Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 
 
 
 
 

Heb jij de naam van je kind al eens gegoogeld? Daarom moet het volgens experts

De meeste ouders googelen enkel de naam van hun toekomstige kind als ze op zoek zijn naar inspiratie. Maar de volledige naam googelen als ze een paar jaar oud zijn? Dat gebeurt zelden. En toch is het nodig, zeggen experts.

 
 
 
 

Omdat de meeste ouders aan ‘sharenting’ doen – het online delen van foto’s en filmpjes van hun kroost – krijgen kinderen al op (heel) jonge leeftijd een digitale tattoo. Er verschijnt online informatie over hen, nog vóór ze zelf hun eerste stapjes op internet gezet hebben. Ook jeugdbewegingen, sportclubs en andere hobbygroepen delen misschien weleens foto’s van jouw kinderen op hun sociale media. Af en toe de naam van je kind googelen om te zien hoe groot die digitale voetafdruk is én om te checken of er niks ongepast op het internet staat, is daarom een goed idee zegt Elke Boudry van Mediawijs.

“Je hoeft dat niet consequent elke maand te doen, maar ga zeker af en toe eens kijken, en liefst samen met je kind. Zo kunnen jullie kijken naar de digitale voetafdruk die door anderen is nagelaten. Misschien staan er wel dingen op die je kind niet fijn vindt? Dan kan je vragen aan degene die de foto online heeft gezet, om deze er weer af te halen. Het is een goeie manier om je kinderen al van jongs af aan vertrouwd te maken met privacy op internet.”

Ook media-expert Boris Collin pleit ervoor om ouders én kinderen op jonge leeftijd bewust te maken van hun digitale tattoo: “De meeste ouders googelen hun eigen naam weleens, maar nooit die van hun kinderen. Maar hoe groter kinderen worden, hoe meer digitale sporen er te vinden zijn. Je doet er als ouder goed aan om die in de gaten te houden.”

Meer inspiratie