bent wat je youtubet. We onthullen de basics om te schitteren in de virtuele wereld!

  lees meer