Webmail

Ontdek in 3 minuten hoe startende ondernemer Judith Coffé haar work/life-balans aanpakt

Ondernemers gaan 200% voor hun zaak. Een kwestie van passie voor hun zaak. Zoals Judith Coffé van Bouquet Boho, waarmee we in aflevering #3 van Wondernemen kennismaken. Judith maakt boeketten van droogbloemen in bohemian stijl. Eerst deed ze dat als hobby, maar intussen heeft ze een eigen zaak. Hoe vind je je work/life-balans als startende ondernemer? “Je kiest als zelfstandige zelf welke 12 uur per dag je werkt...”

Als kind was Judith al graag in de natuur, maakte ze boeketjes in de velden. Later deed ze dat ook op de zolder van haar rijwoning, tot ze de sprong waagde en haar vaste baan opzegde om volop voor haar droom te gaan: ze opende haar eigen bloemenatelier in Tienen. Met prachtige creaties uit droogbloemen verzorgt Bouquet Boho de aankleding van winkels, restaurants, evenementen en interieurs - allemaal op maat van de klant. 

 

“Ik geniet nu elke dag van wat ik doe. Ik had een goedbetaalde job, en ik ben trots dat ik de stap heb gewaagd om een eigen zaak te beginnen. Ik heb het gevoel dat veel mensen vast blijven zitten in een job die ze eigenlijk niet graag doen. Maar daarvoor is het leven te kort vind ik, dus ga er gewoon voor! En als je op je gezicht gaat … dan is dat maar zo.”


“Het is hard werken en heel hard knallen voor je droom. Ik werk nu zeker niet minder dan vroeger. Ik werk continu, maar het is leuker. Het is zoals die bekende quote het samenvat: als zelfstandige kies je zelf welke 12 uur per dag je werkt.” Gelukkig helpt haar hond haar te ontspannen, door dagelijks lange wandelingen af te dwingen…  

Gouden tips van Judith Coffé

Tip 1: Leer te filteren 

 

“Ik wil met mijn zaak groeien in de richting van bepaalde opdrachten. Ik bouw het liefst installaties en hoop daarom in de richting van totaalaankledingen voor evenementen en bedrijven te groeien. Daarom filter ik steeds meer in opdrachten en maak ik steeds minder kleine boeketjes voor particulieren. Zo heb ik onder andere daarom mijn prijzenlijst aangepast: ik werk nu met pakketprijzen in plaats van itemprijzen. Dat leidt tot grotere opdrachten en heel wat minder heen-en-weer verkeer qua mailtjes.”  

Tip 2: Luister naar je lichaam en zoek een ritme dat voor jou werkt

 

“Ik ben nooit een 9 to 5 mens geweest. Sommige dagen werk ik minder, sommigen dagen veel meer. Ik ben meer een avondmens of nachtraaf en ik pas mijn werkritme daaraan aan – buiten het eventseizoen dan.” 

Tip 3: Maak op tijd je hoofd leeg 

 

“'s Morgens beantwoord ik e-mails en berichtjes van klanten op social media. In de namiddag en avond ben ik creatief bezig met mijn handen. Mijn hoofd draait altijd overuren. Om mijn hoofd leeg te maken, maak ik ’s middags een flinke wandeling met mijn hond. Dat buiten-zijn en die frisse lucht heb ik echt nodig om nieuwe ideeën te krijgen en inspiratie op te doen. Zo reset ik na het computerwerk en ben ik nadien klaar om erin te vliegen met de bloemen in mijn atelier.”

Tip 4: Wees soms even niet bereikbaar

 

“Mijn man grapt vaak dat mijn gsm het verlengde van mijn arm is. Die smartphone belandt ’s avonds vaak mee in de zetel of in bed: nog snel even een berichtje van een klant beantwoorden… Ik moet daar echt op letten, dat ik dat even loslaat.”  

Tip 5: Bespaar kostbare tijd door processen te automatiseren

 

“Het administratieve luik is niet mijn favoriet: offertes maken, facturen bijhouden, btw-aangiftes … Cijfertjes vormen niet mijn grootste sterkte. Een goede boekhouder is dus onmisbaar om je te ondersteunen!” 


“Ik plan een vaste dag per week in voor administratie om papierwerk bij te benen, maar eigenlijk is er ruimte voor verbetering: automatisering kan een flinke tijdsbesparing opleveren.” Business coach Christophe legt uit hoe je dat aanpakt: “Online tools als Yuki en Teamleader vergemakkelijken het administratieve proces: van een offerte die wordt goedgekeurd door de klant, wordt automatisch een verkoopfactuur gemaakt, die vanzelf bij de boekhouder belandt. Een enorme tijdsbesparing! En zo besteed je niet langer een dag per week aan iets wat je eigenlijk niet graag doet.” 


“Een planning-app als Trello helpt mij om structuur aan te brengen in de chaos. Al mijn to-do’s staan daarin visueel opgelijst, op overzichtelijke borden. Mijn krabbels en gedachtesprongen kan ik er gestructureerd in gieten.” 


“Voor sociale media helpt de Unum-app mij te plannen welke post ik op Instagram ga plaatsen en om te checken of die visueel in mijn Instagram-feed past.” 


“Ik krijg aanvragen van klanten via verschillende kanalen: WhatsApp, Instagram, e-mail... Dat stuur ik allemaal richting e-mail, zo verzamel ik de nodige info op één en dezelfde plek. Vervolgens plan ik een afspraak met de klant: digitaal via videobellen of live in mijn atelier. Momenteel gebeurt het inplannen van afspraken met klanten nog handmatig. We mailen dan heen en weer over beschikbare tijdstippen… Maar daar kruipt veel tijd in.” Volgens Business Coach Christophe zou dit proces heel eenvoudig geautomatiseerd kunnen worden: “Een quick win! Laat je klanten zelf hun afspraken inplannen met een online tool, zoals Calendly: je bezorgt je klant een link naar je agenda en je klant kiest zelf een beschikbaar tijdsslot. Win-win, want dat bespaart tijd voor jou én voor je klant!” 

Benieuwd naar meer? Ontdek de volledige aflevering via podcast of video.

Heb je ook interesse in deze afleveringen?

Ondernemen met verschillende filialen
Met topslager Hendrik Dierendonk
Ondernemerschap & ouderschap
Met Sofie Mus van Studio Mustique
Ondernemen in de horeca
Met Joke De Coninck van koffiebar Black & Yellow
Ondernemen als consultant
Met Stein Gullentops van Fish.Digital