Tips vam Vthorben: Zo word je een pro in Fortnite
Ben je nieuw in Fortnite? Met deze tips van topspeler vThorben word jij in één klap een pak beter!
lees meerBrengt je kind zijn tijd het liefst van al onderuitgezakt in de zetel door, met een controller in de hand? Of gehypnotiseerd voor het computerscherm? Kraamt zoon- of dochterlief een taal uit die termen als ‘grinden, ‘noob’, ‘quickscope’ en ‘utility’ omvat? Dan heb je een doorgewinterde gamer in huis. En neemt hij of zij wel eens deel aan een game-competitie? Dan is dat schermstarende kind plots een esporter!
Toegegeven, de wereld van e-sports is er eentje waarin veel ouders niet helemaal thuis zijn. Dus we beginnen bij het begin. E-sports (electronic sports) zijn competities voor videogamers.
Sommige games worden gespeeld in teamverband, andere door individuele spelers. Dat kan op een pc, spelconsole, tablet of mobiele telefoon. ‘Gewoon’ gamen is voor de lol, terwijl e-sports een competitieve activiteit en een professioneel gebeuren zijn. Of het spelen van computerspellen ook écht een sport is? Daarover zijn de meningen verdeeld.
Enkele van deze titels doen waarschijnlijk wel een belletje rinkelen: FIFA, League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO), Fortnite, Dota 2, Call of Duty, … De games zijn op te delen in verschillende categorieën: schietspellen (shooters), strategie/MOBA, sportgames, vechtgames, battle royale (zoals Fortnite). Het doel varieert per titel: van de winnende goal scoren tot het ‘killen’ van de vijand. Dikke fun verzekerd!
Praat je zoon of dochter wel eens over Noward, DRG, Bwipo, ScreaM, Ex6TenZ? Dat zijn stuk voor stuk Belgische topspelers die op wereldniveau meedraaien. Ze zijn allemaal jonger dan 30, reizen de aardbol rond en verdienen goed hun boterham met competitief gamen.
Naast in je woonkamer worden e-sports ook gespeeld op gigantische internationale toernooien. Daar wordt niet enkel om de eer gestreden, maar ook om flinke geldsommen. Denk gerust aan een prijzenpot van 35 miljoen dollar per toernooi.
De meeste grote toernooien worden in het buitenland georganiseerd, vooral in Azië en Amerika. Maar ook dichter bij huis valt van alles te beleven. Zo komen fans van Counter-Strike op ESL Cologne en Rotterdam DreamHack aan hun trekken, terwijl Dota 2-liefhebbers terecht kunnen op ESL Birmingham en ESL Hamburg.
Gelukkig kan je kind z’n favoriete teams ook aanmoedigen vanuit jullie living. Voor sommige toernooien moet je online (prijzige) kaartjes kopen om de wedstrijd op je eigen computer te kunnen volgen. Een meer budgetvriendelijke optie is de wedstrijd gratis streamen via YouTube of Twitch. Zo worden de toernooien van ESL (Electronic Sports League) live gestreamed op hun CS:GO, League of Legends en Dota 2 Twitch-kanaal. Achteraf zijn die filmpjes tijdelijk beschikbaar als video-on-demand. Op YouTube kan je de matchen en samenvattingen van PGL-toernooien terugvinden.
Zo. Je bent helemaal mee. En nu? Speel eens samen een game, bekijk een game-video (filmpje waarin je kijkt hoe iemand anders gamet) of praat met je kind over gamen. Vraag bijvoorbeeld eens naar zijn/haar favoriete e-sports-toernooien of spelers: da’s weer eens een ander onderwerp aan tafel.
Bron cijfers: https://www.vad.be/assets/factsheet_gamen_dec2018_def
Ben je nieuw in Fortnite? Met deze tips van topspeler vThorben word jij in één klap een pak beter!
lees meerGaming komt vaak in een negatief daglicht te staan. Maar is dat wel correct? Laura Herrewijn doet onderzoek naar de effecten van digitale games en haar conclusie is verrassend…
lees meerJe eigen vlogs maken? Yes please! Maar over welke topics praat je en waarop moet je letten als newbie? YouTuber Ergin verklapt de do’s-and-don’ts voor video’s mét inhoud.
lees meer