Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 
 
 
 
 

8 TIPS VOOR EEN WONDERMOOIE INSTAGRAM-FEED

Een casual #outfitoftheday, een #instagood vakantiemoment of een #nofilter zonsondergang … Instagram is de ultieme plek om te dagdromen. Influencers met ontelbare volgers weten onze zintuigen te prikkelen en brengen hun leven prachtig in beeld. Wil je je profiel een tikje professioneler aanpakken? We delen 8 hacks om je Instagram-feed om te toveren tot een account uit de boekjes.

#1 Stel een doel

Een sterk Instagram-account begint met een heldere doelstelling. Waarom wil je een eigen profiel en wat wil je ermee bereiken? Deze kernvragen helpen je om een duidelijk beeld te krijgen. Kook je vaak vegan en healthy? Maak van je feed een visueel receptenboek. Schuilt er een selfmade stylist in jou? Ga voor een excentriek lookbook. Of misschien wil je een online dagboek bijhouden, puur voor jezelf? Definieer waar je account voor staat en welke topics je naar voor wil schuiven. Het resultaat giet je in een aantrekkelijke Instagram-biografie, de omschrijving bovenaan je pagina. Zo weten potentiële volgers wat ze mogen verwachten en kan je je account gerichter vullen.

#2 Maak een moodboard

Even een creator’s block? Volg inspirerende accounts en hashtags voor je dagelijkse portie brainfood. Al dan niet in je niche. Gebruik de functie Zoeken en Ontdekken en typ relevante woorden die aansluiten bij je interessegebied. Sla zeker niet de gerelateerde hashtags en suggesties over. Ook de officiële accounts van Instagram posten coole updates en voorbeelden: @shop en @instagram. Kijk met een open blik naar de creatieve feeds. Welke foto’s posten ze? Welke kleuren gebruiken ze? En wat maakt hen uniek? Sla interessante beelden op in Instagram door op het bladwijzericoon rechtsonder te klikken of stel je eigen moodboard samen op Pinterest. Out with the old, in with the new!

#3 Definieer je eigen look-and-feel

Je krijgt welgeteld 3 seconden om een potentiële volger te overtuigen. Die eerste indruk, weet je wel. Een duidelijke bio is één ding, maar je foto’s geven uiteindelijk de doorslag. Je grid of foto-overzicht oogt meteen een stuk mooier als je binnen één kleurthema blijft. @idoitmyself gebruikt subtiele accenten en neutrale tinten om haar account op te smukken, terwijl @justwotravel en @carlaypage net kiezen voor verzadigde en levendige kleuren. Ook zwart-wit behoort tot de opties, naar het voorbeeld van @abu888 en @wk.ai. Of wat dacht je van snoepkleurtjes à la @roestompoes en @teber? Leg je kleurenpalet vast en hou je er daar ook aan.

#4 Val op met een ander kader

In een niet zo ver verleden kon je enkel vierkante foto’s publiceren op Instagram. Vandaag kun je lekker tegendraads doen met staande en liggende beelden. Kijk maar naar geslaagde accounts als @lafilledo en @lady.austin. Zelf eens proberen? Neem een foto, open Instagram, selecteer je afbeelding in de bibliotheek en klik op het pijltjesicoon linksonder om het formaat aan te passen. De witte omkadering neemt Instagram helaas niet over. Wil je echt uit de band springen met een opvallend frame? Een fotokader toevoegen doe je in externe apps zoals Snapseed, whitagram, Canva en Tezza of rechtstreeks in Instagram. Dubbelklik op een filter en duid de frame aan. @beautifulandyummy en @iamtonyhammond geven alvast het goede voorbeeld. Zo, klaar voor een experimentje?

#5 Zorg voor afwisseling

Te veel van hetzelfde? Boring! Je volgers zullen snel afhaken als je voortdurend in herhaling valt. Bekijk je feed als een verzameling van tegels, waarbij het geheel in balans is en elk element op zichzelf staat. Je houdt het spannend door te variëren in onderwerpen, perspectief en compositie. Wissel afbeeldingen af met quotes @cerebralmist, werk in horizontale lijnen @personaljournalapp of splits één foto in meerdere deelfoto’s @juniperoads met de tool Grids. Meteen een wereld van verschil!

#6 Zoek de juiste belichting

Over naar de foto zelf! Dé basis van een fotogenieke feed is een goede belichting. Vraag maar aan foodies die wanhopig een kiekje nemen in een gedimd restaurant. Daglicht is hier je BFF. Schakel die ongezellige tl-lamp uit en schiet je beelden buiten. Of verhuis je setting naar het raam of een heldere omgeving. Je zult zien dat het resultaat 10 keer beter is. Poef, instaproof!

#7 Bewerk je foto’s met dezelfde filter

Wat is een foto zonder finishing touch? Laat je afbeeldingen aansluiten bij de look-and-feel van je profiel en bewerk ze altijd op dezelfde manier voor een gestroomlijnde feed. Er zijn tal van apps die vergeetkousen een handje helpen. Met VSCO Cam speel je oneindig met helderheid, contrast, scherpte en kleur en verzadiging. Snuffel zeker op Pinterest voor ideeën. Typ ‘vsco filter’ in de zoekbalk en ontdek welke settings en combinaties een knap eindresultaat geven. De gekozen instellingen sla je op als persoonlijke filter om in de toekomst opnieuw te gebruiken. Fantastisch toch?

#8 Plan je posts vooraf

Je weet wat ze zeggen over haast en spoed. En dat geldt zeker voor Instagram. Constante kwaliteit vraagt tijd om een leuk concept te bedenken en beelden vast te leggen. Lijkt je dat een hele klus? Het is maar hoe je ‘t aanpakt! Voorzie enkele momenten per maand om alle foto’s te maken. Stel vervolgens een planning op met de dagen en tijdstippen waarop je gaat posten. Voeg tot slot de onderwerpen, bijhorende teksten en hashtags toe in het overzicht. Met tools als Later, Planoly en Gramboard.ai zet je posts klaar zodat ze later automatisch online verschijnen. Dé uitvinding van het jaar!

Is je respect voor influencers zonet met 200% gestegen? Terecht! Een oogverblindende Instagram-feed krijg je niet zomaar cadeau. Met bovenstaande tips kun je alvast een verdienstelijke inhaalbeweging maken naar meer skills en originaliteit. Maar hey, Instagram is geen ratrace en draait om plezier beleven en elkaar inspireren. Dus laten we dat vooral (her)ontdekken!

Meer inspiratie

 
 
 
 

Meer inspiratie

 • Q&A met youtuber ergin arslanbas van achterklap

  De Belgische Youtuber Ergin Arslanbas is de creatieve alleskunner van het kanaal Achterklap. Een Q&A over youtuben, je eigen ding doen en omgaan met negatieve comments.

  lees meer
 • Hoe film je een vlog

  Een vlog maken is veel meer dan praten tegen de camera. YouTuber Ergin Arslanbas overloopt de basics zoals beeld, geluid en belichting om een professionele video te schieten, met alles erop en eraan.

  lees meer
 • Hoe monteer je een vlog

  Monteren, het is een vak apart! Maar wel een dat je helemaal in de vingers kunt krijgen. Kijk mee over de schouder van YouTube-fenomeen Ergin Arslanbas en kom alles te weten over dé basisregels van editing.

  lees meer